- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Πέθανε στα 96 του χρόνια ο Γιούρι Ορλόφ
Ο ιδρυτής του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι της Μόσχας
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο ιδρυτής του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι της Μόσχας, Γιούρι Ορλόφ.
Πέθανε στις ΗΠΑ σε ηλικία 96 ετών ο φυσικός, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιφρονών Γιούρι Ορλόφ. Τον θάνατό του κοινοποίησε ο γνωστός Ρώσος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σεργκέι Καβαλιόφ, ενώ σχετική ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι της Μόσχας, του οποίου υπήρξε ιδρυτής.
Ο Ορλόφ γεννήθηκε το 1924 και συμμετείχε στο Μεγάλο πατριωτικό Πόλεμο (B΄ Παγκόσμιος Πόλεμος). Ως στρατιώτης έφθασε μέχρι την Πράγα και για την συμμετοχή του στον πόλεμο είχε παρασημοφορηθεί. Το 1951 αποφοίτησε ως Φυσικός από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας και εν συνεχεία εργάσθηκε σε ένα από τα μυστικά εργαστήρια «Πυρηνικού σχεδιασμού της ΕΣΣΔ».
Το 1956 ο Ορλόφ απολύθηκε και του απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε πρόσβαση σε μυστικά αρχεία στην εργασία του ενώ παράλληλα διαγράφηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα για τις σοσιαλδημοκρατικές του ιδέες. Το 1972 έγινε επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου μαγνητισμού, ιονόσφαιρας και μετάδοσης ραδιοκυμάτων της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ και το 1973 απολύθηκε επειδή υποστήριξε τον Αντρέι Σάχαροφ.
Ο Ορλόφ υπήρξε μέλος της σοβιετικής ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας (Amnesty International). Το 1976 ίδρυσε και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, της Μόσχας. Για την δραστηριότητά του παρακολουθείτο συστηματικά από την KGB. Το 1977 ο Ορλόφ καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και σε 5 χρόνια εξορία με βάση το άρθρο περί αντισοβιετικής προπαγάνδας.
Μετά την σύλληψή του μερικοί Δυτικοί επιστήμονες σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκαν να συνεργαστούν με Σοβιετικούς συναδέλφους τους. Το 1986 του αφαιρέθηκε η σοβιετική υπηκοότητα και τον απέλασαν από την Σοβιετική Ένωση ανταλλάσσοντάς τον με έναν Σοβιετικό κατάσκοπο που είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά έγινε καθηγητής του πανεπιστημίου Κορνέλ (Cornell University).
Ο Ορλόφ ήταν συγγραφέας του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος «Επικίνδυνες σκέψεις».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομάδα που έδειξε μέχρι πού φτάνει η δύναμή του
Το πανεπιστήμιο αλλάζει πορεία μετά τον θάνατό του
Στο Μαλιμπού, άνοιξε καταβόθρα κοντά στο σπίτι του Νίκολας Κέιτζ
Η ένταση κορυφώθηκε μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ανανεώσει τη θητεία του προέδρου
Η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το διαμέρισμα όπου ζούσε για 71 χρόνια
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να παρέμβει στη δικαστική προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Συγκινημένη η κόρη του Μαρίνα στην τελετή
Η κυβέρνηση Μελόνι εγκρίνει νέα μέτρα για την ένταξη και την ασφάλεια στα σχολεία
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
Η δύσκολη μετάβαση στο Γυμνάσιο
«Γύρνα πίσω στο Μαρόκο», του φώναζαν
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.