Visual Browsing

Κορωνοϊός: Oι 100 ημέρες που άλλαξαν τον πλανήτη

Πανδημία κορωνοϊού
Πανδημία κορωνοϊού/ © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY
Από το πρώτο κρούσμα στην Κίνα, στους 70.000 νεκρούς και τον μισό πληθυσμό της γης σε κατ' οίκον περιορισμό
  • A-
  • A+
0
100 ημέρες κορωνοϊού: Από το πρώτο κρούσμα στην Ουχάν μέχρι τους χιλιάδες φορείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 70.000 νεκροί, 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε κατ΄οίκον περιορισμό και ολόκληρος ο πλανήτης μέσα στον φόβο και την ανησυχία για την «επόμενη ημέρα»: 100 ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της εμφάνισης στην Κίνα ενός νέου κορωνοϊού που προκαλεί πνευμονία, ο κόσμος έχει βυθιστεί σε ένα σενάριο αντάξιο ταινίας καταστροφής του Χόλιγουντ.

Από το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ υπό το πνεύμα του Blitz, μέχρι τις αμερικανικές αρχές που επικαλέστηκαν το Περλ Χάρμπορ, οι μνήμες των σκοτεινότερων στιγμών της Ιστορίας επέστρεψαν με την είσοδο σε έναν -νέου τύπου- πόλεμο, όπου το υγειονομικό προσωπικό στέλνεται στο μέτωπο για να αντιμετωπίσει τον φονικό ιό.

Ο ιός , που χαρακτηρίστηκε «εχθρός της ανθρωπότητας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει ήδη προσβάλει περί το 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο αριθμός δεν απεικονίζει την πραγματικότητα ελλείψει εκτεταμένων διαγνωστικών ελέγχων. Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανυπολόγιστες και χιλιάδες δισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια θα διατεθούν από τις κυβερνήσεις του πλανήτη για να αντιμετωπιστεί η βαθιά οικονομική ύφεση που έρχεται.

Κορωνοϊός: Πώς ξεκίνησαν όλα - Η κοιτίδα της Ουχάν

Η μυστηριώδης ιογενής πνευμονία που προήλθε, σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές, από τη νυχτερίδα, φορέα πλήθους κορωνοϊών, και μεταφέρθηκε στον άνθρωπο μέσω ενός ξενιστή, ενδεχομένως του παγκολίνου (σ.σ. θηλαστικού που απειλείται με εξαφάνιση), εμφανίστηκε στο τέλος του 2019 στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα.

Σχετικα
Μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία
Μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, προσβάλλει 59 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ανάμεσά τους μεγάλο αριθμό εργαζομένων αγοράς της πόλης όπου πωλούνται ζωντανά άγρια ζώα που προορίζονται για κατανάλωση στις κινεζικές κουζίνες. Στις 31 Δεκεμβρίου, εν τέλει, οι κινεζικές αρχές ειδοποιούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εμφάνιση μίας άγνωστης ιογενούς πνευμονίας στην πόλη Ουχάν. Τις προηγούμενες εβδομάδες, πληροφορίες για μία άγνωστη αναπνευστική νόσο στην Κίνα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο συναγερμός έχει σημάνει από γιατρούς της πόλης Ουχάν, που διώκονται για αυτό από τις κινεζικές αρχές. Οι εξελίξεις που ακολουθούν, είναι ραγδαίες:

  • Στις 11 Ιανουαρίου 2020, ανακοινώνεται από τις κινεζικές αρχές ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορωνοϊό. Πρόκειται για άνδρα 61 ετών από την Ουχάν με υποκείμενα νοσήματα.
  • Στις 20 Ιανουαρίου 2020 ανακοινώνονται τα πρώτα κρούσματα εκτός της Ουχάν και χωρίς καμία σχέση με την κοιτίδα του κορωνοϊού. Στο Πεκίνο, στη Σεντζέν, αλλά και την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία. Και οι κινεζικές αρχές αποφασίζουν να ανακοινώσουν ότι «τα επιδημιολογικά στοιχεία για την μετάδοση του ιού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο». Όμως, ο ιός παρουσιάζεται ως επικίνδυνος κυρίως για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους.
  • Στις 22 Ιανουαρίου 2020 η πόλη Ουχάν μπαίνει σε καραντίνα. Τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και οι οδικές αρτηρίες κλείνουν. Θα ακολουθήσει, στις 25 Ιανουαρίου 2020, ο αποκλεισμός ολόκληρης της επαρχίας Χουμπέι και των 56 εκατομμυρίων κατοίκων της. Μέτρα δραστικά, ριζοσπαστικά, ανήκουστα στις δυτικές χώρες. Οι δρόμοι ερημώνουν, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στήνουν οδοφράγματα και εμποδίζουν κάθε έξοδο και είσοδο στην επαρχία Χουμπέι. Ολόκληρα νοσοκομεία, αποκλειστικά για ασθενείς Covid-19, «φυτρώνουν» μέσα σε λίγες ημέρες.

«Η επιδημία είναι δαίμονας. Δεν θα επιτρέψουμε στον δαίμονα να παραμείνει κρυμμένος» βεβαιώνει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Ομως, είναι ήδη αργά.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχύτητα

Από τα τέλη Δεκεμβρίου και την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων και μέχρι τον αποκλεισμό της Ουχάν και της επαρχίας Χουμπέι, εκατομμύρια άνθρωποι -εργαζόμενοι εκεί- έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε ολόκληρη την Κίνα, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του νέου κινεζικού έτους. Μαζί τους παίρνουν το νέο φονικό ιό και τον μεταφέρουν σε ολόκληρη την χώρα και εκτός αυτής. Η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ραγδαία:

  • Στις 28 Ιανουαρίου 2020, ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώθηκε από τις κινεζικές αρχές, ξεπερνά τους 100.
  • Στις 30 Ιανουαρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν περιορίζει τα ταξίδια. Ωστόσο, αεροπορικές εταιρείες περιορίζουν τις πτήσεις τους από και προς την Κίνα και πολλές ξένες εταιρείες διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα. Είναι η αρχή του εφιαλτικού σεναρίου για τον παγκόσμιο τουρισμό, από τον οποίο εξαρτώνται 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, οι διακοπές εξελίσσονται σε εφιάλτη, καθώς εγκλωβίζονται μακριά από τις χώρες τους. Χιλιάδες τουρίστες παγιδεύονται σε κρουαζιερόπλοια, όπου εμφανίζονται κρούσματα του νέου ιού, για να μεταβληθούν σε πλωτά hotspot της επιδημίας. Στις αρχές του Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση υπολόγιζε σε 350.000 τους Ευρωπαίους τουρίστες για τους οποίους οργανώθηκαν επιχειρήσεις επαναπατρισμού. Περί τους 250.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι.
  • Στις 31 Ιανουαρίου, καταγράφεται ο πρώτος θάνατος εκτός της Κίνας, στις Φιλιππίνες.

Το Πεκίνο αντιμέτωπο με τη λαϊκή οργή λόγω κορωνοϊού

Σχετικα
Κορωνοϊός στην Ιταλία: 233.836 κρούσματα και 33.601 νεκροί
Κορωνοϊός στην Ιταλία: 233.836 κρούσματα και 33.601 νεκροί

Στην Κίνα, η κοινωνία είναι οργισμένη. Ο θάνατος στις αρχές του Φεβρουαρίου του 34χρονου οφθαλμιάτρου Λι Γουελιάνγκ από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, γεννά κύμα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά των κινεζικών αρχών.

Ο Λι Γουελιάνγκ ήταν ο γιατρός που σήμανε συναγερμό για την εμφάνιση του κορωνοϊού τον Δεκέμβριο στην Γουχάν. Κατηγορήθηκε και διώχθηκε μαζί με άλλους 7 Κινέζους πολίτες για διασπορά φημών.

Κορωνοϊός: Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με προστατευτική μάσκα
Κορωνοϊός: Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με προστατευτική μάσκα/© EPA/XINHUA/JU PENG

Ο νέος κορωνοϊός παραμένει εν γένει μυστηριώδης. Ομως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σπεύδει να βαφτίσει τη νόσο που προκαλεί: «Covid-19».

Ο κορωνοϊός έφθασε στην Ευρώπη - Πρώτος θάνατος

Μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, ένας πρώτος θάνατος καταγράφεται εκτός της Ασίας, στη Γαλλία. Και η οικονομία αρχίσει να «δονείται». Ακολουθούν οι ματαιώσεις των μεγάλων διεθνών εκθέσεων και των αθλητικών διοργανώσεων. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγκάζεται τελικά, στις 24 Φεβρουαρίου 2020, να μεταφέρει για το 2021 τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου, η επιτάχυνση της μετάδοσης της επιδημίας γίνεται πλέον αισθητή σε Ιταλία, Νότια Κορέα και Ιράν. Οι κινεζικές αρχές, από τη μέρια τους, υποστηρίζουν ότι η επιδημία στην Κίνα έφθασε στην κορύφωσή της. Ακολουθεί καταιγισμός γεγονότων με τον κορωνοϊό:

  • Στις 22 Φεβρουαρίου 2020 καταγράφονται οι πρώτοι θάνατοι στην Ιταλία και στις 24 Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι ο πλανήτης πρέπει να προετοιμαστεί για μία πανδημία του κορωνοϊού.
  • Στις 6 Μαρτίου, τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν το φράγμα των 100.000.

Παγκόσμια κινητοποίηση για τον κορωνοϊό

Η Ιταλία, που πλήττεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την επιδημία, είναι η πρώτη χώρα εκτός της Κίνας που λαμβάνει δραστικά μέτρα περιορισμού του πληθυσμού. Η Βενετία, η Ρώμη, η Φλωρεντία μετατρέπονται σε πόλεις-φαντάσματα.

Οι μαρτυρίες εξαντλημένων Ιταλών γιατρών που εξηγούν ότι απέναντι στη συνεχή ροή ασθενών καλούνται να επιλέξουν ποιους θα περιθάλψουν «σε συνάρτηση με την ηλικία και την κατάσταση υγείας, όπως σε καταστάσεις πολέμου», προκαλούν παγκόσμιο σοκ.

Στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει πανδημία κορωνοϊού. Ξεκινά η παγκόσμια κινητοποίηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους στους ξένους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ευρώπη. Οι διεθνείς αγορές καταγράφουν διαδοχικές ιστορικές «βουτιές». Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν μαζικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ιταλία, η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη
Ιταλία, η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη/© EPA/STEFANO CAVICCHI

Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίσσονται στα σούπερ μάρκετ, όπου πανικόβλητοι καταναλωτές έρχονται στα χέρια για ένα πακέτο μακαρόνια ή χαρτιού τουαλέτας.

Κορωνοϊός: 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε κατ΄οίκον αποκλεισμό

Την ώρα που η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας νέο «επίκεντρο» της πανδημίας, μία σειρά ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Γαλλία, εν τέλει και το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα στους πολίτες.

Οι εικόνες των μεγάλων και σιωπηλών πόλεων του κόσμου διαδέχονται τις εικόνες των υπερκορεσμένων νοσοκομείων, με τους διαδρόμους γεμάτους ασθενείς. Στις αρχές του Απριλίου, η μισή ανθρωπότητα, 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, καλούνται ή αναγκάζονται «να μείνουν στο σπίτι». Ανω του 1/3 του παγκόσμιου στόλου των αεροσκαφών είναι «καθηλωμένα» στο έδαφος. Σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά. Η εργασία εξ αποστάσεως γίνεται ο κανόνας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχεί το hashtag #ΜένουμεΣπίτι σε κάθε δυνατή γλώσσα. Κατακλυσμός από συγκλονιστικές μαρτυρίες του υγειονομικού προσωπικού σε όλο τον κόσμο. Νέες συνήθειες καθιερώνονται στις ερημωμένες πόλεις. Οι κάτοικοι βγαίνουν σε μπαλκόνια και παράθυρα και χειροκροτούν, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους στους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής.

Πανικός στα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας λόγω κορωνοϊού
Πανικός στα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας λόγω κορωνοϊού/ © EPA/CATI CLADERA

Στην Μαδρίτη, ένα παγοδρόμιο μετατρέπεται σε νεκροτομείο και στη Νέα Υόρκη, ένα νοσοκομείο εκστρατείας στήνεται στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ. Στις φτωχότερες και πολυπληθέστερες συνοικίες του πλανήτη, τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται με μεγάλη δυσκολία. Οι καταυλισμοί, όπου στοιβάζονται εκατομμύρια πρόσφυγες στον πλανήτη, μετατρέπονται σε βραδυφλεγείς βόμβες.

Ελλείψεις και πολεμική για τον κορωνοϊό

Στις περισσότερες χώρες ελλείψεις σημειώνονται σε προστατευτικές μάσκες και εξοπλισμό. Απέναντι στην παγκόσμια ένδεια, τα κράτη μπαίνουν σε ανελέητο ανταγωνισμό για την προμήθεια υλικών. Οι κλοπές και το λαθρεμπόριο ανθούν. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φόβοι για υπερκορεσμό των μονάδων εντατικής θεραπείας, έλλειψη φαρμάκων και υγειονομικού προσωπικού.

Οι περισσότερες χώρες προορίζουν τα διαγνωστικά τεστ για τα σοβαρά περιστατικά. Η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Σιγκαπούρη επιλέγουν τη στρατηγική της πραγματοποίησης των τεστ σε ευρεία κλίμακα για να αποφύγουν τα ακραία περιοριστικά μέτρα. Η στρατηγική αυτή συνοδεύεται στην Νότια Κορέα από τεχνολογική παρακολούθηση των κινήσεων των ανθρώπων -μέθοδος δύσκολα εφαρμόσιμη σε χώρες όπου η προστασία της ιδιωτικής ζωής θεωρείται δεδομένη.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αρχίσει η κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών ανάμεσα στους κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας.

Τα θύματα του κορωνοϊού

Αν και γενικώς τα περιστατικά της Covid-19 είναι ελαφρά, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή προσβολή των πνευμόνων, ακόμη και σε νεότερους ασθενείς.

Αν και αρχικά θεωρήθηκε ότι οι μικρότεροι είναι προστατευμένοι, σπάνιες περιπτώσεις θανάτων εφήβων, ενός παιδιού 5 ετών και δύο βρεφών προκαλούν συγκίνηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στη δίνη του κορωνοϊού οι ΗΠΑ - Στο στόχαστρο κριτικής ο Τραμπ για καθυστερημένη αντίδραση
Στη δίνη του κορωνοϊού οι ΗΠΑ - Στο στόχαστρο κριτικής ο Τραμπ για καθυστερημένη αντίδραση/ © EPA/JIM LO SCALZO

Οι οίκοι ευγηρίας παντού πλήττονται ανελέητα.

Η μεγαλύτερη κρίση από το 1945

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την πανδημία χειρότερη κρίση, την οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από το 1945. Συνδυάζει μία απειλητική ασθένεια και το φάσμα μίας οικονομικής ύφεσης πρωτοφανούς στο πρόσφατο παρελθόν.

Την ώρα που στην Κίνα η επαρχία Χουμπέι και η πρωτεύουσά της, η πόλη Ουχάν, βγαίνουν από την καραντίνα, η Ιταλία, η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς, έχει ξεπεράσει το φράγμα των 15.000 θανάτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται «σε πόλεμο με τον κινεζικό ιό», μετρούν άνω του 1/4 των κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως και ετοιμάζονται για το χειρότερο. Η ανεργία έχει εκτοξευτεί, ενώ ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι το «Περλ Χάρμπορ», η «11η Σεπτεμβρίου» για τις ΗΠΑ.

Και ο κόσμος αρχίζει να αναρωτιέται για την επόμενη ημέρα, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Υπάρχει κίνδυνος δεύτερου κύματος της επιδημίας; Οι κυβερνήσεις καθυστέρησαν να αντιδράσουν; Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι ο απολογισμός των θανάτων που ανακοινώθηκε από την Κίνα (λίγο άνω των 3.000); Ποιες θα είναι οι διαστάσεις της οικονομικής κρίσης; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη Δημοκρατία και τις πολυμερείς διεθνείς σχέσεις;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5