Οι «pandillas» έρχονται στην Ευρώπη
Πώς θα διαμορφωθούν οι παγκόσμιες αγορές ναρκωτικών μετά την πανδημία;
Οι μεθόδοι διανομής ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο των lockdown & οι ναρκωσυμμορίες (pandillas) της Λ. Αμερικής που αρχίζουν να αποκτούν βάσεις στην Ευρώπη
Είναι ίσως νωρίς για προβλέψεις σχετικά με το πώς θα διαμορφωθούν οι παγκόσμιες αγορές ναρκωτικών μετά την πανδημία, όμως αναφαίνονται από τώρα δύο ενδιαφέρουσες εξελίξεις.
Η πρώτη αφορά στην τελειοποίηση των μεθόδων διανομής και παραλαβής των ουσιών ως αποτέλεσμα των lockdown. Οι καραντίνες που εφάρμοσαν ορισμένες κυβερνήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την εξεύρεση νέων καινοτομιών στους τομείς της διανομής των ουσιών. Μια από τις μεθόδους που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη την εποχή του «Μένουμε στο σπίτι» ήταν η μέθοδος των dead drops, που σημαίνει ότι ο αγοραστής πληρώνει είτε με κρυπτοχρήμα είτε μέσω κωδικοποιημένων καναλιών επικοινωνίας όπως Telegram, Wickr και Signal. Από την πλευρά του ο προμηθευτής αφήνει την ουσία σε κάποιο προκαθορισμένο μέρος που γνωστοποιείται στον χρήστη μέσω της ψηφιακής οδού.
«Πριν ήταν εύκολο να επισημάνεις το μαγαζάκι ή την πλατεία όπου πωλούσαν ναρκωτικά» αναφέρει ο αναλυτής Manuel Espino. «Όμως σήμερα αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι νέες τεχνολογίες έχουν προσδώσει στις συναλλαγές μια διαφορετική δυναμική».
Η δεύτερη ενδιαφέρουσα εξέλιξη αφορά στο γεγονός ότι οι περιβόητες ναρκωσυμμορίες (pandillas) της Λατινικής Αμερικής αρχίζουν να αποκτούν βάσεις στην Ευρώπη. Σε εμπιστευτική έκθεση που διέρρευσε πρόσφατα της Ομάδας του Δουβλίνου εκφράζεται η μεγάλη ανησυχία για την ολοένα αυξανόμενη ισχύ των ναρκωσυμμοριών της Λατινικής Αμερικής που σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηρισθούν ως μικροί στρατοί. H Ομάδα του Δουβλίνου δημιουργήθηκε το 1990 από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νορβηγία, για να αναλύει το πρόβλημα των ναρκωτικών. Συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο υπό την εποπτεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την επέκταση της δραστηριότητας των μεξικανικών και κολομβιανών συμμοριών πέρα από τα σύνορα της χώρας τους και η διαμόρφωση βάσεων στην Ευρώπη και την Ασία. Οι μεξικανικές και κολομβιανές κυρίως συμμορίες δημιουργούν δεσμούς και συμμαχίες με τοπικές συμμορίες σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία για την κατασκευή σε παράνομα εργαστήρια ολοένα πιο πολυσύνθετων και ισχυρών ναρκωτικών όπως η υπερεπικίνδυνη μεταμφεταμίνη κριστάλ. Η Ομάδα του Δουβλίνου τονίζει στην έκθεσή της τον κίνδυνο που πρεσβεύουν αυτές οι συμμορίες για τη διεθνή ασφάλεια με βάση την ολοένα αυξανόμενη παρουσία στις «αγορές» της κριστάλ.
Όμως, ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη έχουν και βραζιλιάνικες συμμορίες όπως η θρυλική Primer Comando de la Capital (PCC), μια βίαια συμμορία που γεννήθηκε το 1993 σε μια φυλακή της χώρας. Σήμερα η PCC είναι η μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη ναρκωσυμμορία της χώρας με υπερεθνικούς δεσμούς. Η PCC ειδικεύεται στην μεταφορά κοκαΐνης και στο εμπόριο όπλων. Όσον αφορά στην παρουσία της στην Ευρώπη, δραστηριοποιείται στις εξης χώρες: Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αγγλία. Ιδιαίτερα στενές είναι οι σχέσεις της PCC με την ιταλική Ndrangheta και το οργανωμένο έγκλημα στη Σερβία.
Η δύναμη της PCC δεν βασίζεται αποκλειστικά στα όπλα και στη βία που χρησιμοποιεί. Βασίζεται και στις σύγχρονες μεθόδους διοίκησης επιχειρήσεων. Λειτουργεί ως ένας συνεταιρισμός πυρήνων που παρέχει στις διάφορες «συνιστώσες» μια σημαντική αυτονομία καθώς και προνομιακή πρόσβαση σε πόρους όπως όπλα, δάνεια, συλλογική προστασία, δίκτυα επαφών κ.λπ.
Ίσως λοιπόν στο μέλλον να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε στο Netflix για να καθηλωνόμαστε με τις ταινίες για τον «Pablo» ή τον «Chapo». Ίσως αύριο απλώς θα κοιτάμε έξω από τα παράθυρό μας για να βλέπουμε ανάλογες «ταινίες»…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κατάχρηση φαίνεται ότι έγινε μέσω πλαστών συμφωνητικών για ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Βαφέι Σάνι συνελήφθη το 2020 για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες
Σφοδρή αντίδραση των Δημοκρατικών
Ο δύο ετών Εμίλ είχε εξαφανιστεί από το σπίτι των παππούδων του στις 8 Ιουλίου 2023
«Έχω το δικαίωμα να λέω αυτό που σκέφτομαι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Παρόμοιες εικόνες έχει να δει η χώρα από τον Απρίλιο του 2024
Οι κακοποιοί έδεσαν τη γυναίκα και τον σύντροφό της, τους οποίους «χτυπούσαν για σχεδόν 2 ώρες»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι τα τελευταία ζητήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα
Από πότε θα εφαρμοστεί - Η είσοδος θα παραμείνει δωρεάν για τους κατοίκους της Ρώμης
Ο ιδρυτής της WikiLeaks ζήτησε να «παγώσει» το ποσό των 1,18 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στη Ματσάδο
Οι γιατροί φέρεται να του άλλαξαν τα φάρμακα μερικές εβδομάδες πριν από τη διπλή δολοφονία
Οι αγρότες εναντιώνονται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και των χωρών του Mercosur
«Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, αλλά με τους δικούς μας όρους» - O συμβολισμός του σκηνικού
Αντιτίθενται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Mercosur
Κενά στο νομικό πλαίσιο της Γερμανίας
Η οικογένειά του επιβεβαίωσε τον θάνατό του μετά από δυστύχημα με μηχανή στην Καλιφόρνια
Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε κάθε ευθύνη και κατηγόρησε το Κίεβο
Περισσότερα από 12.000 περιστατικά καταγράφτηκαν μέσα σε διάστημα 30 λεπτών
Στον πρόεδρο υποβλήθηκαν πάνω από δύο εκατομμύρια ερωτήσεις, οι οποίες ταξινομήθηκαν με τη βοήθεια της ΑΙ
Όμως αντιμετώπισαν τον λιμό περίπου το ένα τέταρτο των Παλαιστινίων στη Γάζα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.