Trending Now

Ξεκίνησε στην Αυστραλία ο παγκόσμιος αγώνας ηλιακών αυτοκινήτων

34 ομάδες από όλο τον κόσμο διανύουν 3.000 χιλιόμετρα από το Ντάργουιν έως την Αδελαΐδα στο πλαίσιο του Bridgestone World Solar Challenge 2025

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξεκίνησε στην Αυστραλία ο παγκόσμιος αγώνας ηλιακών αυτοκινήτων - 34 ομάδες από όλο τον κόσμο διανύουν 3.000 χιλιόμετρα από το Ντάργουιν έως την Αδελαΐδα στο πλαίσιο του Bridgestone World Solar Challenge 2025

Ξεκίνησε την Κυριακή στην Αυστραλία ο διεθνής αγώνας ηλιακών αυτοκινήτων Bridgestone World Solar Challenge 2025, με 34 ομάδες από όλο τον κόσμο να διεκδικούν την πρωτιά. Ο θεσμός, που θεωρείται ο σημαντικότερος του είδους του, προσελκύει πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και καινοτόμες ομάδες που δοκιμάζουν στην πράξη την τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι αγωνιζόμενοι καλούνται να διασχίσουν μια από τις πιο απαιτητικές διαδρομές του πλανήτη, διανύοντας περίπου 3.000 χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα της Αυστραλίας, από το Ντάργουιν έως την Αδελαΐδα. Η πρόκληση δεν είναι μόνο η ταχύτητα, αλλά και η αξιοπιστία, καθώς τα οχήματα κινούνται αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου, αντιμετωπίζοντας τις ακραίες θερμοκρασίες και τις σκληρές συνθήκες της ερήμου.

Η εκκίνηση συγκέντρωσε πλήθος θεατών που χειροκρότησαν τις ομάδες καθώς τα ιδιαίτερα αυτά οχήματα ξεκινούσαν την πορεία τους προς τον νότο. Πέρα από τον ανταγωνισμό, ο αγώνας αποτελεί και μια θεαματική επίδειξη της προόδου στις «καθαρές» μεταφορές και στην τεχνολογική καινοτομία γύρω από τη βιώσιμη κινητικότητα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα πρώτα ηλιακά αυτοκίνητα αναμένεται να φτάσουν στην Αδελαΐδα στις 28 Αυγούστου, ενώ η αυλαία του αγώνα θα πέσει στις 31 Αυγούστου. Μέχρι τότε, η προσοχή της διεθνούς επιστημονικής και τεχνολογικής κοινότητας θα είναι στραμμένη στην Αυστραλία, εκεί όπου δοκιμάζεται το μέλλον των πράσινων μεταφορών.