- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αλβανία: Απόγνωση στα ερείπια - Δύσκολη νύχτα για τους πληγέντες
Σε αυτοκίνητα και σκηνές διανυκτερεύουν οι σεισμοπαθείς - Στους 21 οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό - Τι αναφέρουν Έλληνες διασώστες
Χωρίς τέλος το δράμα των σεισμοπαθών στην Αλβανία, καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν για ζωντανούς στα χαλάσματα πολυκατοικιών.
Δραματική είναι η κατάσταση στην Αλβανία. Το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν καταστροφικό για τη βαλκανική χώρα. Σύμφωνα με νεότερη επίσημη ενημέρωση, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 21. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σε αυτοκίνητα και σκηνές διανυκτερεύουν οι σεισμοπαθείς, την ώρα που η γη δεν σταματά να τρέμει και ο κίνδυνος για νέα κατάρρευση κτιρίων που έχουν επιβαρυνθεί να παραμένει αυξημένος. Ακόμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, άφησε χιλιάδες άστεγους, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές σε κτίρια. Πολυκατοικίες κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι» και οχήματα θάφτηκαν κάτω από μπάζα και πέτρες. Τα περισσότερα θύματα ήταν στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνι (βόρεια των Τιράνων). Μεταξύ των νεκρών και η ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της, καλύπτοντάς τον με το σώμα της. Συγκλονίζουν οι αναφορές επιζώντων για το πώς καταστράφηκαν τα πάντα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, καθώς και οι μαρτυρίες Ελλήνων (σ.σ. «Είχες την αίσθηση ότι έπεφταν βόμβες») για το πώς έζησαν τον φονικό σεισμό.
Υπενθυμίζεται ότι στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων συμμετέχουν και Έλληνες διασώστες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής Θ. Μπαλάφα, η ομάδα της ΕΜΑΚ έχει ήδη εντοπίστει δύο ζωντανούς στα ερείπια κτιρίου στην πόλη Τουμάν και προσπαθεί να τους απομακρύνει. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν και μετά τη δύση του ηλίου υπό το βλέμμα συγγενών και φίλων που περιμένουν με αγωνία κάποιο νέο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται στα χαλάσματα.
«Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας»
Στο Θουμάνι, η Μαριάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο μιας 5όροφης πολυκατοικίας, όταν τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. «Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω πώς γλιτώσαμε. Μας βοήθησε ο Θεός» είπε. Εκείνη τη στιγμή στο διαμέρισμα βρίσκονταν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η 3χρονη ανιψιά της.
Δεκατρία πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια κτιρίων στο Δυρράχιο, ενώ 44 άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί και απομακρύνθηκαν από τα χαλάσματα. Μια 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή. Δύο ώρες νωρίτερα όμως οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της.
Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα. «Φοβόμαστε να γυρίσουμε στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παντού ρωγμές και φοβόμαστε ότι θα έχουμε τη μοίρα των ανθρώπων στο Θουμάνι» δήλωσε μια γυναίκα, η Μπουκούρι Μορίνα, που πήγε στο γήπεδο με τη 10μελή οικογένειά της. Αποκαλυπτικές -για το μέγεθος της καταστροφής- οι εικόνες που κατέγραψε μη επανδρωμένο πτητικό μέσο (drone).
Συντρίμμια παντού - Στο «κόκκινο» η αγωνία για τους αγνοούμενους
Στο Θουμάνι επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια μητέρα με τον γιο της, βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια πολυκατοικιών. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και απλοί πολίτες ψάχνουν στα ερείπια, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα τούβλα, τα καλώδια και τα τσιμέντα ακόμη και με γυμνά χέρια.
Δύο άνθρωποι που ανασύρθηκαν ζωντανοί στο Θουμάνι τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς. «Τα πάντα στο σπίτι έπεφταν» είπε ο Ρεφίκ, που ζει στον 6ο όροφο πολυκατοικίας στα Τίρανα.
«Ξυπνήσαμε από τους προηγούμενους σεισμούς» τόνισε, αναφερόμενος στις δονήσεις που είχαν σημειωθεί περίπου μία ώρα πριν από τον κύριο σεισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρόνια - Χαμός σε όλη τη χώρα
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Η TikToker χαρακτήρισε το μνημείο «μηχανή παραγωγής χρημάτων»
Μέτρα κατά της πρώην επικεφαλής του RT France για διασπορά προπαγάνδας
Πώς κατάφερε ο ιστορικός και συγγραφέας να εξοργίσει τους πάντες
Φέρεται να ήταν φρουρός στο Stalag 326 VI K, όπου κρατούνταν έως και 200.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου
Η 21χρονη Ταρανέχ Ραχίμι καταδικάστηκε σε θάνατο και η δίδυμη αδελφή της, Ρομίνα, σε 25 χρόνια φυλάκιση
«Παρακολουθούμε στενά την αγορά»
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε συγγνώμη
Η σπάνια εξομολόγηση της γυναίκας του θρύλου της Formula 1
H απαγόρευση της πρόσβασης των δημοσιογράφων ισχύει για 14 μέρες
Η άνοδος προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες - Εξετάζονται μέτρα προστασίας της αγοράς
Σε ύψιστη επιφυλακή τέθηκαν τα μαχητικά της Βαρσοβίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.