- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οργή στο Βέλγιο: Ο παιδεραστής Μαρκ Ντιτρού έτοιμος να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα θύματά του
Στόχος του να αποφυλακιστεί
Τα θύματα του Βέλγου παιδεραστή και δολοφόνου Μαρκ Ντιτρού απέρριψαν χωρίς δεύτερη σκέψη μια επιστολή του δικηγόρου του πιο μισητού ανθρώπου στη χώρα ο οποίος δήλωνε «έτοιμος να απαντήσει» στις ερωτήσεις τους, 22 χρόνια μετά τη σύλληψή του.
«Πρόκειται αποκλειστικά για μια επιχείρηση δημοσίων σχέσεων» εκ μέρους του δικηγόρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελς Σρόιρς, σύντροφος του πατέρα της 19χρονης Έφι Λάμπρεκς που βρέθηκε νεκρή το 1996 στον κήπο ενός από τα σπίτια που χρησιμοποιούσε ο Ντιτρού, στο νότιο Βέλγιο.
Ο Μπρουνό Νταγιέ, ο οποίος ανέλαβε συνήγορος του Ντιτρού το 2017, «ήθελε να κάνει αίσθηση με αυτήν την επιστολή, μας χειραγωγεί», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Ζορζ-Ανρί Μποτιέ, ο δικηγόρος των οικογενειών δύο άλλων θυμάτων.
Ορισμένες οικογένειες έκαναν επίσης λόγο για μια «στρατηγική» του Νταγιέ με στόχο να πετύχει την υπό όρους αποφυλάκιση του πελάτη του. Ο ίδιος ο δικηγόρος δεν έκρυψε ότι αυτή είναι η πρόθεσή του.
Στην επιστολή του, που φέρει ημερομηνία 27 Αυγούστου, ο δικηγόρος υπενθυμίζει ότι μία από τις προϋποθέσεις για την αποφυλάκιση του Ντιτρού είναι «η στάση που θα τηρήσει απέναντι στα θύματα». Από αυτήν την άποψη, «θεώρησα σκόπιμο να απευθυνθώ σε εσάς», γράφει. Και τους προτείνει να απαντήσει ο πελάτης του σε όσες ερωτήσεις τους παραμένουν αναπάντητες μετά τη δίκη και την καταδίκη του, το 2004, σε ισόβια κάθειρξη. Προτρέχοντας, ο Νταγιέ αναφέρεται επίσης στις τυχόν βλέψεις των θυμάτων για καταβολή αποζημίωσης για τη βλάβη που υπέστησαν. «Είμαι υποχρεωμένος να παραδεχτώ ότι (ο Μαρκ Ντιτρού) δεν κατέχει απολύτως τίποτα και είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί αυτή η απαίτηση», γράφει.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταγιέ υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια την πρότασή του για «διάλογο». «Από κάθε άποψη, από το διάβημά μου βγαίνω κερδισμένος, δεδομένου ότι έκανα το πρώτο βήμα», σχολίασε, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να κρίνει» ο ίδιος την απόφαση των θυμάτων να μην δώσουν συνέχεια, όπως είναι δικαίωμά τους.
Οι πληγές από την υπόθεση Ντιτρού παραμένουν ανοιχτές στο Βέλγιο, 22 χρόνια μετά τη σύλληψή του και την ανακάλυψη των σορών τεσσάρων κοριτσιών που τα είχε απαγάγει, βιάσει και σκοτώσει. Άλλα δύο κορίτσια που κρατούσε αιχμάλωτα βρέθηκαν ζωντανά. Ο ίδιος δεν εξέφρασε ποτέ μεταμέλεια για τις πράξεις του, ούτε ζήτησε συγγνώμη και συνεχίζει να αμφισβητεί ορισμένες από τις κατηγορίες.
«Έχουμε σαφείς ερωτήσεις όσον αφορά την ποινική υπόθεση. Θέλουμε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και όχι μια συζήτηση με τον δικηγόρο», είπε η Ελς Σρόιρς.
«Επί εννιά χρόνια που κράτησε η (ποινική) διαδικασία, η πολιτική αγωγή το μόνο που έκανε ήταν να τον ρωτάει. Σήμερα, λέει ότι δεν διέπραξε ορισμένα αδικήματα (...) αλλά ποια; γιατί;» είπε από την πλευρά του ο Μποτιέ, κάνοντας λόγο για «τον μονόλογο ενός φαύλου». «Κάνουμε κύκλους γύρω-γύρω, οι πελάτες μου απηύδησαν», συνέχισε ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί τον πατέρα της Ζουλί Λεζέν, η οποία πέθανε από ασιτία σε ηλικία 8 ετών, κλειδωμένη σε ένα υπόγειο στη Μαρσινέλ, κοντά στο Σαρλερουά.
Τον Φεβρουάριο ο Μπρουνό Νταγιέ εξέδωσε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Γιατί να αποφυλακιστεί ο Μαρκ Ντιτρού», στο οποίο καταγγέλλει το σωφρονιστικό σύστημα του Βελγίου και υπερασπίζεται την άποψη ότι κανένας δεν θα πρέπει να παραμένει φυλακισμένος για περισσότερα από 25 χρόνια. Στόχος του είναι να αποφυλακιστεί ο πελάτης του μέχρι το 2021, μολονότι στην απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε περιλαμβάνεται και ένας όρος που απαγορεύει οποιαδήποτε πρόωρη αποφυλάκιση.
Ο δικηγόρος σχεδιάζει τώρα να ζητήσει την εξέταση του Ντιτρού από ομάδα ψυχιάτρων για να αποδείξει ότι ο πελάτης του δεν είναι επικίνδυνος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xρειάστηκε να ζητήσουν έκτακτες προμήθειες
Απροσδόκητη στροφή υπέρ της Ουκρανίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Σύνοδο των G7
Στα 7 εκατομμύρια ευρώ η ζημία - 95 συλλήψεις σε 15 τοποθεσίες
Δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας μεταξύ τους
Mια αντιπαράθεση με πολλά επεισόδια
Εν αναμονή καταστροφικών πλημυρών οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προβλέψεις για τα Στενά του Ορμούζ
Yποβλήθηκαν 626 αιτήσεις για μόλις 27 θέσεις
Παρά τη συμφωνία, η δικαστική διαμάχη με την κλινική συνεχίζεται
Μόνο ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν μπορεί να επιτρέψει εξαιρέσεις
106 νίκες σε Grand Prix της Formula 1 μετρά πλέον ο Λιούις Χάμιλτον, μετά τη νίκη του στο Circuit de Barcelona
«Η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί υπέρ της Ουκρανίας», δηλώνουν οι ηγέτες της G7
Πώς ξεκίνησε αυτή η φήμη για το παρασιτικό γατόψαρο του γλυκού νερού και τι ισχύει
Με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται η στρατηγική θέση του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας
Η συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν αποκαλύπτει τα όρια της ισχύος όλων των πρωταγωνιστών της περιοχής
Στη Σύνοδο G7 στο Εβιάν της Γαλλίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα αναμένεται να εξοικονομήσουν 185 εκατ. ευρώ στον ραδιοτηλεοπτικό όμιλο
Προειδοποιεί η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία
Τι ισχύει για λιπάσματα και ετικέτες
Οι έλεγχοι θα γίνονται με τη μορφή τεστ σάλιου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.