- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βουλή της Λιβύης: Παραπομπή του αλ Σάρατζ για «εσχάτη προδοσία»
Και έκρινε άκυρη τη συμφωνία με την Τουρκία
Λιβύη: Η Βουλή ζήτησε την παραπομπή του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης αλ Σάρατζ για εσχάτη προδοσία κι έκρινε άκυρη τη συμφωνία με την Τουρκία
Το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Τρίπολης, ψήφισε σήμερα υπέρ της διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία, έπειτα από την συνομολόγηση συμφωνίας ανάμεσα στην Αγκυρα και την ΚΕΣ.
Το κοινοβούλιο ζήτησε επίσης την παραπομπή του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ αλ Σάρατζ για «εσχάτη προδοσία».
Το λιβυκό κοινοβούλιο εξελέγη το 2014 και υποστηρίζει τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που εξαπέλυσε τον Απρίλιο επίθεση κατά της ΚΕΣ.
Κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην Βεγγάζη, το κοινοβούλιο «ψήφισε ομοφώνως υπέρ της διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αμπντάλα Μπλέχεκ.
Ενέκρινε επίσης «την ακύρωση των μνημονίων ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας...ανάμεσα στην κυβέρνηση» του Φάγεζ αλ Σάρατζ και την Αγκυρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
«Ο επικεφαλής της ΚΕΣ, οι υπουργοί του των Εξωτερικών και των Εσωτερικών ... πρέπει να δικασθούν για εσχάτη προδοσία και για την επαναφορά της αποικιοκρατίας» στην Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο Αμπντάλα Μπλέχεκ δήλωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας του Σκιράτ (Μαρόκο, 2015), βάσει της οποίας σχηματίσθηκε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, και κάλεσε τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς «να αποσύρουν την αναγνώριση προς την ΚΕΣ».
Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή ο αριθμός των βουλευτών που ήσαν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ισχυρίσθηκαν ότι δεν υπήρξε απαρτία.
Το κοινοβούλιο της Λιβύης εμφανίζεται αποδυναμωμένο μετά την αποχώρηση περί τους σαράντα βουλευτών αντιπάλων του Χάφταρ που προσχώρησαν στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και ο Χαλίφα Χάφταρ διεκδικούν την εξουσία εδώ και χρόνια στην Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2014
Πλοίο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε κανονικά τα Στενά του Ορμούζ, πιθανόν μετά από συνεννόηση με το Ιράν
Στοιχεία δείχνουν ότι ο επιχειρηματίας είχε προειδοποιηθεί για τις κινήσεις της
Το συγκεκριμένο trend έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μέσα στο 2025
Όταν οι γονείς της εκλιπαρούσαν για δεύτερη γνώμη, δεν τους άκουσε κανείς - τώρα ο θάνατος της κόρης τους έγινε ο κανόνας
Οι συμμαχίες θα κρίνουν την επικράτηση στον δεύτερο γύρο
Ο Τραμπ πίστεψε την ίδια του την προπαγάνδα, ισχυρίζεται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος
Το βίντεο αποτελεί το πιο πρόσφατο από μια σειρά παρόμοιων καταγραφών
Πλήγματα σε Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια με νεκρούς και τραυματίες - Εκρήξεις και στο Κίεβο
Έπειτα από καταγγελίες πρώην εργαζομένων κατά του σεφ Ρενέ Ρετζέπι
Σχόλια στο Χ ανέφεραν πως όσοι καθαρίσουν «αξίζουν και αυτοί από ένα Όσκαρ»
Ο πρώην κοσμήτορας κατηγορείται ως ο ντίλερ με το ψευδώνυμο «ο καθηγητής»
Ο ποντίφικας κάλεσε τους δημοσιογράφους να αποφεύγουν την προπαγάνδα και να προβάλλουν τη φωνή των θυμάτων
Παράνομος ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, ισχυρίζεται η Μαδρίτη
«Το ABC News είναι ίσως ο πιο διεφθαρμένος ειδησεογραφικός οργανισμός στον πλανήτη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας
Η κάθε πλευρά θέτει διαφορετικούς όρους για το τέλος του πολέμου - Η ανάλυση του BBC
Απειλή για την οικονομία και πλήγμα στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση
«Δεν είναι δικός μας πόλεμος, δεν τον ξεκινήσαμε εμείς», τόνισε ο Μπόρις Πιστόριους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.