- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέες διαδηλώσεις στο Βέλγιο για την κλιματική αλλαγή
«Στις συνόδους κορυφής η οικολογία έρχεται τελευταία»
Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή 8.000 ανθρώπων και αίτημα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στη Λιέγη 7.000 διαδηλωτές έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση, απαιτώντας την εφαρμογή μιας καλύτερης πολιτικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.
Η συμμετοχή πάντως σε αυτήν την τρίτη κινητοποίηση τους τελευταίους μήνες ήταν αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες: στις αρχές Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP24) που διεξήχθη στην Πολωνία 65.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών ενώ στα τέλη Ιανουαρίου οι διαδηλωτές ανήλθαν στους 70.000.
Η σημερινή πορεία έγινε λίγες ημέρες αφότου το κοινοβούλιο του Βελγίου αρνήθηκε να αναθεωρήσει ένα άρθρο του Συντάγματος που θα επέτρεπε να υιοθετηθεί ένας νόμος ειδικά για το κλίμα.
Μετά την πορεία του Ιανουαρίου, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων είχαν συναντηθεί με μέλη όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου. «Είχαμε την αίσθηση ότι ήθελαν να ακούσουν τους πολίτες, όμως ταυτόχρονα η διαδικασία ήταν πολύ αργή. Για παράδειγμα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χώρες που μπλοκάρουν κάθε πρόοδο για το κλίμα, και για αυτό το Συμβούλιο αναβάλει (τη συζήτηση) κάθε φορά, μολονότι είναι κάτι το επείγον κι εμείς ζητούμε να καταστεί προτεραιότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Rise for Climate, ζητώντας επίσης να οργανωθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος αφιερωμένη αποκλειστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Υπάρχουν πολλά οικονομικά συμφέροντα και παρατηρούμε ότι τις συνόδους (κορυφής) απασχολεί κυρίως η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και η ανάπτυξη και η οικολογία συχνά έρχεται τελευταία. Όμως αν ο πλανήτης καταστεί ακατάλληλος για διαβίωση, τότε και οι επιχειρήσεις θα καταστραφούν επίσης», προειδοποίησε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εταιρεία προμηθεύει μεγάλες μάρκες όπως Durex και Trojan
...και δεν είναι πολύ καλό
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιβάλλει παράνομους περιορισμούς στην αλιεία στο Αιγαίο
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.