1821 Digital Gallery

Σχοινάς: «Έτοιμο πριν το καλοκαίρι το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Μειωμένη η κίνηση εν μέσω lockdown για τον κορωνοϊό
Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Μειωμένη η κίνηση εν μέσω lockdown για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI
Αποτελεί το «κλειδί» που ανοίγει την κινητικότητα στην Ευρώπη
  • A-
  • A+
0
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εκτίμησε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έτοιμο πριν από το καλοκαίρι για να χρησιμοποιηθεί στις μετακινήσεις.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τις μετακινήσεις και τον κορωνοϊό στην Ευρώπη μίλησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Πιστεύω ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Και πρόσθεσε: «Όταν το πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήμασταν πολύ λίγοι και το γεγονός ότι μέσα σε δύο μήνες η ιδέα έγινε ευρωπαϊκή πρόταση μας κάνει να πιστεύουμε ότι και η πρόταση θα γίνει απόφαση συντομότατα». Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων υποστήριξε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού φέρνει «ελπίδα», την ώρα που ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης το χαρακτήρισε «καθοριστικό», κάνοντας λόγο για «αναγκαία και ορθολογική λύση».

Μιλώντας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, ο κ. Σχοινάς είπε ότι η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού «είναι το κλειδί που ανοίγει την κινητικότητα στην Ευρώπη». Και γνωστοποίησε ότι «σε 8 ημέρες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητήσουν για τις παραμέτρους χρήσης του πιστοποιητικού». «Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι πριν το καλοκαίρι» εκτίμησε σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν οδηγεί σε διακρίσεις

Σχετικα
Ιταλία: Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το «σούπερ» πράσινο πάσο
Ιταλία: Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το «σούπερ» πράσινο πάσο

Στο ερώτημα αν το εν λόγω πιστοποιητικό εμβολιασμού θα γίνει πηγή διακρίσεων, ο ίδιος το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «το εμβόλιο θα είναι ένα από τα τρία "ράφια" που θα φαίνονται στο πιστοποιητικό». Και εξήγησε ότι «όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, μπορεί κάλλιστα:

  • Να βάζει το αρνητικό PCR,
  • αν έχει φυσική ανοσία στην περίπτωση που πέρασε την αρρώστια, να το δηλώνει».

Ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς για την πρόοδο των εμβολιασμών και για την κριτική προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι «είμαστε απολύτως μέσα στους εμβολιαστικούς μας στόχους». Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα έχουμε 300 εκατομμύρια δόσεις πάνω από τις 55 που έχουν ήδη διατεθεί και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει να εμβολιάσουμε το 70% του γενικού πληθυσμού.

Δέχθηκε, ωστόσο, ότι υπήρξαν κάποιες αρρυθμίες, κυρίως στην αρχή, από μία εταιρεία (σ.σ. AstraZeneca) που δεν μπόρεσε να συμβαδίσει τις υποχρεώσεις της με την παραγωγική της ικανότητα, κάτι που τώρα διορθώνεται και είναι λογικό, καθώς πρόκειται για το πιο μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Σχετικα
Όσοι εμβολιασμένοι νοσούν δεν χρειάζονται πιστοποιητικό νόσησης
Όσοι εμβολιασμένοι νοσούν δεν χρειάζονται πιστοποιητικό νόσησης

Ερωτηθείς για τις αγορές εμβολίων εκτός του κεντρικού προγράμματος της ΕΕ, είπε ότι καμία από τις 27 χώρες - μέλη δεν έχει αποσπαστεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και «ελάχιστες αγοράζουν και έξω από την Ευρώπη, αλλά σε καμία περίπτωση οι όροι αυτών των εμβολίων συγκρίνονται με τους δικούς μας. Η προστασία των εμβολίων δεν είναι κατοχυρωμένη από τον ευρωπαϊκό ΕΟΦ και η ποιότητα είναι διαφορετική».

Μαργαρίτης Σχοινάς για εμβολιασμούς στην Ευρώπη - Γιατί χώρες σταμάτησαν προσωρινά το εμβόλιο της AstraZeneca

Όσο για τα κράτη που σταμάτησαν τον εμβολιασμό με την Αstra Ζeneca, τόνισε ότι «σταμάτησαν γιατί περιμένουν την οριστική απόφαση του ευρωπαϊκού ΕΟΦ», αλλά στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι «φτιάξαμε τον Ευρωπαϊκό ΕΟΦ για να τον ακολουθούν οι κυβερνήσεις και όχι να ακολουθεί ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ τις κυβερνήσεις. Τα εμβόλια τα αποφασίζουν οι ειδικοί όχι οι πολιτικοί».

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας «την πιο σωστή και την πιο ευρωπαϊκή ανάμεσα στους 27 και όχι μόνον σ' αυτό το θέμα». Πρόσθεσε δε, ότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους πρωταθλητές Ευρώπης στον ρυθμό των εμβολίων. Ήδη με τις πρώτες δόσεις που έχουμε ως τα τέλη Μαρτίου, είμαστε στους πρώτους 4-5 στον ρυθμό των εμβολιασμών και ο αριθμός των εμβολίων που θα έχουμε στο δεύτερο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, θα είναι υπεραρκετός για να πετύχουμε τους στόχους μας».

«Δεν δικαιολογούνται, ούτε οι καταστροφολογίες ούτε οι συνωμοσιολογίες. Η Ελλάδα παίζει το ευρωπαϊκό χαρτί γιατί το ευρωπαϊκό χαρτί είναι το καλό χαρτί» κατέληξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5