1821 Digital Gallery
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν είμαι ρατσιστής (video)

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν είμαι ρατσιστής (video)

Ο Αμερικανός πρόεδρος μοίρασε υποσχέσεις για προστασία των μεταναστών που ήρθαν σε αμερικανικό έδαφος όταν ήταν παιδιά
EPA

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι «δεν είναι ρατσιστής», παρά τα δημοσιεύματα για τη μειωτική έκφραση που χρησιμοποίησε για τους μετανάστες από χώρες όπως η Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ ή τα κράτη της Αφρικής.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως έχει «την ετοιμότητα, τη βούληση και την ικανότητα» να κλείσει μια συμφωνία με το Κογκρέσο για να προστατευτούν οι «Ονειροπόλοι» (πρόγραμμα DACA), οι νέοι μετανάστες που είχαν εισέλθει χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά.

Trump: 'I am not a racist'

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο στη Φλόριντα εάν είναι ρατσιστής, μετά τα δημοσιεύματα που τον παρουσίαζαν να χαρακτηρίζει «χώρες απόπατους» κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής σε μια συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα με κοινοβουλευτικούς κεκλεισμένων των θυρών στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απάντησε:

Σχετικα
NRA: Κανονικά το ετήσιο συνέδριο του λόμπι όπλων
NRA: Κανονικά το ετήσιο συνέδριο του λόμπι όπλων

«Όχι. Δεν είμαι ρατσιστής. Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος από τον οποίο θα πάρετε ποτέ συνέντευξη».

«Το πρόγραμμα DACA είναι νεκρό»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τοποθετήθηκε νωρίτερα μέσω Twitter για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα DACA, το οποίο επιτρέπει σε 690.000 νέους μετανάστες να εργάζονται και να σπουδάζουν στη χώρα νόμιμα.

Σχετικα
Εισβολή στο Καπιτώλιο: O Tραμπ παρακινούσε τους οπαδούς του να...κρεμάσουν τον Πενς
Εισβολή στο Καπιτώλιο: O Tραμπ παρακινούσε τους οπαδούς του να...κρεμάσουν τον Πενς

«Το DACA είναι πιθανόν νεκρό επειδή οι Δημοκρατικοί δεν το θέλουν στα αλήθεια. Θέλουν μόνο να μιλούν και να λαμβάνουν χρήματα που ο στρατός μας έχει απελπιστικά ανάγκη» έγραψε.

«Εγώ, ως πρόεδρος, θέλω να έρχονται στη χώρα μας άνθρωποι που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε ισχυροί και σπουδαίοι ξανά. Να έρχονται μέσω ενός συστήματος που θα βασίζεται στα ΠΡΟΣΟΝΤΑ. Όχι άλλες λοταρίες! Πρώτα η Αμερική» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα μειωτικά του σχόλια κατά των μεταναστών από χώρες όπως η Αϊτή και το Ελ Σαλβαδόρ, παρουσία μελών της αμερικανικής Γερουσίας στον Λευκό Οίκο, ο ίδιος αρνείται ότι είπε τη λέξη «απόπατοι», αναγνωρίζοντας πάντως ότι χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα».

Οι «Ονειροπόλοι»

Οι κοινοβουλευτικοί είχαν πάει στο Οβάλ γραφείο για να παρουσιάσουν στον Τραμπ μια πρόταση σχετικά με την κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου, το οποίο έχει την υποστήριξη στελεχών και από τα δύο μεγάλα κόμματα, και αφορά κυρίως την τύχη των «Ονειροπόλων», των νεαρών δικαιούχων του προγράμματος DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), κληρονομιά της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση του προγράμματος, που επέτρεψε σε 690.000 νέους, οι οποίοι είχαν φθάσει στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμα παιδιά, να δουλεύουν και να σπουδάζουν νόμιμα χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο απέλασης. Ο Τραμπ έδωσε στο Κογκρέσο προθεσμία έως την 5η Μαρτίου για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

Όμως, ταυτόχρονα συνέδεσε την όποια πρόταση για την αντικατάσταση του προγράμματος αυτού με τη χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να οικοδομηθεί στα σύνορα με το Μεξικό για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών -κάτι στο οποίο οι Δημοκρατικοί μέχρι σήμερα προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5