Trending Now

Γράμματα 314

Οι μουσικές του Kosmos

115098-718271.jpg
Αναγνώστες
ΤΕΥΧΟΣ 314
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8328-19083.jpg

Οι μουσικές του Kosmos

«Και ο λόγος είναι... ο “Kosmos 93,6” της ΕΡΤ γιατί...

- Eίμαστε πολλοί (όλα είναι σχετικά θα μου πείτε) που νοιαζόμαστε και θέλουμε να ακούμε καλό κρατικό (;) ραδιόφωνο σ’ αυτή την πόλη και τη χώρα γενικότερα.

- Ίσως είμαστε κάπως λιγότεροι αυτοί που αγαπάμε τις καλές μουσικές σε κάθε γλώσσα και ρυθμό απ’ όλο τον κόσμο, ίσως και όχι πάλι, αν παρακολουθήσετε την καθημερινή επικοινωνία των ακροατών με το σταθμό, την κυκλοφορία των 4 συλλογών που έχει βγάλει ο σταθμός, τη συμμετοχή στα 2 Kosmos Festival που πραγματοποιήθηκαν το 2009 και το 2010.

- Ο “Kosmos 93,6” είναι, άν όχι ο μόνος, από τους λίγους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα που μεταδίδει μουσικές, αρκετές φορές ακυκλοφόρητες ακόμα, διαφορετικές από τις mainstream επιτυχίες, από κάθε γωνιά του κόσμου, και έχει κατορθώσει να φτάσει σε πολλές... της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Αυστραλίας...

- Γράφτηκε και ειπώθηκε ότι ο “Kosmos 93,6” είναι το καμάρι της ΕΡΤ. Κι αν είναι έτσι, τότε γιατί αυτό το αγαπημένο (μικρό σε ηλικία και γι’ αυτό στηριζόμενο σε πολλούς συμβασιούχους) παιδί της ΕΡΤ δεν έτυχε κάποιας ιδιαίτερης μεταχείρισης αλλά έμεινε με 3 μουσικούς παραγωγούς για τις καθημερινές, 1-2 για το Σαββατοκύριακο και προς το παρόν με playlists, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους σταθμούς της ΕΡΤ; Όταν κάτι ποιοτικό πάει καλά δεν θα ’πρεπε να το προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού, να το προβάλλουμε όσο καλύτερα μπορούμε κι όχι να το πληγώνουμε;

- Σαν φορολογούμενος πολίτης και χρεωνόμενη με ποσά για την ΕΡΤ στους μηνιαίους λογαριασμούς της ΔΕΗ, νιώθω την ανάγκη κάπου να πω το παράπονό μου για τη στέρηση του δικαιώματός μου να ξεκινάω τη μέρα μου χαρούμενα, ακούγοντας όμορφες μελωδίες, ειδησούλες, σχόλια και ενημέρωση για τα πολιτιστικά δρώμενα από τις 8 το πρωί (ήταν η πρώτη εκπομπή αυτή των 8-10 π.μ. που σταμάτησε έτσι ξαφνικά ένα πρωινό στις αρχές του καλοκαιριού) και το βραδάκι μετά τη δουλειά να πηγαίνω, έστω και νοερά, μια βολτούλα σε μακρινούς προορισμούς και υπέροχους ρυθμούς με την «ξενάγηση» των μουσικών παραγωγών (έτσι χωρίς μια λέξη σταμάτησαν κι αυτοί που ήταν κοντά μας μετά τις 6 μ.μ., δυο μέρες μετά το 2ο Kosmos Festival... που μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο και τις δύο μέρες για τους ακροατές του σταθμού που δεν μπόρεσαν να έρθουν).

- Δεν λέω, ακούμε τις πολύ ωραίες playlists που έχουν ετοιμάσει οι μουσικοί παραγωγοί, για να παρηγορηθούμε κάπως τις ώρες που μένουν κενές από ζωντανές εκπομπές... Όμως είναι αλλιώς η επικοινωνία με το μουσικό παραγωγό που θα σου πει και κάτι για τον καλλιτέχνη που ακούς, από το ραδιόφωνο ή και το τηλέφωνο του σταθμού. Θα μοιραστείς μαζί του τις πρώτες εντυπώσεις από τα σπάνια ή και ακυκλοφόρητα κομμάτια, θ’ ακούσεις μια καλησπέρα από μια κοντινή γειτονιά της Αθήνας ή ένα μακρινό νησί, κάποιες φορές ακόμα κι από τη Ν. Υόρκη!

- Πιστεύω ότι είναι καλό να λέμε και να υπερασπιζόμαστε τουλάχιστον τα «εξαιρετικά» στα ΜΜΕ, για να μην τ’ αφήσουμε να χαθούν στη δίνη των ημερών μας. Ίσως να μην είναι ο καταλληλότερος αυτός ο τρόπος, είναι όμως μια αρχή ν’ ακουστεί κάτι από την ATHENS VOICE!

Έτσι και για να μπει καλά το φθινόπωρο... που έρχεται αρκετά συννεφιασμένο.

Φιλικά  

Σχετικά με τους emο

Γεια σας. Τους θυμάστε τους emo; Ήταν κάτι νεαροί, σχεδόν μειράκια, που είχαν εμφανιστεί πριν λίγα χρόνια με τις φράντζες τους και με μελαγχολικό ύφος. Όταν τους πρωτοείδα ομολογώ ότι ενοχλήθηκα. Πάλι κάνουν βλακείες οι νέοι μας σκέφτηκα. Είμαι και κάποιας ηλικίας, βλέπετε. Με τον καιρό όμως τους συνήθισα, μέχρι που άρχισα να τους συμπαθώ. Έβρισκα κάτι το θεατρικό στη συμπεριφορά τους. Όταν μάλιστα κάποια παλιόπαιδα τους θεώρησαν εύκολο στόχο και άρχισαν να τους προπηλακίζουν εξοργίστηκα. Όπως εμφανίστηκαν ξαφνικά οι emo, έτσι ξαφνικά εξαφανίστηκαν. Μόδα ήταν και πέρασε. Για να δούμε τι καινούργιο θα σκαρφιστούν οι νέοι μας ή οι «φυλές» όπως λέτε εσείς στα περιοδικά.

- Γιώργος Παππούς, συνταξιούχος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ