Trending Now

Oenodelia: Δύο οινολόγοι αποκαλύπτουν τα μυστικά του κρασιού

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Παύλος Κονταράς «φωτίζουν» τις άγνωστες πτυχές του κρασιού μέσα από το YouTube

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oenodelia: Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Παύλος Κονταράς.
© Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Oenodelia: Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Παύλος Κονταράς μιλούν για την εκπομπή τους στο YouTube με θέμα το κρασί

Είναι καλύτερο το κρασί όσο παλαιώνει; Υπάρχουν παρεξηγημένες ποικιλίες κρασιών; Πώς τα κρασιά έχουν γεύσεις και αρώματα φρούτων; Πώς θα συνδυάσεις άρτια ένα γλυκό κρασί με το κατάλληλο φαγητό; Και τέλος πάντων, γιατί ο οίνος ευφραίνει καρδίαν;

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Παύλος Κονταράς, οινολόγοι, σομελιέ και καλοί φίλοι, αποφάσισαν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα που αφορούν τον κόσμο του κρασιού, που τόσο τους έχει γοητεύσει, με απλό, άμεσο και κατανοητό τρόπο. Όλα αυτά μέσα από την Oenodelia και τη σειρά των 11 επεισοδίων που δημιούργησαν στο YouTube

Τους συναντώ ένα ζεστό μεσημέρι και παραδόξως η κουβέντα μας δεν συνοδεύεται από κρασί. Μου μιλούν όμως και οι δύο με πάθος για την ενασχόλησή τους με τον οίνο και την Οινοδέλεια.

Πώς ξεκίνησε η Οινοδέλεια και τι σημαίνει;

Σπύρος Παπαδόπουλος: Ξεκίνησα την Οινοδέλεια στην μορφή συναντήσεων με ανθρώπους που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το κρασί και να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτό με έναν πιο εναλλακτικό και χαλαρό τρόπο. Η λέξη Οινοδέλεια αποτελείται από την λέξη οίνος και την λέξη δήλος, που σημαίνει φωτίζω. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς με το κοινό, να «φωτίσουμε» τις άγνωστες πτυχές του κρασιού και να προσφέρουμε νέες γνώσεις.

Oenodelia Ep2 - Οινοποίηση λευκού κρασιού | Ποτήρι γευσιγνωσίας

Πώς προέκυψε το πρότζεκτ στο YouTube;

Παύλος Κονταράς: Μέσα σε αυτά τα 11 επεισόδια προσπαθήσαμε να συμπυκνώσουμε όσο μπορούμε μια σχετικά μεγάλη ύλη πληροφοριών για το κρασί. Η μέση διάρκεια κάθε επεισοδίου είναι 8-9 λεπτά. Δεν θέλουμε να κουράσουμε.

Σ.Π.: Η πρόθεσή μας να προσεγγίσουμε τους οινόφιλους και όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του κρασιού, και να τους δείξουμε ότι το κρασί είναι κάτι απλό, απολαυστικό και σίγουρα διασκεδαστικό.

Π.Κ.: Τους όρους που εισάγουμε στα επεισόδια τους εξηγούμε. Έτσι μαθαίνουν και οι θεατές και δεν απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένο κοινό. Επίσης, στο τέλος κάθε επεισοδίου έχουμε καλεσμένους. Επιλέξαμε να μην είναι επαγγελματίες του χώρου, αλλά άνθρωποι που αγαπούν το κρασί ώστε να μας απευθύνουν οι ίδιοι τα ερωτήματα και τις απορίες τους. 

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απορίες που έχει ο κόσμος για το κρασί;

Σ.Π.: Μια από τις κλασικές ερωτήσεις είναι γιατί το κρασί έχει μυρωδιά φρούτων. Είναι μια ερώτηση που ήμασταν πολύ χαρούμενοι που μας τέθηκε σε ένα από τα επεισόδια και μπορέσαμε να την εξηγήσουμε στον κόσμο.

Π.Κ.: Επίσης κλασική είναι η αντίληψη για το κρασί που παλαιώνει και γίνεται καλύτερο. Πολλοι μας ρωτάνε εάν ισχύει μιας και είναι μια αντίληψη που υπάρχει από παλιά. Δεν είναι αλήθεια.

Σ.Π.: Και φυσικά, πολλοί ενδιαφέρονται για τα ποια είναι τα κριτήρια εκείνα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για να αναγνωρίσουμε εάν ένα κρασί είναι καλό ή όχι. Όλα αυτά τα απαντάμε μέσα από τα βίντεο που δημιουργήσαμε. Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι κάμερα, σκηνοθεσία και μοντάζ έκανε ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και δεύτερη κάμερα η Σοφία. Χωρίς τη δική τους συμβολή δεν θα τα είχαμε καταφέρει.

Oenodelia Ep3 - Οινοποίηση κόκκινου κρασιού | Πρώτο στάδιο γευσιγνωσίας

Και οι δύο σπουδάσατε οινολογία στο ΠΑΔΑ. Γιατί επιλέξατε να ακολουθήσετε αυτόν τον κλάδο;

Π.Κ.: Έχω μνήμες από τον πατέρα μου στο εξοχικό μας στο Δήλεσι να φτιάχνει κρασί τα καλοκαίρια, όπου είχαμε μερικά αμπέλια, οπότε αυτό ήταν το ερέθισμα. Μπήκα κάπως τυχαία στην σχολή, αλλά στη συνέχεια βρήκα τον δρόμο μου, με τους φίλους μου από την σχολή να με παροτρύνουν. Ήταν μια κινητήριος δύναμη για εμένα.

Σ.Π.: Από μικρός είχα λατρεία με την φύση, κυρίως με τα αναρριχητικά φυτά όπως είναι η άμπελος, και επίσης είχα εμμονή με τα αρώματα και τις γεύσεις. Οπότε αν κάτι συνδυάζει αυτά τα δύο και απαρτίζει το ποιος είμαι, είναι η οινολογία. Την πρώτη μέρα που πήγα στην σχολή και τυχαία έκαναν την οινοποίηση της χρονιάς, ένιωσα ότι έκανα την σωστή επιλογή. Και αυτό που προσπαθώ να κάνω πλέον είναι να συνδυάσω την οινολογία με την εκπαίδευση. Ασχολούμαι με τον οινοτουρισμό και κάνω walking tours σε τουρίστες στην Αθήνα και στο τέλος κάνουμε γευσιγνωσία ελληνικών κρασιών. 

Δική σας αγαπημένη ποικιλία κρασιού;

Π.Κ.: Προτιμώ λευκές ποικιλίες που έχουν τη δυνατότητα να παλαιωθούν σε βαρέλι, όπως το Σαρντονέ.

Σ.Π.: Λευκά, πιο ογκώδη, που μπορούν παλαιωθούν και έχουν μεταλλικότητα και πιο γήινες νότες, τύπου Ασύρτικο.

Τι σημαίνει οίνος για εσάς;

Π.Κ.: Αυτό που κάνει το κρασί τόσο ιδιαίτερο είναι η πολυπλοκότητά του. Για παράδειγμα, όλα τα διαφορετικά που μπορείς να μυρίσεις σε ένα κρασί, δένουν αρμονικά. Επίσης για μένα το κράσι δημιουργεί την πιο γλυκιά μέθη. 

Σ.Π.: Για εμένα το κρασί είναι απόλαυση. Μέσα από το κρασί μπορείς να απολαύσεις την ίδια τη ζωή. Είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ ανθρώπων, ένας σύνδεσμος με τον εαυτό σου και σύνδεσμος με την φύση. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σ.Π.: Θέλουμε να συνεχίσουμε το πρότζεκτ με νέο γύρο επεισοδίων, όπου θα μιλάμε με ειδικούς για το κρασί, ενώ παράλληλα θέλουμε να φέρουμε και άτομα που εργάζονται στην παράγωγη για να μας δείξουν πώς προσεγγίζουν το ζήτημα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ