- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Άγκυρα προειδοποιεί το Βερολίνο: Μην μας κουνάτε το δάχτυλο
Αύριο ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, στην Τουρκία
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στην ανακοίνωση της επίσκεψης του γερμανού ομολόγου του, Χάικο Μάας, αύριο στην 'Αγκυρα.
«Είστε ευπρόσδεκτος στην Τουρκία, αλλά όχι με υψωμένο το δάχτυλο». Με αυτή τη φράση απάντησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ανακοίνωση της επίσκεψης του γερμανού ομολόγου του, Χάικο Μάας, αύριο στην 'Αγκυρα.
Νωρίτερα ο κ. Μάας, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Τουρκία, παραθέτοντας τρεις όρους που σκοπεύει να θέσει στον συνομιλητή του: «Η εκεχειρία πρέπει να διαρκέσει και ο άμαχος πληθυσμός να προστατευθεί. Στην αντιμετώπιση των προσφύγων η Τουρκία πρέπει να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο. Και πρέπει να στηρίξει την πολιτική διαδικασία, αντί να την τορπιλίζει», σημείωνε ο γερμανός υπουργός.
Περίπου τρεις ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση από την 'Αγκυρα, με ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου επίσης στο Twitter: «Αγαπητέ Χάικο Μάας, χαίρομαι για την επίσκεψή σου στην Τουρκία. Μας είσαι πάντα ευπρόσδεκτος. Αλλά όχι με υψωμένο δάχτυλο. Όποιος κάνει τον δάσκαλο στην Τουρκία, πρέπει να υπολογίζει και σε ανάλογη απάντηση», έγραψε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ σε δηλώσεις του από το Αζερμπαϊτζάν ενόψει της αυριανής συνάντησης, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «ο κ. Μάας θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ ίσων. Κανείς δεν θα στέκεται ψηλότερα από τον άλλον», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα είναι η Τουρκία που κατηγορεί την Γερμανία, καθώς ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπεται να επιλέγει την πλευρά των τρομοκρατών».
Ο κ. Μάας από την πλευρά του, σε εμφάνισή του στην γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF επανέλαβε ότι η «τουρκική εισβολή» στην βόρεια Συρία «δεν νομιμοποιείται από το Διεθνές Δίκαιο» και για αυτό, όπως τόνισε, «υπάρχουν σαφείς συνέπειες, ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει».
Πριν από λίγες ημέρες φραστική επίθεση εναντίον του Χάικο Μάας είχε εξαπολύσει και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών «πολιτικό ερασιτέχνη», λόγω της απόφασης του Βερολίνου να «παγώσει» τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. «Αν καταλάβαινες το παραμικρό από πολιτική, δεν θα το έλεγες αυτό», είχε δηλώσει ο κ. Ερντογάν, κάνοντας λόγο για πολιτικό «ο οποίος δεν γνωρίζει ποια είναι η θέση του»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.