Κοσμος

Κομισιόν: Τον Μάρτιο η πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

«Θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο - κορωνοϊός
Εμβόλιο - κορωνοϊός © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Κομισιόν: Η δήλωση τής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την πρόταση δημιουργίας ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού εντός του Μαρτίου. Η στάση Μέρκελ - Μακρόν.

Τον Μάρτιο αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόταση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, που θα ισχύει για όλη την Ε.Ε., όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα (1/3) η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σε ό,τι αφορά πώς θα είναι το πράσινο ψηφιακό διαβατήριο, θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο», ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με συντηρητικές νομοθετικές αρχές της Γερμανίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν συζητήσει για την προοπτική πιο ελεύθερων μετακινήσεων τους επόμενους μήνες, ενώ η κοινή δήλωση αναφερόταν στην ανάγκη «να συνεχιστούν οι εργασίες για μία κοινή προσέγγιση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού». 

Όπως αναφέρει το Reuters, η Αγκελα Μέρκελ φάνηκε πιο ανοιχτή στην ιδέα του πιστοποιητικού από ό,τι στο παρελθόν και καλωσόρισε το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η κ. Φον ντερ Λάιεν και εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν ξανά σύντομα οι Γερμανοί να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ενώ, έθεσε το ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει μόνο εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η στάση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, παραμένει αρνητιική. Ο κ. Μακρόν, στη δική του παρέμβαση, ανέφερε ότι παραμένει άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και ο βαθμός στον οποίο αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού. Μίλησε επίσης για νομικές και δεοντολογικές ενστάσεις, μεταξύ άλλων σχετικές με τα προσωπικά δεδομένα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ