Trending Now

Γιατί οι γιαγιάδες έχουν γίνει trend στο ελληνικό TikTok;

Tέσσερις viral γιαγιάδες του ελληνικού TikTok και τα εγγόνια τους μας απαντούν γιατί ο κόσμος τις αγαπάει τόσο πολύ

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
21’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι viral γιαγιάδες του Tik Tok

Οι viral γιαγιάδες του TikTok Yiayia Sofia, Θάλεια Σαρακατσιάνου, Giagia Marigoula, Βασιλική Καραπαναγιωτίδου μας απαντούν με τα εγγόνια τους γιατί ο κόσμος τις αγαπάει και διηγούνται την ιστορία τους

Η γλυκύτατη Yiayia Sofia είναι 93 χρονών, σύντομα θα γίνει 94 και όπως βλέπουμε στo ΤikTok πρόκειται για ένα πολύ δραστήριο άτομο. Μαγειρεύει, καθαρίζει, ασκείται και κάνει πολλά περισσότερα ακόμη και από τις ίδιες τις εγγονές της, Σόφη και Βίκυ Θεοδωρίδου, που της δημιούργησαν τον λογαριασμό που σήμερα έχει πάνω από 65 χιλ. ακολούθους. Η αξιολάτρευτη 90χρονη Θάλεια Σαρακατσιάνου (όχι από το Ευθαλία, παρακαλώ) με το υπέροχο χιούμορ είναι η γιαγιά της Αναστασίας Tσιούρβα. «Δεν ήταν πάντα όμως τόσο γλυκιά όπως φαίνεται στα βίντεο» μου λέει η εγγονή της. Κάποιες φορές είχε τον ρόλο της αυστηρής γιαγιάς, της στοργικής, ακόμα και τον ρόλο της μαμάς. Σήμερα πάντως ξετρελαίνει πάνω από 75 χιλ. κόσμο στην πλατφόρμα δημιουργίας και κοινοποίησης βίντεο μικρής διάρκειας, με τις αστείες περιπέτειές της. Δεν υπάρχει επίσης, ακόλουθος στο TikΤok που δεν έχει πέσει πάνω στην 78χρονη Giagia Marigoula και το βίντεο που δοκίμασε για πρώτη φορά φρέντο εσπρέσο σκέτο (βίντεο που ξεπέρασε τα 1 εκ. views), αλλά ούτε και ακόλουθος που δεν έχει λατρέψει μέσα από το λογαριασμό της Βασιλικής Καραπαναγιωτίδου (vasiliki_krp) την 87χρονη γιαγιά Βάσω με όλη της την προίκα που κλέβει καρδιές.

Γιαγιά, λοιπόν, μια λέξη χιλιάδες συναισθήματα και όχι άδικα. Όπως παρατηρείται το τελευταίο διάστημα η καθημερινότητα και το χιούμορ των ηλικιωμένων γιαγιάδων φαίνεται να έχει απήχηση στο TikTok και τα social media ευρύτερα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων χρηστών. Λίγο η γλυκιά ωριμότητά τους, το πείσμα και το χιούμορ, λίγο οι ξεκαρδιστικές ατάκες και τα trends της GenZ που δοκιμάζουν, και έχουν γίνει πρωταγωνίστριες του ελληνικού TikTok. Υπάρχουν ωστόσο, αρκετοί που μιλούν και για εκμετάλλευση της τρίτης ηλικίας ή αναφέρουν συχνά σε σχόλια πως οι χρήστες (εγγόνια, παιδιά κ.ά) ανεβάζουν τα βίντεο απλώς και μόνο για τα κλικ.

Οι δημοφιλείς «granfluencers» ή «grandfluencers» έχουν κατακτήσει επάξια την πλατφόρμα κερδίζοντας χιλιάδες οπαδούς τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Μην μου πεις ότι δεν έχεις δει, για παράδειγμα, αντίστοιχα τη Lillian Droniak ή αλλιώς Grandma Lill (ή Grandma Droniak), μια γιαγιά που έχει επηρεάσει το TikTok και διαθέτει σήμερα περισσότερους από 7 εκατομμύρια ακόλουθους; Ωστόσο, οι αξιολάτρευτες Ελληνίδες γιαγιάδες απεικονίζονται με ένα πιο low profile σε σχέση με εκείνες του εξωτερικού, τα εξαιρετικά stylish outfit λείπουν, ενώ αρκετές φορές η καθημερινότητα τους παρουσιάζεται μέσα από τα προφίλ-μάτια των εγγονών ή παιδιών τους. Μιλήσαμε με χρήστες πίσω από 4 λογαριασμούς στο TikTok όπου οι γιαγιάδες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και ρωτήσαμε όλα αυτά που θέλεις να μάθεις.

Οι viral γιαγιάδες του ελληνικού TikTok 

H Our Yiayia Sofia έχει πάνω από 65 χιλ. ακόλουθους στο TikTok και 72 χιλ. στο Instagram

Η γιαγιά Σοφία που ζει στo Νόργουοκ μεγάλωσε την 23χρονη Σόφη και την 21χρονη Βίκυ με ένα old school στιλ. «Βάζαμε τη γιαγιά στα story μας και όλοι οι φίλοι μας μας ζητούσαν να ανεβάζουμε περισσότερα βίντεο, τα οποία συγκέντρωναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό προβολών. Έτσι, αποφασίσαμε να της δημιουργήσουμε λογαριασμό στο TikTok. Ξεκινήσαμε το TikTok και το Instagram τον Νοέμβριο του 2022 και αμέσως έγινε επιτυχία» μου λένε.

Σταδιακά όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να ακολουθούν το λογαριασμό της οπότε ανέβαζαν τακτικά και πιο πολλά δημοσιεύματα. «Η αρχή έγινε με το βίντεο που η γιαγιά μας σηκώνει. Αρχίσαμε να βλέπουμε μερικές χιλιάδες προβολές, που πήγαν στις 100.000, στις 500.000, μετά στο ένα εκατομμύριο και παραπάνω. Σήμερα έχει 5,1 εκατομμύρια views. Δεν περιμέναμε να συμβεί αυτό, πάθαμε σοκ και αρχίσαμε να γελάμε. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι ο κόσμος ήθελε να δει περισσότερα από τη γιαγιά μας, οπότε κολλήσαμε με το προφίλ της. Νομίζω ότι εμείς ήμασταν οι πρώτες στην Ελλάδα που κάναμε προφίλ στη γιαγιά μας στα social media. Στη συνέχεια πολλά νέα παιδιά άρχισαν να δείχνουν τις δικές τους στιγμές με τις γιαγιάδες τους ή τους παππούδες τους. Είναι όμορφο άλλωστε να δημιουργείς αντίστοιχες αναμνήσεις με τους αγαπημένους σου ανθρώπους που ξέρεις ότι δεν θα έχεις για πάντα».

@yiayiasofia

We told you guys she was incredible. Elvira is actually trying to take her down..😶🫣 . . #greek #greekyiayia #greektiktok #fyp #greekyiayiaoftiktok #strength #foryoupage #crazy #strongyiayia #crazygreekfamily

♬ original sound - Yiayia Sofia

Το προφίλ τους στα social media είναι για όσους απολαμβάνουν να βλέπουν τη γιαγιά να ζει δυναμικά την καθημερινότητά της. Αν κάνεις σκρολ στον λογαριασμό της θα τη δεις να μαγειρεύει, να βλέπει ταινίες, να παραπονιέται όταν τα κορίτσια φεύγουν, να μιλάει για το ακουστικό της, να βουρτσίζει τα μαλλιά της, να βλέπει «My style rocks» (η Σοφία Χατζηπαντελή έχει δηλώσει κιόλας πως την αγαπάει πολύ τη γιαγιά), ενώ είναι αμέτρητες οι στιγμές που αγκαλιάζεται με τις εγγονές της τρυφερά. «Πολλοί μας έχουν πει ότι τους θυμίζει τη δικιά τους γιαγιά ή ότι η γιαγιά μας είναι σαν ένα φάρμακο που τους κάνει να γελούν και τους βοηθά να ξεπεράσουν τις δύσκολες μέρες τους. Δημοσιεύουμε τις πραγματικές μας στιγμές με τη γιαγιά μας και πώς είναι να ζούμε μαζί της και έτσι πολλοί άνθρωποι ταυτίζονται. Όλη η δουλειά που κάνει, οι συζητήσεις και οι στιγμές μαζί της είναι αληθινές και όχι σεναριακές».

Για να φτιάξουν ένα βίντεο για τον λογαριασμό της γιαγιάς δεν χρειάζεται πολύς χρόνος. «Η περισσότερη επεξεργασία που κάνουμε είναι να βάζουμε αγγλικούς υπότιτλους για να καταλαβαίνουν όλοι τι λέει. Χρειάζεται περίπου μία ώρα κάθε βίντεο και δημοσιεύουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα».

Μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ωστόσο, είναι το μίσος από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τη σχέση με τη γιαγιά τους όπως μου εξηγούν. «Διαβάζουμε σχόλια που αναφέρουν ότι δεν τη σεβόμαστε και ότι της φερόμαστε άσχημα ενώ άλλοι γράφουν ότι μας φέρεται εκείνη άσχημα, πράγμα που είναι πραγματικά αστείο. Δεν μας ενοχλούν αυτά τα σχόλια, γελάμε. Σε όσους δεν αρέσουν τα βίντεό μας δεν χρειάζεται να τα παρακολουθήσουν.

»Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι άνθρωποι να θέλουν πραγματικά να δουν τα βίντεό μας και να τα απολαύσουν, να γελάσουν ή ακόμη και να συγκινηθούν. Θέλουμε να δείξουμε στους ανθρώπους πως η γιαγιά Σοφία είναι μια δυνατή Ελληνίδα γιαγιά σε όλες τις στιγμές της. Το καλύτερο μήνυμα που λάβαμε είναι ότι η γιαγιά είναι σαν φάρμακο, και όσο μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους τόσο χαρούμενους, αυτό είναι που έχει σημασία για εμάς. Γι’ αυτό το προφίλ της στο Instagram λέγεται “Ouryiayiasofia” γιατί θέλουμε όλοι να νιώθουνε ότι είναι και η δικιά τους η γιαγιά».

Το αγαπημένο τους βίντεο βέβαια είναι αυτό που «παλεύει» με τη μεγαλύτερη αδερφή τους, την Ελβίρα. «Η γιαγιά δείχνει απλώς τη δύναμή της και πώς δεν τη νοιάζει η ηλικία της. Είναι θηρίο. Το βίντεο πάλι με τα περισσότερα views είναι εκείνο που σηκώνει το στρώμα της, το οποίο έχει αμέτρητα σχόλια ανθρώπων που γράφουν πώς μπορεί να το κάνει αυτό στην ηλικία της και αν είναι όντως μια γυναίκα στα 90 της. Ένα άτομο σχολίασε μάλιστα ότι έλεγε ψέματα για την ηλικία της και ότι τα πόδια της φαίνονται σαν να είναι 75 χρόνων».

Τα μελλοντικά τους σχέδια είναι να γίνει παγκοσμίως γνωστή η γιαγιά τους ως μια δυνατή Ελληνίδα και να διαδώσουν το μήνυμα ότι ανεξάρτητα από την ηλικία, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. «Το επόμενο βίντεό μας θα είναι κάποιο βίντεο στο οποίο θα πάμε μαζί της για ψώνια. Αυτά τα βίντεο είναι τα αγαπημένα μας γιατί βλέπετε τον πραγματικό της εαυτό δημόσια αλλά και πώς είναι στο σπίτι».

H Αnastasia tsiou και οι περιπέτειες της γιαγιάς Θάλειας συγκεντρώνουν πάω από 76 χιλ. ακόλουθους στο TikTok

«Σαν παιδί γενικότερα η Αναστασία Τσιούρβα ήταν πολύ ατίθασο, δραστήριο και πειραχτήρι» μου αναφέρει η Λαρισαία γιαγιά Θάλεια. Οι γονείς της Αναστασίας και της αδερφής της όταν ήταν μικρές έλειπαν αρκετές ώρες από το σπίτι λόγω εργασίας οπότε εκείνες τις φρόντιζε η γιαγιά. Η Αναστασία σήμερα είναι 23 ετών, φοιτήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δημιούργησε λογαριασμό στο TikTok για να μοιράζεται κυρίως αστεία βιντεάκια με τους φίλους της. «Σκοπός του λογαριασμού μου δεν ήταν να προβάλω τη γιαγιά μου, δεν γνώριζα καν τη διάσταση που θα μπορούσε να πάρει όλο αυτό. Όταν μοιραζόμουν βίντεο της γιαγιάς μου με την παρέα μου συζητούσαμε για πλάκα ότι άνετα θα μπορούσε να γίνει viral, αλλά μέχρι εκεί, τίποτα παραπάνω. Ήρθε μια μέρα λοιπόν που αποφάσισα να μοιραστώ ένα αστείο σκηνικό πιστεύοντας ότι θα το δουν οι γνωστοί μου. Οι ακόλουθοί μου ήταν ελάχιστοι για να πιστέψω ότι κάποιο βίντεό μου θα φτάσει πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές. Αλλά εκεί έγινε το μπαμ πριν ενάμιση χρόνο σε ένα βίντεο που είχα ανεβάσει στο αμάξι μαζί της. Δεν έδωσα βάση σε αυτό και δεν ασχολήθηκα. Στην αρχή πίστευα ότι βοήθησε το γεγονός ότι ήταν απλά ένα αστείο γεγονός, εν τέλη κρίνοντας από τα σχόλια και τα μηνύματα που έχω λάβει, αν όχι όλοι τότε οι περισσότεροι βλέπουν τη δική τους γιαγιά μέσα από τη δική μου και ταυτίζονται. Φυσικά βοήθησε βέβαια και η γλυκιά της φυσιογνωμία και παιδιάστικη συμπεριφορά».

Η γιαγιά Θάλεια γνωρίζει πως έχει γίνει viral, γελάει με όσα βλέπει και ρωτάει σε κάθε post την εγγονή της ποιοι την παρακολουθούν. Κοκκινίζει λίγο, ξαναγελάει και διαβάζουν τα σχόλια μαζί «παρεούλα». «Θεωρώ ότι βρίσκεται σε μία ηλικία που της είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσει όλη αυτή τη διαδικτυακή κοινότητα. Κατανοεί όμως αρκετά καλά αυτή της τηλεόρασης. Είναι ένας άνθρωπος που της αρέσει να παίρνει αλλά και να δίνει όσο περισσότερη αγάπη μπορεί για όσο ακόμα προλαβαίνει και αυτό είναι το μοναδικό που την ενδιαφέρει».

Η εγγονή της δεν ακολουθεί, ωστόσο, κάποια συγκεκριμένη διαδικασία για να δημοσιεύσει νέο περιεχόμενο. «Αυτή είναι η καθημερινότητά μου. Δείχνω αυτό και τίποτα παραπάνω. Και αυτό πιστεύω ότι είναι και το καλό, αφού δεν χρειάζεται να “παιδευτώ” για κάτι. Δεν προσπαθώ να προβάλλω κάτι που δεν είμαι. Δείχνω τι συμβαίνει στη δική μου οικογένεια, τι συμβαίνει σε μια απλή ελληνική οικογένεια. Πάνω από 10 λεπτά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με κανένα βίντεό μου για να το επεξεργαστώ. Το μοναδικό που κάνω είναι να προσθέσω υπότιτλους και αυτό όχι σε όλα τα βίντεο. Αυτό που θα σκεφτώ πάντα όμως, είναι το βίντεο να μην προσβάλλει τη γιαγιά μου και να της αρέσει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που θα πω, “γιαγιά, ξέρεις τι... τώρα ήρθε η ώρα να ανεβάσω βίντεο για να μην πέσουν τα views ή οι followers”. Τα βίντεο είναι όλα αυθόρμητα και αυτό με ενδιαφέρει να προβάλλω, το αυθεντικό. Πλέον με σταματάνε στον δρόμο να μου δώσουν γλυκάκι ή καφέ να πάω στη γιαγιά μου».

Το αγαπήμενο της βίντεο είναι και το πρώτο που είχε ανεβάσει μαζί της στο αυτοκίνητο με το γλυκό που είχε λερωθεί. «Ήταν η επόμενη μέρα από τη γέννηση του δισέγγονού της και είχαμε πάει να επισκεφτούμε την άλλη γιαγιά για να πούνε τα νέα μεταξύ τους. Ίσως είναι το αγαπημένο μου γιατί το έχω συνδυάσει με ένα πολύ τρυφερό γεγονός και μια αρκετά συγκινητική στιγμή μεταξύ τους σαν προγιαγιάδες πλέον. Οι περισσότεροι αναφέρονται στο πόσο τους θυμίζει τη δική τους γιαγιά και ότι θα ήθελαν να βλέπουν πιο συχνά βίντεό της. Δεν έχω λάβει κάποιο περίεργο μήνυμα μέχρι στιγμής ευτυχώς, πέραν του ότι κάποιοι μου ζητάνε να τους δώσω διεύθυνση ώστε να της στείλουν γλυκάκια ή ακόμα και κάποιες αγιογραφίες».

Το βίντεο με τα περισσότερα views στο λογαριασμό τους είναι αυτό με τον κουραμπιέ «Με έβγαλες στην TV για έναν κουραμπιέ;» (ατακάρα) και οι περισσότερες απορίες του κόσμου είναι γιατί δεν τις δίνουν γλυκά. Βέβαια, και η ηλικία της γιαγιάς είναι μια μεγάλη απορία και μυστήριο – όμως τώρα, με αυτό το άρθρο, λύθηκε.

Θεωρείς ότι έχουν γίνει μόδα τα βιντεάκια με γιαγιάδες στα social media και αν ναι γιατί; Τη ρωτάω. «Η δική μου γενιά (ανήκω στην Gen Ζ) είναι μια γενιά που βάλλεται από παντού. Τα ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια, όπως ο Covid 19 ή οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, από την οποία κατάγομαι, έχουν αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Συνδυαστικά με την άνοδο της τεχνολογίας, με αναρίθμητες μεταβολές στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, όλα τα παραπάνω έχουν συμβάλει στο να αποξενωθούμε από τα πράγματα που κάποτε για τους ηλικιωμένους πια παππούδες μας αποτελούσαν καθημερινότητα. Γιατί βιώνουμε πια αυτό που εύστοχα αναφέρει η αγγλική γλώσσα: its a dog-eat- dog World, δηλαδή είμαστε όλοι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούμε τον οποιονδήποτε προκειμένου να πετύχουμε. Γι' αυτό θεωρώ πως ο κόσμος έχει τώρα (πιο πολύ από ποτέ) την ανάγκη να επιστρέψει σε ένα παρελθόν που φαντάζει πιο καλό, πιο αγνό. Μέσα από τους ηλικιωμένους και την αγνότητα με την οποία πορεύτηκαν και εξακολουθούν να πορεύονται καταφέρνουμε να αναβιώσουμε ένα παρελθόν το οποίο μπορεί να φαντάζει μακρινό, αλλά κατά τη γνώμη μου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη του παρόντος και του μέλλοντος».

Ο λογαριασμός της θα εξακολουθεί να δείχνει αποσπάσματα από την καθημερινότητά της με τη γιαγιά. «Δεν έχω σκεφτεί κάτι για το μέλλον και γενικότερα δεν τα προσχεδιάζω. Θέλω να εξακολουθεί να υπάρχει αυτός ο αυθορμητισμός. Είναι κάτι που γίνεται τελείως ερασιτεχνικά. Η σχέση που έχει ο καθένας με τα μέλη της οικογένειάς του ποικίλει από οικογένεια σε οικογένεια. Σε καμία περίπτωση η γιαγιά μου δεν έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση και ούτε πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο για κάποιες προβολές ή likes. Θα ήθελα όλα αυτά τα βίντεό μου να είναι θετικό ερέθισμα για να φέρει τους νέους και όχι μόνο πιο κοντά στην τρίτη ηλικία. Και όπως λέει και το Θαλάκι: “Τάχα δεν ήμουν νιος και 'γω, δεν ήμουν παλικάρι. Τάχα δεν επερπάτησα τις νύχτες με φεγγάρι”».

Η funny granny Giagia Marigoula έχει γίνει viral λογαριασμός

Ο Ιωάννης Σιαμπανόπουλος είναι ο εγγονός της γιαγιάς Μαριγούλας (Giagia Marigoula) ή αλλιώς της γλυκύτατης Μαρίας Σταύρου, προφίλ που έχει πάνω από 13 χιλ. ακόλουθους στο TikTok. Η γιαγιά που ζει σε ένα μικρό χωριό μισή ώρα από την Κοζάνη, στο Χρώμιο, και έχει μάθει να κάνει μέχρι και hang loose, έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό της όχι μόνο για το απίστευτο χαμόγελό της, αλλά και επειδή είναι αξιολάτρευτη, γλυκιά και αληθινή με κάθε ατάκα που «πετάει» αυθόρμητα. «Δεν είχα ιδέα από TikTok, ασχολούμουν κυρίως με τον λογαριασμό μου στο Instagram. Στην καραντίνα, όπως και οι περισσότεροι, δεν είχαμε με τι να ασχοληθούμε, βρεθήκαμε στο σπίτι μιας φίλης, αράζαμε και κάπως μας ήρθε η ιδέα. Εγώ ούτως ή άλλως ανέβαζα τα βιντεάκια της γιαγιάς για πλάκα σε στόρι μου και έβλεπα ότι είχαν μεγάλη απήχηση. Με παρότρυναν, λοιπόν, οι φίλοι μου κι έτσι έγινε» μου λέει ο  39χρονος dj  που ζει στην Κοζάνη.

Στο προφίλ της γιαγιάς Μαριγούλας θα δει κάποιος πώς είναι στην πραγματικότητα μια γιαγιά που δεν έχει ιδέα από τεχνολογία, τι κάνει στην καθημερινότητά της, θα την ακούσει να λέει τα «κουτσομπολιά του χωριού», ακόμη και να πειράζεται με τον άντρα της και να γελούν. «Την αγαπάω άπειρα τη γιαγιά μου. Δεν την ανεβάζω απλώς για να την ανεβάσω στα social media. Με τον παππού μου είναι αυτοί οι κλασικοί παππούδες που έχουν τα εγγόνια τους σαν να είναι 10 χρονών. Έτσι μας φέρονται κάθε φορά που πάμε στο χωριό. Πηγαίνω στο χωριό και σε ανυποψίαστες στιγμές, αν πετάξει μια ωραία ατάκα και τύχει να το τραβήξω, θα το ανεβάσω – είναι πολύ απλό, δεν κάνω καμιά επεξεργασία. Δεν το ψάχνω, ούτε κοιτάω τι ώρες είναι καλό να δημοσιευτεί ένα post για να πάρει πολλές καρδούλες. Το μπαμ έγινε ωστόσο κατευθείαν, με το πρώτο της βίντεο. Άρχισαν να κάνουν follow το προφίλ μου 100-200 άτομα σε λίγες μόνο ώρες και θεωρώ ότι όλο αυτό οφείλεται στο ότι ανέβασα μια αστεία γιαγιά με καλή καρδιά».

Η ίδια μέχρι λίγο καιρό πριν δεν μπορούσε να καταλάβει τι γινόταν με την απήχηση που είχαν τα βιντεάκια της στα social media. «Είναι η κλασική γιαγιά του χωριού. Όταν της λέω ότι το βίντεό σου έχει πάνω από 1 εκ. προβολές στο διαδίκτυο, δεν το πολυκαταλαβαίνει προφανώς. Τώρα τελευταία που τη βρίσκουν διάφοροι από άλλα χωριά ή άνθρωποι από το εξωτερικό που επισκέπτονται τον τόπο και της ζητάνε να φωτογραφηθούν μαζί της, την ρωτάνε τι κάνει, της λένε ότι τη βλέπουν στο διαδίκτυο... γίνεται λίγο πιο κατανοητό. Τον τελευταίο καιρό έχει καταλάβει περισσότερο τι συμβαίνει και προσπαθεί να μιλάει και κάπως πιο “πολιτισμένα”. Κάποια στιγμή είχε ειπωθεί ότι εκμεταλλεύομαι τη γιαγιά. Τη γιαγιά μου τη λατρεύω και με λατρεύει. Δεν θα την εκμεταλλευόμουν ποτέ. Τι πιο ευχάριστο από το να περνάει υπέροχα με τα εγγόνια της γελώντας;»

Το αγαπημένο του βίντεο είναι το πρώτο που ανέβασαν στον λογαριασμό στο οποίο μπερδεύει τις Kinder σοκολάτες με το Kiss. «Είχε φέρει για μένα σοκολάτες, γαριδάκια ή “κακανέλια” όπως τα λέει, και η φάτσα της εκείνη τη στιγμή ήταν ό,τι καλύτερο. Το πιο παράξενο μήνυμα που λάβαμε ήταν η στιγμή που “ρώτησαν τη γιαγιά μου αν με δίνει” και κυρίως η απάντησή της, ενώ το βίντεο με τις περισσότερες προβολές είναι εκείνο που η αδερφή μου δίνει στη γιαγιά να δοκιμάσει για πρώτη φορά τον καφέ που έπινε. Εκεί η αντίδρασή της είναι απίστευτη.

»Ο κόσμος λατρεύει τις γιαγιάδες και τους ηλικιωμένους διότι τους θυμίζουν τα παιδικά τους χρόνια, τους βγάζουν μια στοργή. Οι γιαγιάδες είναι όλου του κόσμου. Υπάρχουν και άτομα που έχουν χάσει τους παππούδες τους ή δεν τους γνώρισαν ποτέ και μας βλέπουν για να σκεφτούν πώς θα ήταν ο κόσμος τους έχοντάς τους. Δεν ξέρω ακριβώς αν έχουν γίνει μόδα οι παππούδες, ξέρω όμως ότι ο κόσμος νιώθει τη γιαγιά Μαριγούλα σαν δική του γιαγιά».

Ο Ιωάννης της έφτιαξε και προφίλ στο Instagram και απολαμβάνει κι εκεί την αγάπη του κόσμου. Το επόμενο βίντεο που θα δημοσιευτεί είναι ένα τρυφερό απόσπασμα που χαϊδεύει τον παππού Γιάννη στο κεφάλι και του λέει «Γιάννη γεράσαμε, τα έμαθες;»

H Πόντια γιαγιά Βασιλική Καραπαναγιωτίδου έχει πάνω από 47 χιλ. ακόλουθους στο TikTok

Ονομάζεται Βασιλική Καραπαναγιωτίδου, είναι 87 ετών και έχει καταγωγή από τον Πόντο. Είναι αυτό που λέμε, με λίγα λόγια, μια Πόντια γιαγιά με τα όλα της. «Μεγαλώσαμε μαζί της εγώ και η αδερφή μου και ήταν πάντα δίπλα μας σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Είναι η καλύτερή μου φίλη και από πάντα ήταν αυτή που ήξερε όλα τα μυστικά μου, με συμβούλευε και με βοηθούσε σε ό,τι και αν χρειαζόμουν» μου λέει η 33χρονη εγγονή της Βασιλική Καραπαναγιωτίδου που εδώ και 7 χρόνια κατοικεί μόνιμα στο Βερολίνο και εργάζεται σαν παιδαγωγός.

Τον λογαριασμό τον δημιούργησε, όπως και οι περισσότεροι, στην καραντίνα το 2020. Εκείνο το καλοκαίρι πήγε στην Πτολεμαΐδα (από όπου και κατάγεται) για να επισκεφθεί τους γονείς και τη γιαγιά της. Μια μέρα μόλις είχε γυρίσει η γιαγιά από την εκκλησία της είπε με καμάρι πως «δεν φόρεσε τη μάσκα της». «Εγώ τότε αυθόρμητα έβγαλα ένα βίντεο για να το στείλω στην αδερφή μου και να της πω για τα κατορθώματα της γιαγιάς. Αυτό το βίντεο έκανε έναν μικρό κύκλο σε φίλους και γνωστούς και όταν είδα ότι έκανε τον κόσμο να γελάει και να ξεχνάει για λίγο τα προβλήματα και τη στεναχώρια της καραντίνας, ρώτησα την γιαγιά αν συμφωνεί και έτσι αποφασίσαμε μαζί αυθόρμητα να το ανεβάσω στο TikΤok. Ο σκοπός μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν να γελάει ο κόσμος και να συνειδητοποιεί, πως οι παππούδες μας θέλουν αγάπη και πως είναι άνθρωποι με χιούμορ και σπιρτάδα».

Η γιαγιά της, όπως λέει, είναι η χαρά της ζωής, πολύ δραστήρια και ένας πολύ δοτικός άνθρωπος με μεγαλείο ψυχής και απίστευτα καυστικό χιούμορ που ο καθένας θα ζήλευε. «Όσον αφορά τα social media ξέρει το “Tιχτοχ“ και ξέρει ότι ανεβαίνουν εκεί τα βιντεάκια που κάναμε στο παρελθόν. Βέβαια πάντα ζητούσα τη γνώμη της και την έγκρισή της για να ανεβάσω τα βίντεο στην πλατφόρμα. Μερικές φορές μάλιστα μόνη της μου έλεγε να κάνουμε ένα βίντεο για να δείξει στον κόσμο πώς κάνει τις ποντιακές πίτες και τα ποντιακά φαγητά».

Το περιεχόμενό της δηλαδή σχετίζεται με την ποντιακή γλώσσα και παράδοση, την ποντιακή κουζίνα και με τις ιστορίες από τον Πόντο που με τόση όρεξη διηγείται. «Η γιαγιά είναι πολύ αυθόρμητη με πολύ χιούμορ όταν μιλάει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λέει και να κάνει ξεκαρδιστικά πράγματα. Επειδή δεν κατοικώ στην Ελλάδα και εκ των πραγμάτων δεν βλεπόμαστε και πολύ συχνά, όταν με βλέπει είναι τόσο ενθουσιασμένη που πετάει από τη χαρά της. Όσο ήμουν στην Ελλάδα τραβούσα τα βίντεό της. Όταν της τα έδειχνα γελούσε πάρα πολύ και χαιρόταν. Κάποια από τα βίντεο κιόλας τα έχει τραβήξει η μητέρα μου. Εκτός από δύο τρία βίντεο όλα τα υπόλοιπα είναι αυθόρμητα.

»Υπάρχει ένα βίντεο που δεν ήταν αυθόρμητο και σχετίζεται με ένα σκερτσάκι στο οποίο πρωταγωνιστούν η γιαγιά και η αδερφή μου και η γιαγιά παριστάνει την κακή πεθερά. Αυτό παραδείγματος χάριν μας πήρε 2 ώρες μέχρι να τελειώσει. Τα υπόλοιπα τραβήχτηκαν ενώ η γιαγιά μαγείρευε, μιλούσε με τις φίλες της ή καθόταν μαζί μου και πάνω στη συζήτηση ξεκινούσε να λέει αστεία πράγματα.Το μπαμ έγινε σχετικά γρήγορα και πιστεύω πως σε αυτό συντέλεσε το γεγονός ότι η γιαγιά είναι αυθεντική και ταυτόχρονα πολύ καυστική. Βοήθησαν φυσικά και τα hashtag που έβαζα, που είχαν να κάνουν με την ποντιακή γλώσσα».

Την ρωτάω ποιο είναι το αγαπημένο της μέχρι σήμερα βίντεο και γιατί; «Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα θα ήταν αυτό με το Outfit of the day. Εκείνη τη μέρα είχε έρθει όλο χαρά να μου δείξει το καινούργιο της φόρεμα, τη ρώτησα αν έχει όρεξη για βίντεο και κατέληξε να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου. Ήταν τόσο χαρούμενη και ενθουσιασμένη που βγήκαμε εκείνη τη μέρα που μέχρι και σήμερα τη θυμάμαι».

«Τι σου λέει ο κόσμος στα social media για τα βίντεο που ανεβάζεις; Τι μηνύματα σου στέλνει; Ποιο είναι το πιο παράξενο μήνυμα που έλαβες;» τη ρωτάω. «Τα περισσότερα σχόλια και μηνύματα που δέχτηκα όταν έγινε γνωστός ο λογαριασμός μας αλλά και που τα δέχομαι ακόμη και σήμερα μου λένε πόσο πολύ τους θυμίζει η γιαγιά μου τις δικές τους γιαγιάδες, αλλά και πόσο τους αρέσει η ποντιακή γλώσσα. Δέχεται πολλή αγάπη η γιαγιά από τον κόσμο και της διαβάζουμε πάντα τα μηνύματα και τα σχόλια που μας αφήνουν. Το πιο παράξενο μήνυμα που έλαβα ήταν μια κυρία που με ρώτησε αν μπορεί να έρθει να πιει καφέ με τη γιαγιά και να της πει το φλιτζάνι. Πολλές απορίες συγκέντρωσε το βίντεο όπου η γιαγιά χαριτολογώντας λέει πως έχει 3 χαρτοπετσέτες πάντα δίπλα της και η μια είναι για τα δάκρυά της. Δέχτηκα πολλά σχόλια και μηνύματα που με ρωτούσαν γιατί κλαίει η γιαγιά. Η πλειονότητα των αποριών σχετίζονταν με ποντιακές λέξεις που δεν ήξεραν τι σημαίνουν στα νέα ελληνικά!»

Συμφωνούμε πως τα βίντεο με τις γιαγιάδες έχουν γίνει μόδα, αλλά εφόσον μπορεί μια γιαγιά να χαρίσει γέλιο και χαρά στον κόσμο, γιατί όχι; «Πιστεύω πως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ταύτιση. Η δική μου γιαγιά λόγου χάρη είναι η κλασική Πόντια τσαούσα γιαγιά, και θυμίζει σε αρκετό κόσμο τις δικές τους γιαγιάδες. Οι νέοι αγαπούν τα βίντεο ηλικιωμένων γιατί ίσως να γελάνε με το ανεπιτήδευτο χιούμορ, τις αθώες ψυχές τους που δεν έχουν ίχνος κακίας. Ο κόσμος επίσης πιστεύω πως έχει κουραστεί τόσο καιρό από τους influencers και τα βίντεο ηλικιωμένων είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινότητα».

Δυστυχώς η γιαγιά της έχει διαγνωστεί εδώ και αρκετό καιρό με γεροντική άνοια. «Αυτός είναι και ο λόγος που έχω σταματήσει σχεδόν έναν χρόνο τώρα να ανεβάζω βιντεάκια. Δεν έχω σκοπό να συνεχίσω στο προφίλ αυτό να ανεβάζω άλλου είδους βίντεο, θέλω μόνο να κάνουν τα βίντεο τον κόσμο να γελάει και να μην ξεχνάει την ποντιακή διάλεκτο και κουλτούρα. Να αγαπάτε τις γιαγιάδες και τους παππούδες σας! Να μην τους ξεχνάτε, να τους σέβεστε και να τους προσέχετε. Εμείς μέσα από αυτό το προφίλ προσπαθήσαμε να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά και θα ήθελα ο κόσμος να ξέρει πως όλη η αγάπη τους και όλη η θετική τους ενέργεια βοηθάει πολύ τη γιαγιά που τους στέλνει με τη σειρά της την αγάπη της».

Γιαγιάδες μας, σας αγαπάμε πολύ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ