1821 Digital Gallery

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος της συζύγου του Κάρλος Γκοσν

Ο Κάρλος Γκσον με τη σύζυγό του
Ο Κάρλος Γκσον με τη σύζυγό του / © EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
Ο φυγάς πρώην «αφεντικό» της Nissan - Renault κατηγορείται για κακοδιαχείριση
  • A-
  • A+
0
Οι εισαγγελικές αρχές του Τόκιο εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης και για τη σύζυγο του φυγά πρώην επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan-Renault.

Εισαγγελείς του Τόκιο εξέδωσαν σήμερα ένταλμα σύλληψης της συζύγου του Κάρλος Γκοσν, της Κάρολ, για ψευδή κατάθεση, καθώς οι αξιωματούχοι αναζητούσαν τρόπους για να φέρουν πίσω τον φυγά πρώην επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan προκειμένου να δικαστεί για οικονομική κακοδιαχείριση για την οποία κατηγορείται.

Στο ένταλμα σύλληψης για ψευδορκία αναφέρεται πως η Κάρολ Γκοσν ισχυρίστηκε ψευδώς ότι δεν γνώριζε ούτε είχε συναντήσει πρόσωπα που συνδέονταν με την εταιρία τα οποία να είχαν λάβει πληρωμές από τη Nissan Motor, μέρος των οποίων μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε μια εταιρία ιδιοκτησίας του Γκοσν.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε πως το προσωπικό του υπουργείου εξετάζει τους νόμους του Λιβάνου προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος για την επιστροφή του Γκοσν και πως η Ιαπωνία «θα κάνει ό,τι μπορεί» προκειμένου αυτός να οδηγηθεί σε δίκη.

Ο πρώην πρόεδρος της Nissan-Renault SA έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, Τετάρτη, την πρώτη μετά τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2018 και τη δραματική διαφυγή του με αεροπλάνο τον περασμένο μήνα στον Λίβανο.

Σχετικα
Ιάπωνας κράτησε όμηρο και σκότωσε έναν γιατρό
Ιάπωνας κράτησε όμηρο και σκότωσε έναν γιατρό

«Την προηγούμενη φορά ο Κάρλος Γκοσν ανακοίνωσε ότι θα παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου και συνελήφθη εκ νέου. Αυτή τη φορά, μία ημέρα προτού μιλήσει ελεύθερα για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσε, εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τη σύζυγό του Κάρολ Γκοσν», δήλωσε εκπρόσωπος του Γκοσν στο Ρόιτερ στη Βηρυτό.

Ο Γκοσν αναμένεται να παραθέσει ορισμένες από τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει σε βάρος της Nissan μετά τη σύλληψή του.

Επικαλούμενο μια συνέντευξη με τον Γκοσν, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business ανέφερε ότι έχει «αληθινά στοιχεία» και έγγραφα που δείχνουν ότι ήταν ένα υποστηριζόμενο από την ιαπωνική κυβέρνηση πραξικόπημα για να «τον πετάξουν έξω». Σχεδιάζει να κατονομάσει εκείνους που θεωρεί υπεύθυνους, σύμφωνα με το δίκτυο.

Σχετικα
Η Bentley σημείωσε νέο ρεκόρ πωλήσεων
Η Bentley σημείωσε νέο ρεκόρ πωλήσεων

Σε δικαστικούς φακέλους που είδε το Ρόιτερ και σε δηλώσεις που έδωσαν νωρίτερα στη δημοσιότητα οι δικηγόροι του στην Ιαπωνία, ο Γκοσν ισχυρίστηκε πως ανατράπηκε ώστε να καταστραφεί οποιαδήποτε πιθανότητα μιας συγχώνευσης ανάμεσα στη Nissan και τη Renault, κατηγορώντας στελέχη της Nissan για συνέργεια με Ιάπωνες εισαγγελείς και αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Η νομική ομάδα του Γκοσν στην Ιαπωνία δήλωσε επίσης πως οι εισαγγελείς παρακράτησαν στοιχεία, επικαλούμενοι ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τη Nissan ότι περιελάμβαναν ευαίσθητες πληροφορίες για εγχειρήματα και υπαλλήλους.

Η Nissan δήλωσε πως η αναχώρηση του Γκοσν από την Ιαπωνία δεν θα επηρεάσει την πολιτική της να τον καταστήσει υπεύθυνο για «σοβαρή κακοδιαχείριση».

«Η εταιρία θα συνεχίσει να προβαίνει στις κατάλληλες νομικές ενέργειες προκειμένου ο Γκοσν να λογοδοτήσει για τη βλάβη που προκάλεσε στη Nissan η κακοδιαχείρισή του», ανάφερε σε μια δήλωση η αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, χαρακτήρισε τη διαφυγή του Γκοσν στη Βηρυτό «λυπηρή» και είπε πως το Τόκιο έχει ζητήσει βοήθεια από τον Λίβανο, αν και αρνήθηκε να πει τι ακριβώς έχει ζητήσει η Ιαπωνία από τον Λίβανο.

«Είναι απαραίτητο να εξετάσουμε προσεκτικά τα νομικά συστήματα των δύο χωρών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Συνήθως ο Λίβανος δεν εκδίδει πολίτες του.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5