- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ιαπωνία: Σκάνδαλο με το ελληνικό γιαούρτι–Ο ρόλος του Έλληνα πρέσβη
Ο Μάκης Βορίδης δηλώνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα κινηθεί νομικά
Σκάνδαλο με το ελληνικό γιαούρτι στην Ιαπωνία. Έλληνας πρέσβης φέρεται να εξέδωσε πλαστό πιστοποιητικό για παράνομη ελληνοποίηση ιαπωνικού γιαουρτιού.
Σκάνδαλο με το ελληνικό γιαούρτι στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής», Έλληνας πρέσβης στο Τόκιο εκχώρησε, με ψεύτικο πιστοποιητικό, ελληνικό εμπορικό σήμα σε ιαπωνική εταιρία.
Ο Έλληνας πρέσβης προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια χωρίς να λάβει άδεια από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να ενημερώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρακάμπτοντας ακόμα και τον ΕΦΕΤ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επίμαχο πιστοποιητικό παραδόθηκε στους Ιάπωνες τον Απρίλιο του 2018, ενώ ο Έλληνας πρέσβης εξήρε την ποιότητα του ιαπωνικού γιαουρτιού σε συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε τότε.
Το έγγραφο, το οποίο κυκλοφορεί μάλιστα και στο διαδίκτυο, φέρει την ελληνική σημαία καθώς επίσης και την υπογραφή του Έλληνα πρέσβη και σε αυτό αναγράφεται η ένδειξη «The embassy of Greece approves “meizi The GREEK YOGURT” as an authentic Greek Yogurt».
Ακολούθως, ξεκίνησε μία τεράστια διαφημιστική καμπάνια προώθησης του παρανόμως ελληνοποιημένου ιαπωνικού γιαουρτιού σε όλα τα μέσα με βασικό σύνθημα της εταιρείας ότι το γιαούρτι της είναι ελληνικό και έχει την έγκριση της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκιο. Στη συσκευασία αναγράφεται μάλιστα η φράση «παραδοσιακή συνταγή ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού».
Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι η ιαπωνική εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να εξάγει το δικό της «αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι» σε όλες τις χώρες της Ασίας όπου και δραστηριοποιείται, ακόμα και αν παρασκευάσει το γιαούρτι της σε άλλες χώρες.
Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να τεθεί εντελώς εκτός αγοράς το ελληνικό προϊόν στην ιαπωνική αγορά, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών.
Σημειώνεται ότι για να φέρει την ένδειξη «Greek» ένα προϊόν πρέπει να παράγεται στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά το γιαούρτι, πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένα συστατικά γάλακτος που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με τη «Βραδυνή της Κυριακής» το περιστατικό σημειώθηκε επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά, ενώ ο εν λόγω πρέσβης τοποθετήθηκε στο Τόκιο από το 2016. Τον Μάιο του 2018, μόλις ένα μήνα μετά την έκδοση του παράνομου πιστοποιητικού, επιστρέφει στην Αθήνα με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τον ακολουθεί και ο εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε το πιστοποιητικό του Έλληνα πρέσβη απολύτως παράνομο και δήλωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου, διευκρινίζοντας ότι το ελληνικό γιαούρτι παρασκευάζεται στην Ελλάδα και έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές.
«Η ελληνική σημαία στα προϊόντα μπορεί να τίθεται μόνο όταν αυτά είναι ελληνικά και κάτω από συγκεκριμένη διαδικασία εγκρίσεως. Είναι απολύτως σαφές ότι το επιπρόσθετο πιστοποιητικό είναι απολύτως παράνομο, καθόσον καμία από αυτές τις προαναφερόμενες προδιαγραφές δεν συντρέχουν για το συγκεκριμένο ιαπωνικό προϊόν» είπε σχετικά και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε ήδη και εξετάζονται οι νομικές ενέργειες που απαιτούνται για την προάσπιση του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιαπωνία, αλλά και την έγερση αποζημιωτικών αξιώσεων κατά παντός υπευθύνου»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο εσωτερικό αναβρασμό στον ΣΥΡΙΖΑ
Το ποσοστό όσων δηλώνουν «θετικοί» σε ένα τέτοιο εγχείρημα μειώνεται από το 14% τον Νοέμβριο στο 11%
Με φόντο τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου από τον σημερινό ευρωβουλευτή
Ο ευρωβουλευτής παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς τον ξυλοδαρμό
«Πράξεις βίας και επιθετικές συμπεριφορές σε βάρος λειτουργών του Τύπου δεν έχουν θέση στη δημόσια ζωή»
Ένας στους πέντε ψηφοφόρους δηλώνει αναποφάσιστος
Διευκρινίζουν δε ότι η ανάκληση της χρηματοδότησης δεν συνιστά λογοκρισία
Το προεδρείο αναγκάστηκε τρεις φορές να διακόψει την συνεδρίαση
Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών
Ο πρώην μπασκετμπολίστας αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου - Η ανάρτηση του δημοσιογράφου
Τι ανέφερε στη δήλωσή της η πρέσβης των ΗΠΑ
Τι υποστήριξε ο πρώην δήμαρχος της πόλης
Έχει σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής από το 2026 έως το 2030
Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ
Η υπουργός παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού
Ο Παύλος Μαρινάκης καταγγέλλει την επίθεση του Νίκου Παππά σε δημοσιογράφο
Στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο υπουργός Εσωτερικών
Παράλληλα, αιτείται άμεσα στην επιτροπή δεοντολογίας τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Πώς να μη σε χτυπήσω έτσι όπως είσαι;», φέρεται να είπε ο πρώην καλαθοσφαιριστής
Ενστάσεις κατά των πινάκων υποβάλλονται από την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.