- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζημιές στον ελληνορθόδοξο ναό από τον σεισμό στην Αλάσκα (εικόνα)
Δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες τραυματίες
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες μεταξύ των Ελληνορθοδόξων της πόλης Άνκορατζ της Αλάσκας, η οποία επλήγη χθες στις 8:29 το πρωί τοπική ώρα (19:29 ώρα Ελλάδας) από ισχυρό σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος (στη μητρόπολη του οποίου υπάγεται η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα Μεταμορφώσεως στο Άνκορατζ), με βάση την ενημέρωση που είχε από τον ιερέα π. Βασίλειο Χίλχαουζ, έχουν διαπιστωθεί ρωγμές στον κυρίως ναό, ενώ έπεσαν στο πάτωμα και θραύτηκαν κομμάτια του πολυελαίου, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.
Άλλες ζημιές επίσης διαπιστώθηκαν στο παρακείμενο κτήριο που χρησιμοποιείται για τα γραφεία της κοινότητας και ως εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ στην αίθουσα της βιβλιοθήκης έπεσαν βιβλία από τα ράφια και σοφάδες.
Πάντως, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί το μέγεθός των ζημιών, μέχρις ότου περάσουν οι επιθεωρητές της πολεοδομίας για να εξετάσουν το ναό και το κοινοτικό κέντρο. Μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων, οι λειτουργίες θα διεξάγονται σε άλλο χώρο.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 13χλμ βόρεια του Άνκορατζ, μιας πόλης με πληθυσμό 300.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Γεράσιμο στην περιοχή συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Στο Άνκορατζ υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ οι αρχές ελέγχουν την ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης. Επίσης ζημιές έχουν υποστεί αρκετοί δρόμοι, καθώς έχουν δημιουργηθεί μεγάλες και επικίνδυνες ρωγμές και λακκούβες σε πολλά σημεία.
Περίπου 100 ελληνορθόδοξες οικογένειες ανήκουν στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως, η οποία ιδρύθηκε το 1953 και ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1958. Η σημερινή εκκλησία και το κοινοτικό κέντρο άρχισαν να χτίζονται το 2010 και ολοκληρώθηκαν το 2014. Η κοινότητα έχει πανορθόδοξο χαρακτήρα κι η λειτουργία γίνεται κυρίως στην αγγλική με ορισμένα ελληνικά. Ωστόσο η Κυριακή Προσευχή λέγεται και σε άλλες γλώσσες, όπως αραβικά, αρμενικά, ουκρανικά, ρουμανικά και γαλλικά.
Η πρώτη ελληνική παρουσία στην Αλάσκα καταγράφεται στις αρχές του 18ου αιώνα, από Έλληνες που συνόδευαν Ρώσους ιεραπόστολους. Ωστόσο οι πρώτοι μετανάστες ήλθαν στις αρχές του 20ου αιώνα, για να εργαστούν στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής της Αλάσκας και ορισμένοι από αυτούς παρέμειναν μόνιμα και μετά την ολοκλήρωσή της και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού Άνκορατζ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της σπουδαίας ανακάλυψης
Η φωτιά στο πλοίο τέθηκε υπό έλεγχο και κατασβέστηκε
Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.