Trending Now

Pan Solo: Φούρνος έφτιαξε γλυπτό Star Wars από ψωμί – Έχει ύψος 2 μέτρα και ζυγίζει 350 κιλά

May the force be with you! Η θρυλική σκηνή του «κατεψυγμένου» Han Solo από τον «Πόλεμο των Άστρων»

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αρτοποιείο στην Καλιφόρνια αναπαριστά με ψωμί τη σκηνή του «κατεψυγμένου» Han Solo από το Star Wars - Πώς δημιουργήθηκε το γλυπτό Pan Solo που έγινε viral - Η αντίδραση του Mark Hamill στα social media

Το One House Bakery με έδρα την Benicia της Καλιφόρνια έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες. Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν είναι δυνατόν να φτιάξετε ένα γλυπτό δύο μέτρων από ψωμί του χαρακτήρα Han Solo των ταινιών Star Wars, τότε ένα αρτοποιείο της Bay Area έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Το δίδυμο μητέρας και κόρης, η Hannalee και η Catherine Pervan, αποκάλυψαν πρόσφατα ένα μνημειώδες γλυπτό ψωμιού εμπνευσμένο από μια εμβληματική κινηματογραφική σκηνή. Η δημιουργία τους ονομάζεται Pan Solo και είναι μια αναπαράσταση ύψους 2 μέτρων του Han Solo παγωμένο σε καρβονίτη όπως φαίνεται στην ταινία του 1980 Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back. Οι ομοιότητες είναι απίστευτες και το αρτοποιείο κατάφερε να συλλάβει την αγωνία του Solo χρησιμοποιώντας μόνο ζύμη.

Οι ιδιοκτήτριες του αρτοποιείου συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν το Pan Solo. Η κόρη Hannalee χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο για το σώμα και στη συνέχεια οι δυο τους σμίλεψαν τα χέρια, το κεφάλι και άλλα μέρη χρησιμοποιώντας «νεκρή ζύμη», η οποία είναι ζύμη που δεν περιέχει μαγιά. Η Hannalee και η Catherine χρησιμοποίησαν πλάνα από τις ταινίες Star Wars, έτσι ώστε η έκφραση του προσώπου και ακόμη και οι πτυχές του να είναι όλες ακριβείς. Το γλυπτό ψήθηκε τμηματικά και στη συνέχεια στερεώθηκε σε έναν πίνακα.

Το Pan Solo δημιουργήθηκε με αφορμή τον 15ο ετήσιο διαγωνισμό κατασκευής σκιάχτρου της Benicia, ο οποίος προσκαλεί τις τοπικές επιχειρήσεις να φτιάξουν τις δικές τους εκδοχές σκιάχτρων και το κοινό να ψηφίσει το αγαπημένο τους. Το γλυπτό έχει ήδη κερδίσει τις καρδιές του κοινού συμπεριλαμβανομένου του διάσημου ηθοποιού των Star Wars, Mark Hamill, γνωστού και ως Luke Skywalker.

Ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι σκληρός διότι πέρυσι, το One House Bakery δημιούργησε έναν εκπληκτικό αλιγάτορα από ζύμη (εμπνευσμένο από την εκπομπή Loki της Disney+) και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να κερδίσει.

Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη λατρεύουν την επιστημονική φαντασία και άρχισαν να σκέφτονται διάφορες ιδέες πριν από μήνες, όπως είπαν, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας αντιγράφων του R2-D2 επίσης από το Star Wars όπως και της Audrey από το Little Shop of Horrors. Αλλά κανένα από τα δύο δεν χωρούσε στους φούρνους ψωμιού που διαθέτουν.

«Συνέχισα να επανέρχομαι σε αυτήν την θρυλική εικόνα του Han Solo παγιδευμένου σε καρβονίτη», είπε η Catherine Pervan, αναφερόμενη στον πόνο που διακρίνεται στο πρόσωπο του Harrison Ford και στον τρόπο με τον οποίο τα χέρια του απλώνουν για να ξεφύγουν. «Είναι τόσο εμβληματικό».

Μόλις πήραν την απόφαση, άρχισαν να εργάζονται αργά το βράδυ μετά το κλείσιμο του αρτοποιείου, ακούγοντας μουσική των Pink Floyd και των Lumineers. Πρώην μπασκετμπολίστρια κολεγίου, η νεότερη Pervan χρησίμευσε ως μοντέλο για το γλυπτό, με τη μητέρα της να χαράζει ένα περίγραμμά της σε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ το οποίο στη συνέχεια γέμισαν με ζύμη.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν νεκρή ζύμη, δήλωσε η Hannalee Pervan, η οποία είναι φτιαγμένη από ψωμί, νερό και ζάχαρη και δεν περιέχει καθόλου μαγιά. Για το πρόσωπο του Harrison Ford παρήγγειλαν μια μάσκα του ηθοποιού και χρειάστηκαν περίπου 10 ημέρες για να τελειοποιήσουν τα χαρακτηριστικά του, ειδικά το στόμα και τα χείλη του. Τα χέρια του Ford ήταν επίσης πολύ δύσκολο να αναπαραχθούν όπως είπαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνδυάζουν την αγάπη τους για το ψήσιμο ψωμίoυ και τους χαρακτήρες από την pop κουλτούρα για τον ετήσιο διαγωνισμό σκιάχτρου, που ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να γίνουν ακόμη πιο δημιουργικές. Για την πρώτη τους είσοδο, απέτισαν φόρο τιμής στο Game of Thrones, αποκαλώντας το Game of Scones φτιάχνοντας έναν White Walker από νεκρή ζύμη και έναν θρόνο ψωμιού από μπαγκέτες. Το επόμενο έτος ασχολήθηκαν με την τηλεοπτική σειρά The Mandalorian, με ένα Pain-dough-lorian από ψωμί, το Baby Dough-Da να επιπλέει σε ένα μπολ και ένα Pandroid φτιγμένο από κουζινικά εργαλεία.

Το Pan Solo, το οποίο αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα και ζυγίζει περίπου 350 κιλά, ήρθε ακριβώς στην ώρα του για να γιορτάσει την τέταρτη επέτειο του αρτοποιείου. Το κοινό μέχρι στιγμής έχει αγαπήσει το Pan Solo. «Τον έχουμε επισκευάσει τρεις φορές, και τις τρεις φορές ήταν επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρατήσουν τα χέρια τους μακριά του», είπε η Catherine Pervan. Ακόμα και κάποια σκυλιά έχουν δοκιμάσει. Όταν τελειώσει ο διαγωνισμός θα δωρίσουν το Pan Solo και θα αποθηκεύσουν το κόντρα πλακέ για την επόμενη χρονιά. Ήδη υπάρχουν ιδέες για τον επόμενο διαγωνισμό, όπως δήλωσαν. Μέχρι στιγμής, η συνταγή μπορεί να περιλαμβάνει έναν ή δύο χαρακτήρες της Marvel.