- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο υπαρχηγός των Ταλιμπάν δήλωσε ότι θα γίνουν σεβαστοί οι όροι της συμφωνίας που θα υπογραφεί μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν «δεσμεύονται πλήρως» να σεβαστούν τους όρους της «ιστορικής» συμφωνίας που αναμένεται να υπογράψουν προσεχώς με τις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπαρχηγός τους, ο Σιρατζουντίν Χακάνι, σε άρθρο που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Το άρθρο, με τίτλο «Αυτό που θέλουν οι Ταλιμπάν», είναι πρωτοφανές. Ο Χακάνι, επικεφαλής επίσης του δικτύου Χακάνι --τρομοκρατικής οργάνωσης σύμφωνα με την Ουάσινγκτον-- που θεωρείται το πιο φονικό σκέλος των ανταρτών-- επικοινωνεί εκεί τη θέση του υψηλότερου επιπέδου των ανταρτών έπειτα από έναν και πλέον χρόνο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Οι δύο πλευρές πιστεύεται πως βρίσκονται μερικές μέρες πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας, βάσει της οποίας η Ουάσινγκτον θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από τους αντάρτες.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αφγανό αξιωματούχο, η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί στις 29 Φεβρουαρίου στη Ντόχα, αν στο μεταξύ «μειωθούν τα βίαια επεισόδια» όπως είχαν ανακοινώσει Αμερικανοί και αντάρτες.
«Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ και δεσμευόμαστε πλήρως να εφαρμόσουμε όλες τις διατάξεις, στο γράμμα και το πνεύμα της», γράφει στ' αγγλικά ο Χακάνι, του οποίου τα ελάχιστα ηχητικά μηνύματα είναι γενικά στη γλώσσα παστούν. Το τελευταίο μήνυμά του ήταν τον Ιούνιο του 2017.
«Όλοι έχασαν κάποιον που αγαπούσαν. Όλοι κουράστηκαν από τον πόλεμο. Είμαι πεπεισμένος ότι οι φόνοι και οι ακρωτηριασμοί πρέπει να σταματήσουν», προσθέτει.
Μόλις υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν αναμένεται να ανοίξει το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης της Καμπούλ, με στόχο μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία.
Ενώ οι Ταλιμπάν αρνούνταν πάντα να συζητήσουν με τις αφγανικές αρχές, τις «μαριονέτες» της Ουάσινγκτον όπως τις αποκαλούν, ο Χακάνι αυτή τη φορά εμφανίζεται αισιόδοξος για τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις. «Δεσμευόμαστε να εργαστούμε με τις άλλες πλευρές σε πνεύμα ειλικρινούς σεβασμού ώστε να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πολιτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς», γράφει.
Άλλο μείζον θέμα, τα δικαιώματα των γυναικών που θα γίνουν όπως ο ίδιος δήλωσε σεβαστά όπως "χορηγούνται από το Ισλάμ". Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η καταπιεστική ερμηνεία της πίστης από τους Ταλιμπάν.
Ο Χακάνι εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός όσον αφορά τη βούληση των ανταρτών να εμποδίσουν εξτρεμιστικές ομάδες να βρίσκουν καταφύγιο στο Αφγανιστάν για να χτυπούν αλλού, ένας άλλος όρος της μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός Αφγανού να επιτρέπει σε τέτοιες οργανώσεις να κρατούν τη χώρα μας όμηρο και να την κάνουν πεδίο μάχης», τονίζει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία είχαν προηγουμένως άρει παρόμοιους περιορισμούς στους δικούς τους εναέριους χώρους
H κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αναφέρει το ίδρυμά της
Τι σημαίνει μια «παγωμένη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή
Λιποθύμησε έπειτα από μέρες επικίνδυνα υψηλής πίεσης και έντονης ναυτίας
Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η κηδεία του
Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία
Εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και υψηλών τιμών πετρελαίου
Πόσο μεγάλες είναι οι στρατιωτικές βάσεις και τι κάνουν
Ο εισαγγελέας Νέιθαν Χόχμαν ισχυρίστηκε ότι ο Μπερκ σκότωσε τη 14χρονη Ρίβας στις 23 Απριλίου 2025
Η σπάνια περίπτωση που άλλαξε τη ζωή δύο γυναικών
Τι δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι απειλές Τραμπ προς Ισπανία και Ιταλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχουν κάνει βήματα προόδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν ποτέ σε συμφωνία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των παρόχων AI που εργάζονται στον στρατό
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.