- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ρωσία: Η Συμφωνία των Πρεσπών κάνει άνω κάτω τα δυτικά Βαλκάνια
Πώς σχολιάζει το ρωσικό ΥΠΕΞ την αποχώρηση Καμμένου
Ομοβροντίες κατά Αθήνας και Σκοπίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Μόσχα.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για «έξωθεν παρεμβάσεις», ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η βούληση του λαού για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.
Στο ίδιο κείμενο η Μόσχα κάνει αναφορά και στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, σχολιάζοντας ότι τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν την «εκρηκτική κατάσταση» που «απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια».
Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι το ζήτημα της ονομασίας θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ:
Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι παράβαση της μακεδονικής νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται.
Οι συνεχιζόμενες στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις, δείχνουν την βαθειά πόλωση της κοινωνίας. Είναι προφανές ότι ένας παρόμοιος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων, που έχουν εθνική σημασία για το μέλλον της χώρας, δεν εκφράζει την βούληση του λαού της και δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη μακροχρόνια διευθέτηση του ονοματολογικού.
Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα επίσης επιβεβαιώνουν εύγλωττα την εκρηκτική κατάσταση, που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια: η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η έναρξη διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα προωθείται η Συμφωνία των Πρεσπών παραβλέποντας την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ δεν γίνεται λόγος για δημοψήφισμα για το θέμα που αφορά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα.
Η θέση της Ρωσίας στο ονοματολογικό πρόβλημα παραμένει αμετάβλητη: πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή όρων και προϋποθέσεων, που να βασίζεται σε ευρεία λαϊκή υποστήριξη, τόσο στη Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα και αποκλειστικά εντός νομικού πλαισίου. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Xαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Το τέλος μιας παράδοσης αιώνων;
Ο ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό προειδοποιεί για ξένες παρεμβάσεις στις επερχόμενες εκλογές
Η ερώτηση που την έφερε σε δύσκολη θέση
Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης
Ο 19χρονος «αρχικυνηγός ποντικιών» της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης κύστης
Σοκαριστικές καταγγελίες στη δίκη του κωμικού
Γείτονες ενημέρωσαν τις αρχές για το άγριο, διπλό έγκλημα
4 φορές τουλάχιστον έχουν εκδηλωθεί φέτος πυρκαγιές σε χώρους ανακύκλωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.