Trending Now

Μίλα μου βρώμικα 269

Ήθελα να ’ξερα ποιος μάγος των σχέσεων, ποιος guru ανακάλυψε το κόλπο της εξαφάνισης

Μυρτώ Κοντοβά
ΤΕΥΧΟΣ 269
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

»Ήθελα να ’ξερα ποιος μάγος των σχέσεων, ποιος guru ανακάλυψε το κόλπο της εξαφάνισης και σαν να μην του έφτανε η λαμπρή τούτη ανακάλυψη αποφάσισε να τη διαδώσει κιόλας, γιατί κάτι τέτοια καλά έχουν σώσει την ανθρωπότητα. Αυτά και τα περιοδικά με συμβουλές για σχέσεις που προβάλλουν το κόλπο της εξαφάνισης σαν έναν πολύ καλό τρόπο για να χωρίσεις. Και φταίω εγώ τώρα που όταν πρόσφατα το δοκίμασαν σε εμένα, εγώ θέλησα σαν τρελή να τον ταράξω σε μηνύματα, τηλέφωνα, ταχυδρομικά περιστέρια και οτιδήποτε άλλο, με μοναδικό αντάλλαγμα να τον φτάσω σε τέτοιο σημείο τσαντίλας, ώστε να εκφώνησει το πολυπόθητο «ξέρεις, να μωρέ, είσαι πολύ καλή για μένα, δεν μου αξίζεις μπλα μπλα μπλα». Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να φερθεί κάποιος σαν άνδρας, επειδή είναι, και όχι σαν αποτέλεσμα πρηξίματος; Θέλεις, παιδί μου, να χωρίσεις, με γεια σου, με χαρά σου, πες το και τελειώσαμε, τι θες και εξαφανίζεσαι; Αυτά.

Προφανώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να φερθεί κάποιος σαν άντρας. Στα γήπεδα τσαμπουκάδες και στη ζωή, μικρές κυρίες. Θα ξεράσω.

»ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ως πότε θα κατηγορούμε τα όσα δεν μας εκφράζουν, ως πότε θα θαυμάζουμε αυτό που δεν είμαστε παρά μόνο αυτό που βλέπουμε; Μέχρι ποτέ άλλα θα σκεφτόμαστε κι άλλα θα κάνουμε (άντρες-γυναίκες); Μέχρι ποτέ θα ξεχωρίζουμε το αντρικό και γυναικείο φύλο στο θέμα των αλλεπάλληλων ερωτικών διενέξεων! Δηλαδή μέχρι ποτέ θα θαυμάζουν τους άντρες-γαμιάδες αντί να τους θεωρούν αρσενικές πουτάνες και θα κατηγορούν τις γυναίκες ως πουτάνες; Ως πότε θα υπάρχει η τηλεόραση ως λέξη-έννοια-ύλη; Ως πότε;

 

Υ.Γ.1 Πουτάνες εννοώντας όσες κι όσους συνουσιάζονται ασυστόλως. Ωστόσο, για τους επαγγελματίες ουδέν σχόλιο (άλλο κεφαλαίο στην ιστορία).

Υ.Γ.2 Ας κρεμάσουμε όλοι μας ένα σεντόνι μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασής μας! (Μπορούμε να σπάσουμε και την κεραία επίσης). Αν είναι οθόνη πλάσμα τότε πουλάμε την τηλεόρασή μας!!!

Υ.Γ.3 Τηλεόραση - σεξισμός (το ένα φέρνει το άλλο και τα δυο το κενό).    - Γεωργάκης... (tam tam)

Όχι, μην κρεμάσετε σεντόνι στην οθόνη και μη σπάσετε την κεραία, απλώς κάντε υπομονή. Έρχεται η πιο ωραία σειρά του κόσμου. Θα γουστάρετε.

Υ.Γ. Έχουμε βάλει και τραγουδάκια καινούργια και χρώματα και καταστροφές και πεταλούδες και χορούς και τις πιο τρελές μούρες που πέρασαν ποτέ από την τηλεόραση.

»Αγαπητή Μυρτώ, αποφάσισα να σου γράψω λόγω ενός σκηνικού που μου συνέβη στο δρόμο και πολύ με προβλημάτισε. Οδηγούσα λοιπόν ανέμελη και μπροστά μου προπορευόταν ένα μηχανάκι, το οποίο οδηγούσε ένας τύπος γύρω στα 35 (φαινόταν ιδιαίτερα κουλ άτομο, με κοτσιδούλα, χαλαρό ντύσιμο κτλ.) και πίσω του είχε έναν άλλο τύπο, κι αυτός στο ίδιο στιλ. Σε κάποια στιγμή, τα παλικάρια, έτσι όπως χάζευαν δεξιά-αριστερά (αντί να κοιτάνε το δρόμο), προφανώς είδαν ένα γκομενάκι, το οποίο στάθηκε αφορμή ενός απότομου φρεναρίσματος. Αμέσως τα αντανακλαστικά μου έβαλαν το πόδι στο φρένο και το χέρι μου στην κόρνα –αλλιώς θα τους είχα στείλει!– κάτι το οποίο πολύ εκνεύρισε τον οδηγό – μάλλον ήθελε να τον στείλω! Κάνει στην άκρη και περιμένει να τον προσπεράσω για να αρχίσει να μου τα χώνει (!)

- Θα σε σκότωνα!, του λέω εκνευρισμένη

- ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ! ΑΚΟΥΣ! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΩ ΕΓΩ!

Θα το είπε ίσα με δέκα φορές (μαζί με διάφορα κοσμητικά επίθετα) και τα μάτια του πετούσαν σπίθες! Δεν το συγχωρούσε ο αντρικός εγωισμός του ότι μία ξανθούλα 25χρονη τόλμησε να του κορνάρει! Σε ποιον, σε εκείνον, που παρόλο το όλο μποέμ και κουλτουρέ στιλάκι δεν έχει ξεχάσει ποτέ όλα αυτά τα κοινωνικά στάνταρς με τα οποία έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές μισογύνηδων! Πραγματικά, Μυρτώ, πιστεύω πως το 50% των αντρών, αν οι συνθήκες τούς το επέτρεπαν, άνετα θα μας κλείδωναν στο σπίτι να καθαρίζουμε και να πλένουμε, θα μας απαγόρευαν να αναζητήσουμε δουλειά –τι! γυναίκα να πάρει τη θέση;–, θα μας φίμωναν για να μην έχουμε άποψη και θα έφτιαχναν έναν υπέροχο βαρβάτο κόσμο, λίγο κοντά στο πρότυπο του μουσουλμανισμού.

Δεν είμαι φεμινίστρια, ούτε το παίζω. Απλά, μία –άνεργη!– κοινωνιολόγος με πολλές πολλές απορίες για τον κόσμο τούτο.

Φιλιά πολλά

Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να πάρω το μέρος σας. Είναι ολοφάνερο ότι σ’ αυτή την ιστορία φταίτε αποκλειστικά εσείς. Έπρεπε να τους τρακάρετε, να τους ρίξετε κάτω και μετά να πάρετε φόρα και να τους πατήσετε. Γιατί τους πιάσατε την κουβέντα;