- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυστραλία: Χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν για τη σεξουαλική βία
Στο πλαίσιο της εκστρατείας #March4Justice
Έξω από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες για να διαδηλώσουν κατά της σεξουαλικής βίας.
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας, για να καταγγείλουν τη σεξουαλική βία και να ζητήσουν ισότητα αλλά και δικαιοσύνη για τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων.
Η εκστρατεία #March4Justice ξεκίνησε έπειτα από μια σειρά καταγγελιών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.
Οι διαδηλώτριες φορούσαν μαύρα ρούχα για να καταδείξουν «τη δύναμη και το πένθος τους», ενώ κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σπάστε τη σιωπή. Σταματήστε τη βία», «Πόσα θύματα γνωρίζετε;» και «ΤΗΝ πιστεύω», ενώ φώναζαν «Δεν θα σιωπήσουμε».
Στη Μελβούρνη οι διαδηλώτριες κρατούσαν ένα τεράστιο πανό στο οποίο είχαν γράψει τα ονόματα όλων των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας στην Αυστραλία από το 2008, ενώ οι συγκεντρωμένες έξω από το κοινοβούλιο παρέδωσαν δύο αιτήσεις με τις οποίες ζητούσαν να υπάρξει αλλαγή.
Αντιπροσωπεία των διαδηλωτριών αρνήθηκε να έχει ιδιωτική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, ενώ επικεφαλής μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.
«Ήρθαμε στον κήπο του», δήλωσε η Τζανίν Χέντρι, μια από τις διοργανώτριες των κινητοποιήσεων που βρισκόταν έξω από το κοινοβούλιο. «Είμαστε 200 μέτρα από το γραφείο του και δεν είναι σωστό να συναντηθούμε πίσω από κλειστές πόρτες, κυρίως όταν μιλάμε για τη σεξουαλική κακοποίηση που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες», εξήγησε.
Εκπρόσωπος του Μόρισον δήλωσε ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός έχει προτείνει στις διαδηλώτριες να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους ιδιωτικά, μια πρόταση που εξακολουθεί να ισχύει, και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.
Μεταξύ των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες είναι και ένα που αφορά τον γενικό εισαγγελέα Κρίστιαν Πόρτερ, τον βασικό νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης, τον οποίο μία γυναίκα, πρώην συμμαθήτριά του, κατηγόρησε ότι τη βίασε το 1988 όταν εκείνη ήταν 16 ετών. Η γυναίκα αυτή πέθανε πέρυσι.
Σήμερα ο Πόρτερ αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές και υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, το πρώτο που αναφέρθηκε στην υπόθεση. Το ABC δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του πολιτικού που κατηγορούνταν για βιασμό, όμως ο Πόρτερ εκτίμησε ότι «ήταν εύκολο να ταυτοποιηθεί» και κατήγγειλε «μια μιντιακή δίκη».
Άλλος ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος του Φιλελεύθερου Κόμματος του Μόρισον έχει κατηγορηθεί από αρκετές γυναίκες για βιασμό ή σεξουαλικές επιθέσεις. Ο άνδρας αυτός δεν έχει κατονομαστεί ούτε έχει σχολιάσει δημοσίως τις καταγγελίες.
Όλα ξεκίνησαν μετά τις καταγγελίες τον προηγούμενο μήνα της πρώην εργαζόμενης στην κυβέρνηση Μπρίτανι Χίγκινς, η οποία αποκάλυψε ότι το 2019 βιάστηκε από έναν συνάδελφό της στο γραφείο που διατηρεί στη βουλή η Λίντα Ρέινολντς, η οποία τότε ήταν υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας και πλέον είναι υπουργός Άμυνας.
Η Ρέινολντς, η οποία όπως και ο Πόρτερ βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, ζήτησε συγγνώμη την Παρασκευή και δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Χίγκινς να της δοθεί οικονομική αποζημίωση.
«Μαζί μπορούμε να φέρουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν νόημα στην εργασιακή κουλτούρα μέσα στο κοινοβούλιο και, ελπίζω, σε κάθε χώρο εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη γενιά γυναικών θα μπορέσει να ζήσει σε μια πιο ασφαλή και δίκαιη Αυστραλία», τόνισε η Χίγκινς απευθυνόμενη στις γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμπέρα.
Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι γυναίκες που ανήκουν στους Εργατικούς, κόμμα της αντιπολίτευσης, δημιούργησαν μια σελίδα στο Facebook στην οποία αναφέρονται και σε άλλες σεξουαλικές επιθέσεις από πολιτικούς. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει ζητήσει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για την εργασιακή κουλτούρα στο κοινοβούλιο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Η ανάρτησή της συγκέντρωσε εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και συναδέλφους
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Ελ Σλαβαδόρ και Γουατεμάλα
Κυβερνητικός ανασχηματισμός από τον Ζελένσκι εν μέσω πολέμου
«Να έχετε εμπιστοσύνη στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Ο συλληφθέντας έχει ομολογήσει το αδίκημα - Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
Η ορμητική ροή του νερού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή
Ως γνωστόν οι δημοσιεύσεις του έχουν επανειλημμένα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές
«Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος»
Στο οκτάγωνο βρέθηκαν ο «Αετός» και ο «Ταυρομάχος», δύο ρομπότ T800 της κινεζικής EngineAI
Ο Ίλια Ρεμέσλο συνελήφθη ως ύποπτος για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον στρατό
Υποστήριξε ότι η χώρα ακολούθησε «λανθασμένη πορεία» από τη δεκαετία του 1980
Η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στα 13 κράτη-μέλη που πέτυχαν βελτίωση σε όλες τις συστάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.