Visual Browsing

Ιαπωνία: άρχισε η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές

Ιαπωνία: άρχισε η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές
© Yuichi Yamazaki / Getty Images / Ideal Image
Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο αναμένεται να διαλύσει το κοινοβούλιο εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις οποίες Ιάπωνες θα ψηφίσουν για 465 βουλευτές
  • A-
  • A+
0
Στις 29 Σεπτεμβρίου η Ιαπωνία έχει βουλευτικές εκλογές και οι Ιάπωνες θα ψηφίσουν για 465 βουλευτές

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), που βρίσκεται στην εξουσία στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε ότι θα εκλέξει νέο επικεφαλής στις 29 Σεπτεμβρίου: ενώ έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος, ο νυν πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας Γιοσιχίντε Σούγκα καταγράφει ρεκόρ χαμηλής δημοτικότητας. Υποψήφιοι που υποστηρίζονταν από τον Σούγκα ηττήθηκαν στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, ακόμα και στις δημοτικές της Γιοκοχάμα η οποία θεωρείται εκλογικό φέουδο του Σούγκα. Τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την προεδρία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος: ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα, ο Χάκουμπουν Σιμομούρα, επικεφαλής του κόμματος για τη διαμόρφωση της πολιτικής, και η συντηρητική πρώην υπουργός Εσωτερικών Σάναε Τακαΐσι.

Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για λόγους υγείας υπήρχαν φήμες ότι θα προκηρύσσονταν εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας, αλλά τελικά αυτό δεν συνέβη -και παρά τους κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα η πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση δεν φαίνεται να το απειλεί σοβαρά. Στις εκλογές του 2017 το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) ήταν πολύ σταθερότερο και ο πρωθυπουργός Σίννζο Άμπε το οδήγησε στην τρίτη διαδοχική του νίκη. Αλλά η δημοτικότητα του Άμπε επλήγη από σκάνδαλα ευνοιοκρατίας και παρότι τον Σεπτέμβριο του 2028 επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος και χαρακτηρίστηκε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιαπωνίας, τις 28 Αυγούστου παραιτήθηκε επικαλούμενος ελκώδη κολίτιδα. Στην προεδρία του κόμματος και στην πρωθυπουργία τον αντικατέστησε ο Γιοσιχίντε Σούγκα. 

Στην αντιπολίτευση, το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα αγωνίζεται σήμερα να εδραιωθεί ως κεντροαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση ιδιαίτερα μετά τη συγχώνευσή του με το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού -στο οποίο εντάχθηκε το «εθνικό κόμμα» της Γιουρίκο Κόικε (κυβερνήτη του Τόκιο)- και με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ηγέτης του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος σε όλες αυτές τις διαδικασίες παρέμεινε ο Γιούκιο Εντάνο, ενώ το 2020 η Κόικε επανεξελέγη στην κυβέρνηση του Τόκιο ως ανεξάρτητη. Πολλές ήταν οι μετακινήσεις από το 2017 και το πολιτικό τοπίο φαίνεται ρευστό: μεταξύ άλλων, έχει δημιουργηθεί ένα λαϊκιστικό αριστερό κόμμα με επικεφαλής τον 47χρονο πρώην ηθοποιό Τάρο Γιαμαμότο που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης.

Ο Σούγκα ξεκίνησε με πολύ ευρεία δημοτικότητα αλλά η διαχείριση της πανδημίας και των Ολυμπιακών του Τόκιο στοίχισαν ακριβά στο LDP και στον ίδιον. Αν και το 56% των Ιαπώνων φαίνεται να πιστεύουν ότι η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών (με ένα χρόνο καθυστέρηση) ήταν η σωστή απόφαση, η αύξηση των κρουσμάτων μετά το τέλος τους μέτρησε εναντίον του 72χρονου Σούγκα. Στις 8 Σεπτεμβρίου, τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης -το Συνταγματικό Δημοκρατικό, το Σοσιαλδημοκρατικό, το ΚΚ και το κόμμα του Γιαμαμότο- δημιούργησαν κοινή πλατφόρμα εναντίον του LDP με πρόγραμμα αντιμετώπισης των οικονομικών και έμφυλων ανισοτήτων, διαφάνειας και οικολογικής δράσης με σκοπό τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα. Το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης προβλέπει επίσης φορολογική μεταρρύθμιση με επιβάρυνση των πλουσιοτέρων και κλείσιμο κάποιων πυρηνικών εργοστασίων

Σήμερα στη Βουλή των αντιπροσώπων, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (μαζί με μερικούς ανεξάρτητους) έχει 276 βουλευτές, το Συνταγματικό Δημοκρατικό και οι συνεργαζόμενοι έχει 113, το συντηρητικό κόμμα «Κομέιτο» 29, το ΚΚ 12, το λεγόμενο Κόμμα της Ανανέωσης 11 και το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού επίσης 11, ενώ συμμετέχουν και κάποιοι ανεξάρτητοι. Για να επιτευχθεί κυβερνητική πλειοψηφία χρειάζονται 233 έδρες.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5