1821 Digital Gallery

Επίθεση στα πετρέλαια της Σ. Αραβίας: Οι ΗΠΑ «δείχνουν» το Ιράν

Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Σαουδικής Αραβίας
Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Σαουδικής Αραβίας / © EPA/ALI HAIDER
Κρίση στον Περσικό Κόλπο - Πειστήρια με δορυφορικές φωτογραφίες και η τιμή του αργού στα ύψη
  • A-
  • A+
0
Ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβητεί τις δηλώσεις του Ιράν ότι δεν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες και στοιχεία που φέρονται να αποδεικνύουν την εμπλοκή της Τεχεράνης στις επιθέσεις που δέχθηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Από την πλευρά του το Ιράν αρνείται κάθε ανάμειξη στις αεροπορικές επιθέσεις του Σαββάτου και παραπέμπει στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη.

Ωστόσο, μη κατονομαζόμενοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν σε αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, υποστήριξαν ότι το μέγεθος και ο στόχος των επιθέσεων αποκλείει την ανάμειξη των Χούτι.

Ο ισχυρισμός ότι το Ιράν είναι ο αυτουργός των χτυπημάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco εκφράστηκε πρώτα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να «δείχνει» τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης ως αυτουργούς.

Σχετικα
Διεθνής Αμνηστία: Αύξηση 20% των εκτελέσεων θανατοποινιτών το 2021
Διεθνής Αμνηστία: Αύξηση 20% των εκτελέσεων θανατοποινιτών το 2021

Εικόνες από το Διάστημα / EPA/NASA

Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις οδήγησαν σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά 5% με αποτέλεσμα να εκτιμαχθεί η τιμή του αργού πετρελαίου.

Εικόνες από το Διάστημα / EPA/NASA
Σχετικα
H Saudi Aramco πήρε την πρωτιά της Apple - Μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως
H Saudi Aramco πήρε την πρωτιά της Apple - Μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως

Ένας εκ των μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων ανέφερε ότι υπάρχουν 19 σημεία σύγκρουσης στους στόχους, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις προήλθαν από τα βορειοδυτικά των σαουδαραβικών εγκαταστάσεων και όχι από τα νοτιοδυτικά, όπου βρίσκονται οι υπό έλεγχο περιοχές των Χούτι στην Υεμένη.

US GOVERNMENT / DIGITAL GLOBE

Η γεωγραφική προέλευση των επιθέσεων προκύπτει από τα σημεία που έχουν πληγεί οι εγκαταστάσεις, οι οποίες φέρουν «τραύματα» στο βόρειο/βορειοδυτικό τμήμα τους, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να προκύψει από μία επίθεση των Χούθι από τον νότο, διευκρίνισε ο αξιωματούχος. Επίσης, όπως σημείωσε, η βορειοδυτική προέλευση των αεροσκαφών «δείχνει» περιοχές στον βόρειο Κόλπο ως σημεία απογείωσης τους, δηλαδή στο Ιράν ή στο Ιράκ.

Με τη σειρά του και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Tραμπ αμφισβήτησε σήμερα τον ισχυρισμό του Ιράν ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις.

«Θυμηθείτε όταν το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος λέγοντας εν γνώσει του πως ήταν στον 'εναέριο χώρο' του όταν, στην πραγματικότητα, δεν ήταν καθόλου κοντά. Επέμειναν σθεναρά σε αυτή την ιστορία ξέροντας ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Τώρα λένε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση στη Σαουδική Αραβία. Θα δούμε;» έγραψε ο Τραμπ σε ένα μια ανάρτηση στο Twitter.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες των υπηρεσιών τους με τη Σαουδική Αραβία μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν είπαν πόσο ευρεία μπορεί να είναι οποιαδήποτε αύξηση του μοιράσματος των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, από μακρόν επιφυλακτικές ώστε να μην έχουν μια βαθιά εμπλοκή στον πόλεμο στην Υεμένη, έχουν μοιραστεί μόνο επιλεκτικά πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών με τη Σαουδική Αραβία για τις απειλές από τους μαχητές των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5