Visual Browsing

Διαβατήριο εμβολιασμού -Τουρισμός: Επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής

Διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην εποχή του κορωνοϊού - Ταξιδιώτης με μάσκα ετοιμάζεται να δώσει τη βαλίτσα στο γκισέ και να τσεκάρει το εισιτήριό του
Διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην εποχή του κορωνοϊού - Ταξιδιώτης με μάσκα ετοιμάζεται να δώσει τη βαλίτσα στο γκισέ και να τσεκάρει το εισιτήριό του © EPA/YANNIS KOLESIDIS
Ποιες χώρες πιέζουν για την άμεση υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού
  • A-
  • A+
0
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για το διαβατήριο εμβολιασμού στη Σύνοδο Κορυφής, σε μια προσπάθεια να μη χαθεί και η φετινή τουριστική σεζόν.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα από τα θέματα που τίθενται επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021.

Οι αρχηγοί των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν να εργαστούν για ένα σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο για κορωνοϊό.

Στόχος να μη χαθεί και η φετινή τουριστική σεζόν, την ώρα που χώρες όπως η Ελλάδα προωθούν με ταχύτητα το σχέδιό τους για «νησιά Covid free».

Η επιβολή lockdown για την αντιμέτωπιση της πανδημίας κορωνοϊού επέφερε τη βαθύτερη οικονομική ύφεση στο μπλοκ των 27, πλήττοντας δυσανάλογα σκληρά τις νότιες χώρες - μέλη, όπου οι οικονομίες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τον Τουρισμό.

Σχετικα
Θεοχάρης-Τουρισμός: Ίσως και πριν τις 14 Μαΐου η έλευση τουριστών
Θεοχάρης-Τουρισμός: Ίσως και πριν τις 14 Μαΐου η έλευση τουριστών

Με τη διάθεση των εμβολίων κατά της Covid-19 να επιταχύνεται σταδιακά, ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η ελληνική και η ισπανική, πιέζουν για γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν ξανά. Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται πιο διστακτικές, καθώς αξιωματούχοι τονίζουν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενδέχεται να δημιουργήσει μια «de facto υποχρέωση εμβολιασμού» και να φέρει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο.

Η Γαλλία, όπου η αντιεμβολιαστική τάση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, θεωρεί την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού «πρόωρη». Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εργασία για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως αν πρέπει το πιστοποιητικό να εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή, αν θα είναι αποδεκτό σε όλο τον κόσμο και σε ποιο στάδιο της διαδικασίας εμβολιασμών με εμβόλια δύο δόσεων, θα πρέπει να εκδοθεί το πιστοποιητικό.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για κορωνοϊό - Σύνοδος Κορυφής - Τι αναφέρει το προσχέδιο

«Ζητούμε να συνεχιστούν οι εργασίες για μια κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού» τονίζει ένα προσχέδιο ανακοίνωσης της αυριανής τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters. Ωστόσο, στο προσχέδιο δεν γινόταν αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προς κάποια τελική απόφαση.

Σχετικα
Ζαχαράκη-Τουρισμός: Τις επόμενες ημέρες τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Ζαχαράκη-Τουρισμός: Τις επόμενες ημέρες τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (IATA), η οποία επιθυμεί την αναζωογόνηση των αεροπορικών ταξιδιών, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, τα ταξίδια με πιστοποιητικά εγείρουν επίσης νομικά ζητήματα, ανέφεραν αξιωματούχοι, καθώς εκείνοι που βρίσκονται στο τέλος της σειράς στα προγράμματα εμβολιασμών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η ελευθερία μετακίνησης τους περιορίζεται άδικα από τις συχνά πολύμηνες αναμονές για χορήγηση ενός εμβολίου.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για κορωνοϊό - Ανοικτά ερωτήματα

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη καμιά οδηγία από υπηρεσίες του ΠΟΥ και της ΕΕ για το κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της Covid-19, μπορούν ακόμα να είναι φορείς του κορωνοϊού και να μολύνουν άλλους, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν είναι πλέον «ευάλωτοι».

Δεν είναι επίσης σαφές αν όσοι έχουν ήδη νοσήσει από τον ιό παραμένουν μολυσματικοί, για πόσο καιρό έχουν ανοσία και κατά πόσον και αυτοί θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε» υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος κράτους - μέλους του ευρωπαϊκού μπλοκ, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου ο κλάδος φιλοξενίας πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να προετοιμάσει τους επόμενους μήνες. Παρά την επίσημη στάση ότι όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να επιλύσουν μαζί το ζήτημα, ορισμένες χώρες ενδέχεται να αποφασίσουν να κινηθούν ταχύτερα μεμονωμένα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5