- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ανοικτό αφήνει σε δήλωσή του ο Ντόναλντ Τουσκ το ενδεχόμενο μικρής αναβολής του Brexit.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθαρίζει ότι για να γίνει αυτό πρέπει η Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει θετικά για τη Συμφωνία Αποχώρησης. Η τοποθέτηση Τουσκ έρχεται λίγη ώρα μετά το αίτημα αναβολής που κατέθεσε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε, πάντως, ότι η αναβολή έως τις 30 Ιουνίου θα δημιουργήσει πληθώρα νομικών και πολιτικών ερωτηματικών, καθώς μεσολαβούν οι ευρωεκλογές, στις οποίες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν θα πρέπει να συμμετάσχουν οι Βρετανοί πολίτες ή όχι. Η Τερέζα Μέι είναι κατηγορηματική, χαρακτηρίζοντας «πολιτική αποτυχία» ενδεχόμενη προσφυγή των Βρετανών στις κάλπες.
«Ακόμα κι αν η ελπίδα για τελική επιτυχία μπορεί να φανεί αδύναμη, ακόμη και απατηλή, ακόμα και αν και η κόπωση του Brexit γίνεται όλο και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση μίας θετικής λύσης μέχρι και την τελευταία στιγμή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ολόκληρη η δήλωση Τουσκ:
Σήμερα έλαβα μια επιστολή από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην οποία απευθύνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δύο αιτήσεις: να εγκρίνει τη λεγόμενη συμφωνία του Στρασβούργου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να παρατείνει την περίοδο του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019. Μόλις τώρα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σχετικά με αυτές τις προτάσεις.
Υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων που διεξήγαγα κατά τις τελευταίες ημέρες, πιστεύω ότι θα είναι δυνατή μια σύντομη παράταση, αλλά θα εξαρτηθεί από τη θετική ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το ερώτημα παραμένει ανοικτό ως προς τη διάρκεια μιας τέτοιας παράτασης. Η πρόταση της πρωθυπουργού για τις 30 Ιουνίου, η οποία έχει τα πλεονεκτήματά της, δημιουργεί μια σειρά ζητημάτων νομικού και πολιτικού χαρακτήρα. Οι ηγέτες θα το συζητήσουν αύριο. Όσον αφορά την έγκριση της συμφωνίας του Στρασβούργου, πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό και κατά τη γνώμη μου δεν δημιουργεί κινδύνους. Ειδικά για να βοηθηθεί η διαδικασία επικύρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Προς το παρόν δεν προβλέπω έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν οι ηγέτες εγκρίνουν τις εισηγήσεις μου και εάν υπάρχει θετική ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, μπορούμε να ολοκληρώσουμε και να επισημοποιήσουμε την απόφαση για την επέκταση με γραπτή διαδικασία. Ωστόσο, εάν υπάρχει τέτοια ανάγκη, δεν θα διστάσω να προσκαλέσω τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συνάντηση στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Ακόμη και αν η ελπίδα για μια τελική επιτυχία μπορεί να φανεί αδύναμη, ακόμη και απατηλή, και παρόλο που η κούραση της Brexit γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση -μέχρι την τελευταία στιγμή- μιας θετικής λύσης, φυσικά χωρίς το άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης. Έχουμε αντιδράσει με υπομονή και καλή θέληση σε πολλές περιόδους γεγονότων και είμαι βέβαιος ότι και τώρα δεν θα έχουμε την ίδια υπομονή και καλή θέληση σε αυτό το πιο κρίσιμο σημείο αυτής της διαδικασίας. Ευχαριστώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κοπεγχάγη ακολουθεί εδώ και χρόνια σκληρή γραμμή στο θέμα της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης
Εφόσον καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αναστολής
Ο 21χρονος Ντανίλο Κουζμίν βρέθηκε νεκρός και καμένος μέσα σε αυτοκίνητο
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» απέτισε φόρο τιμής στον σκηνοθέτη
Το εντυπωσιακό φαινόμενο συνέπεσε με προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα
Και ακραίες εκφράσεις τύπου: «νεαρά γουρούνια» για τους Ευρωπαίους
Πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 30 Ιανουαρίου 2026
Kαθώς η αστυνομία έχει αυξήσει τις περιπολίες και τα μέτρα ασφαλείας γύρω από συναγωγές, σχολεία και εβραϊκά κοινοτικά κέντρα
Δημοσκοπήσεις, οικονομία και εσωκομματικές ρωγμές απειλούν την πολιτική παντοδυναμία του
Ο μουσικός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με εγκαύματα
H παρουσία και η συμπεριφορά του προκάλεσαν έντονη αμηχανία
Στον κόσμο των αερομεταφορών, τα αεροπλάνα σπάνια μένουν ακινητοποιημένα χωρίς λόγο
Το «Μίνι Λούβρο», όπως τον περιγράφουν
Η 58χρονη υπέστη κάταγμα σπονδύλου κατά την περιπετειώδη διαφυγή της
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε σχέδιο για κάλυψη εξόδων μετακίνησης γυναικών από χώρες με περιορισμούς στις αμβλώσεις εντός ΕΕ
Η διάλυσή του θα συνιστούσε «μείζονα απώλεια για την επιστημονική έρευνα»
Ανοιχτός ο δρόμος για το Netflix
Ο Αλ-Αχμέντ είχε ζητήσει από συγγενή του να μεταφέρει μήνυμα στην οικογένειά του, φοβούμενος ότι δεν θα επιζήσει, λέγοντας πως πάει να σώσει ζωές
Μιλήσαμε με τον Γιάννη Σουλιώτη, που ταξίδεψε με την ομάδα του PrimeTime στο Εκουαδόρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.