Νέες διαδηλώσεις στο Βέλγιο για την κλιματική αλλαγή
«Στις συνόδους κορυφής η οικολογία έρχεται τελευταία»
Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή 8.000 ανθρώπων και αίτημα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στη Λιέγη 7.000 διαδηλωτές έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση, απαιτώντας την εφαρμογή μιας καλύτερης πολιτικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.
Η συμμετοχή πάντως σε αυτήν την τρίτη κινητοποίηση τους τελευταίους μήνες ήταν αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες: στις αρχές Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP24) που διεξήχθη στην Πολωνία 65.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών ενώ στα τέλη Ιανουαρίου οι διαδηλωτές ανήλθαν στους 70.000.
Η σημερινή πορεία έγινε λίγες ημέρες αφότου το κοινοβούλιο του Βελγίου αρνήθηκε να αναθεωρήσει ένα άρθρο του Συντάγματος που θα επέτρεπε να υιοθετηθεί ένας νόμος ειδικά για το κλίμα.
Μετά την πορεία του Ιανουαρίου, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων είχαν συναντηθεί με μέλη όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου. «Είχαμε την αίσθηση ότι ήθελαν να ακούσουν τους πολίτες, όμως ταυτόχρονα η διαδικασία ήταν πολύ αργή. Για παράδειγμα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χώρες που μπλοκάρουν κάθε πρόοδο για το κλίμα, και για αυτό το Συμβούλιο αναβάλει (τη συζήτηση) κάθε φορά, μολονότι είναι κάτι το επείγον κι εμείς ζητούμε να καταστεί προτεραιότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Rise for Climate, ζητώντας επίσης να οργανωθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος αφιερωμένη αποκλειστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Υπάρχουν πολλά οικονομικά συμφέροντα και παρατηρούμε ότι τις συνόδους (κορυφής) απασχολεί κυρίως η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και η ανάπτυξη και η οικολογία συχνά έρχεται τελευταία. Όμως αν ο πλανήτης καταστεί ακατάλληλος για διαβίωση, τότε και οι επιχειρήσεις θα καταστραφούν επίσης», προειδοποίησε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα καρφιά προς τον Τραμπ - Το κανάλι Channel 4 μεταδίδει κάθε χρόνο από το 1993 ένα χριστουγεννιάτικο «διάγγελμα»
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οι διασώστες προσπάθησαν να επαναφέρουν τον άτυχο άνδρα
Για τα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2025
Ο πιλότος φαίνεται πως ενήργησε με ψυχραιμία για περίπου δύο λεπτά
Η παράδοση του χριστουγεννιάτικου μηνύματος του μονάρχη χρονολογείται από το 1932
Οι «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας
Είναι κάποιες πόλεις του πλανήτη, όπου η καθημερινότητα γίνεται πιο ανθρώπινη
Αν το αεροπλάνο είχε συνεχίσει να πετάει εκτός ελέγχου θα είχε συντριβεί στο κέντρο του χωριού
Το σημείωμα για τα λύτρα, ο εντοπισμός του πτώματος και οι ύποπτοι
Όσα σημάδεψαν τη χρονιά σε πολιτική, πολέμους, οικονομία, τεχνητή νοημοσύνη και κλιματική κρίση
Επανεξετάστηκε για τα ναρκωτικά - Οι εξετάσεις ούρων, αίματος και νυχιών φέρονται να ήταν αρνητικές
Το βίντεο έχει διάρκεια 8 λεπτών
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για βομβιστική επίθεση
Εδάφη στο Ντόνετσκ θέλει η Μόσχα
Το υλικό θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Κινδυνεύουν τα θαλασσοπούλια της περιοχής
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.