Trending Now

Γιατί οι άνθρωποι σήμερα φλυαρούν τόσο πολύ;

Η εξήγηση πίσω από το νέο εξώφυλλο του περιοδικού Time με τίτλο «Zip it!»

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Overtalking: Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι σήμερα μιλούν πάρα πολύ και η τοποθέτηση του περιοδικού Time
Η εικονογράφηση του Ben Wiseman για το περιοδικό TIME

Overtalking: Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι σήμερα μιλούν πάρα πολύ και η τοποθέτηση του περιοδικού Time 

Παρότι σύμφωνα με το γνωστό απόφθεγμα «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις», οι άνθρωποι στη ψηφιακή εποχή εξακολουθούν να μιλάνε πάρα πολύ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να εκφράσουν δημόσια την άποψή τους, οι Youtubers απαριθμούν στα βίντεό τους τι εμπεριέχει η τσάντα τους, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει δική του σειρά podcast και οι ταξιτζήδες εκφράζουν τη θεωρία τους για κάθε θέμα. Είναι πιθανό να έχετε βρεθεί και εσείς σε μια παρόμοια συνθήκη, την οποία ευχηθήκατε να είχατε αποφύγει. Στο εξώφυλλο του περιοδικού Time για τον Φεβρουάριο του 2022 εικονιζόταν ένα μεγάλο χαμογελαστό φερμουάρ με το σλόγκαν “Zip it”. Παρόλου που όλοι μιλάνε τόσο πολύ, η συγκεκριμένη ανάρτηση του Time αναδημοσιεύτηκε από πληθώρα χρηστών στα social media. Μήπως αυτό μαρτυρεί ότι έχουμε τελικά όλοι κουραστεί από την ίδια μας τη φλυαρία;

Το εξώφυλλο του Time βασιζόταν στο νέο βιβλίο του Dan Lyons “STFU: The Power of Keeping Your Mouth Shut in an Endlessly Noisy World”, απόσπασμα του οποίου συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό. Ο Αμερικανός συγγραφέας και συντάκτης του Forbes αυτοχαρακτηρίζεται ως πρωταθλητής του overtalking. Με αφορμή αυτό, εξιστορεί τις δυσκολίες που του έχει προκαλέσει η φλυαρία του σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο.

Η δημοφιλής τάση #introvert στο TikTok

Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό έχει επικρατήσει μια τάση κατηγοριοποίησης των ανθρώπων σε introverts και extroverts. Το #introvert έγινε δημοφιλές στο TikTok, καθώς πολλοί χρήστες της εφαρμογής ισχυρίζονται ότι ανήκουν στους introverts, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το χαρακτηριστικό αυτό τους κάνει πιο ξεχωριστούς από τους υπόλοιπους. Σε γενικές γραμμές, οι introverts, δηλαδή οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι άτομα συγκρατημένα που τείνουν να περνούν χρόνο μόνα τους. Βέβαια, το αντιφατικό είναι ότι οι συγκεκριμένοι χρήστες του TikTok μιλάνε με μεγάλη άνεση στην κάμερα, έχοντας ένα τεράστιο κοινό.

@kallmekris

If Introverts were honest Pt 4

♬ original sound - Kris HC

Τα βιολογικά αίτια του «overtalking»

Ο εξωστρεφής άνθρωπος δεν είναι πάντοτε και φλύαρος, αλλά ο ιατρικός ιστότοπος Verywell health αναφέρει ότι τα εξωστρεφή άτομα συνήθως σκέφτονται δυνατά. Έτσι, χωρίς να το συνειδητοποιούν, μιλούν πολύ. Στην πραγματικότητα, η ομιλία συνδέεται με τα εγκεφαλικά κύματα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ισορροπία μεταξύ της δραστηριότητας των νευρώνων στον αριστερό και τον δεξιό λοβό στην πρόσθια περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού. Εάν η αριστερή πλευρά είναι πιο ενεργή από τη δεξιά, είναι πιθανό κάποιος να είναι ντροπαλός. Αν ισχύει το αντίθετο, τότε είναι πιθανό το άτομο να είναι πολύ ομιλητικό.

Ο Dan Lyons αναφέρει: «Ποτέ δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο να ξεστομίζω ακατάλληλα πράγματα και δεν μπορώ να κρατήσω τις απόψεις μου για τον εαυτό μου». Για να περιγράψουν το συναίσθημα αυτό, το 1993 οι ερευνητές επικοινωνίας James McCroskey και Virginia P. Richmond δημιούργησαν τον όρο talkaholism”. Το talkaholism ή αλλιώς Compulsive talking” είναι μια κατάσταση, στην οποία το άτομο αισθάνεται την ανάγκη να μιλάει συνεχώς. Τα άτομα που παλεύουν με την καταναγκαστική ομιλία μπορεί να γνωρίζουν ότι η ομιλία τους είναι ανεξέλεγκτη ή εμμονική, αλλά την ίδια στιγμή νιώθουν ότι πρέπει να μιλήσουν για να αισθανθούν ασφαλείς και να έχουν τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε υπερβολικό άγχος, είτε σε ΔΕΠΥ ή είτε σε κάποια άλλη ψυχολογική διαταραχή. «Οι ομιλητές συνεχίζουν να μιλούν ακόμα και όταν ξέρουν ότι αυτό που πρόκειται να πουν θα τους πληγώσει. Απλώς δεν μπορούν να σταματήσουν» σημειώνει ο Dan Lyons.

Πράγματι, το overtalking στην εποχή μας ενισχύεται με διάφορους τρόπους. Ο Dan Lyons απαριθμεί παραδείγματα επιτυχημένων ανθρώπων, όπως ο Albert Einstein, η Ruth Bader Ginsburg και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, οι οποίοι, αντί να προσπαθούν να προσελκύσουν την προσοχή με τα λόγια τους, ακούν και συγκρατούν τις σημαντικές πληροφορίες. Όταν έρχεται η στιγμή να μιλήσουν, προσέχουν πολύ τι λένε. Άλλωστε, η κυρίαρχη άποψη ότι οι άνθρωποι που είναι εξωστρεφείς, ενδείκνυνται για θέσεις ηγεσίας, αμφισβητήθηκε και από την πρόσφατη μελέτη του American Psychological Association (APA). Σύμφωνα με την έρευνα, η εξωστρέφεια είναι σημαντική για την ηγεσία, μόνο στην περιπτώση που το επίπεδο επικοινωνίας είναι χαμηλό. Μπορείτε να κάνετε και εσείς το τεστ και να ελέγξετε πόσο αυξημένος είναι ο βαθμός της ομιλητικότητάς σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ