1821 Digital Gallery
Το μήνυμα του Μακρόν στα Κίτρινα Γιλέκα: «Μαζί μπορούμε να βρούμε λύση» (video)

Το μήνυμα του Μακρόν στα Κίτρινα Γιλέκα: «Μαζί μπορούμε να βρούμε λύση» (video)

Ένα διάγγελμα ενωτικό, απολογητικό με υποσχέσεις και με το βλέμμα στο μέλλον της Γαλλίας
© EPA/YOAN VALAT

«Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη οργή, αλλά μαζί μπορούμε να βρούμε λύση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια Γαλλία που τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της Γαλλίας στο ολιγόλεπτο τηλεοπτικό διάγγελμα στον απόηχο των μεγάλων βίαιων διαδηλώσεων σε Παρίσι και πολλές άλλες πόλεις με πρωταγωνιστές τα «εξεγερμένα» Κίτρινα Γιλέκα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέλαβε μέρος της ευθύνης, ζήτησε συγγνώμη για κάποιες του δηλώσεις και ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.

Χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα Κίτρινα Γιλέκα με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Embedded rich media on Twitter

Σχετικα
Γαλλία: Και η Κριστιάν Τομπιρά στη μάχη για την προεδρία
Γαλλία: Και η Κριστιάν Τομπιρά στη μάχη για την προεδρία

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας παραδέχθηκε πως πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι, πιέζονται οικονομικά.

Σχετικα
Ο Μακρόν επιμένει με τους ανεμβολίαστους
Ο Μακρόν επιμένει με τους ανεμβολίαστους

«Εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθούμε αλλά δεν καταφέραμε να δώσουμε απάντηση σε προβλήματα που έρχονται από παλιά», σημείωσε ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενότητας. Όπως σημείωσε, «υπάρχει οργή αλλά μπορούμε να βρούμε λύση μαζί. Ένας λαός που διχάζεται σε τέτοιο βαθμό δεν έχει μακροπρόθεσμη ελπίδα», ενώ απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες είπε πως «εσείς μου δίνετε νομιμοποίηση, κανείς άλλος».

«Καμία οργή δεν δικαιολογεί επιθέσεις απέναντι σε αστυνομικούς ή σε ξένη περιουσία», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν και διευκρίνισε πως δεν είναι στις προθέσεις του να επαναφέρει τον «φόρο πλούτου». Δεσμεύτηκε, παράλληλα, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. 

Ο κ. Μακρόν κήρυξε τη Γαλλία σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης», ενώ προανήγγειλε εθνικό διάλογο για τα εργασιακά, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τη μετανάστευση. 

Επιπλέον δεσμεύσεις

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Εκτός από την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ τον μήνα, που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα «επίδομα» στο τέλος του έτους.

Ανακοίνωσε ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας. «Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή» στην ακολουθούμενη πολιτική, τόνισε.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5