1821 Digital Gallery

Ο Banksy άνοιξε κατάστημα στο Κρόιντον του Λονδίνου

Φτιάξε το σπίτι σου με stencil και τέχνη από τον πιο γνωστό άγνωστο street artist στον κόσμο
Έχει λόγο που ο γνωστός άγνωστος Bansky άνοιξε το δικό του κατάστημα-εγκατάσταση στο νότιο Λονδίνο. «Ανοίξαμε», γράφει ο Βρετανός ακτιβιστής.

Ο Banksy άνοιξε «pop-up» κατάστημα στο νότιο Λονδίνο παρουσιάζοντας μερικά από τα πιο γνωστά και πρόσφατα έργα του όπως το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε ο ράπερ Stormzy στο μουσικό φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι.

«Ανοίγω κατάστημα σήμερα» έγραψε ο πιο γνωστός άγνωστος street artist του κόσμου στο Instagram. «Αν και οι πόρτες δεν έχουν πραγματικά ανοίξει», συμπληρώνει.

Το όνομα του καταστήματος είναι απλά τόσο Banksy. Λέγεται Gross Domestic Product ήτοι Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου το κατάστημα πουλούσε χαλιά και τώρα προσφέρει τα πάντα για τη διακόσμηση του σπιτιού με την υπογραφή του street artist. Θα μείνει ανοικτό για τις επόμενες δύο εβδομάδες και όλες οι πωλήσεις θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά.

Γιατί ξαφνικά ο Banksy άνοιξε μαγαζί; Όπως εξηγεί ο ίδιος είναι η αντίδρασή του στη δικαστική διαμάχη που έχει ξεκινήσει με μια εταιρεία ευχετήριων καρτών. «Η εν λόγω εταιρεία αμφισβητεί το εμπορικό σήμα της τέχνης μου. Είναι μια απόπειρα ομηρίας του ονόματός μου για να πουλάει τις 'μαϊμούδες' Banksy κάρτες της».  Μάλιστα, λέει ο άγνωστος καλλιτέχνης «είμαι σίγουρος ότι ελπίζουν να κερδοσκοπήσουν περαιτέρω γιατί πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να με σύρουν στα δικαστήρια και ότι θα αναγκαστώ να αποκαλύψω το πρόσωπό μου».

Σχετικα
Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή και εορταστικό ωράριο 2021
Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή και εορταστικό ωράριο 2021

Banksy opens Croydon store after card company legal dispute | ITV News

Τελικά το μόνο που πέτυχαν είναι να κάνουν τον ίδιο τον Banksy… έμπορο. 

Στο μεταξύ, το περίφημο έργο του ακτιβιστή που απεικονίζει το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο από χιμπατζήδες εκτίθεται ήδη στον οίκο Sotheby's του Λονδίνου και θα βγει στο σφυρί την Πέμπτη, μόλις μερικές ημέρες μετά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σχετικα
Black Friday 2021: Έλεγχος πιστοποιητικών και ουρές
Black Friday 2021: Έλεγχος πιστοποιητικών και ουρές

Δημοπρασία έργου του Banksy στον οίκο Sotheby's /© EPA/NEIL HALL

Με τον τίτλο «Devolved Parliament» ο μεγαλύτερος γνωστός καμβάς του Banksy μήκους τεσσάρων μέτρων, που παρουσιάζει τα «μαϊμούδια» να έχουν αντικαταστήσει τους άνδρες και τις γυναίκες πολιτικούς, αναμένεται να πωληθεί έως και 2,5 εκατομμύρια στερλίνες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα δημοπρατηθεί έναν μήνα πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., στις 31 Οκτωβρίου, και σε μια χώρα που παραμένει πολύ διχασμένη τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων υπήρξε μια τόσο έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και των βουλευτών της αντιπολίτευσης που ήταν πρωτοφανής για τα τελευταία 22 χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κάτω βουλής.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5