Trending Now

Οι παραμορφωμένες 0.5 Selfies είναι η νέα αγαπημένη συνήθεια της Gen Z

Διογκωμένα μάτια και μακριά άκρα συγκεντρώνουν σήμερα τα περισσότερα likes στο Instagram

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
0.5 selfie της τραγουδίστριας Olivia Rodrigo
© Instagram/ oliviarodrigo

0.5 selfie: Η αξιοποίηση του ευρυγώνιου φακού στην λήψη φωτογραφιών και η εξήγηση της δημοφιλούς τάσης  

Διογκωμένα μάτια, ανασηκωμένο μέτωπο, μικρό στόμα και πολύ μακριά άκρα. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της νέας τάσης στις φωτογραφίες, η οποία κυριαρχεί στο Instagram. Οι φωτογραφίες αυτές ονομάζονται Point Five ή 0.5 Selfies. Το trend υιοθετήθηκε πρώτα από την Generation Z και από τότε άρχισε να έχει μεγάλη απήχηση σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να απαθανατίσει κανείς μια τέτοια φωτογραφία αρκεί να διαθέτει ένα από τα καινούργια μοντέλα κινητών συσκευών της Apple ή της Samsung.

Στην πραγματικότητα, η δυνατότητα λήψης της Point Five Selfie είναι διαθέσιμη ήδη από το 2020. Τo iPhone 11 και τα μοντέλα που ακολούθησαν καθώς και το Samsung Galaxy S10, περιλαμβάνουν την επιπρόσθετη αυτή λειτουργία στην κάμερα, λόγω του ευρυγώνιου φακού τους. Κάθε φωτογραφία με αυτόν τον φακό μοιάζει σαν να τραβήχτηκε από κάποιο πολύ ψηλό φωτογράφο, ενώ η τελική λήψη έχει ομοιότητες και με το εφέ fisheye, που είχε γίνει δημοφιλές το 2015.

Οι ευρυγώνιοι και υπερευρυγώνιοι φακοί δεν αποτελούν πρόσφατη τεχνολογική εφεύρεση. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1862, όπου αξιοποιούνταν κυρίως για να απαθανατίσουν ένα πιο ευρύ πλάνο μιας σκηνής. Τον Σεπτέμβριο του 2001, μια ομάδα Αυστραλών δημιούργησε έναν ιστότοπο και ανέβασε τις πρώτες ψηφιακά αυτοπορτρέτα στο διαδίκτυο. Ένα χρόνο αργότερα, το αυστραλιανό διαδικτυακό φόρουμ ABC online χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο "selfie" για να περιγράψει αυτές τις φωτογραφίες. Το Point Five γεννήθηκε από τη σύγκλιση της selfie με τον ευρυγώνιο φακό, αφότου o τελευταίος προστέθηκε το 2019 στο iPhone 11 της Apple και στο Galaxy S10 της Samsung.

Γιατί όμως έγιναν τόσο δημοφιλείς αυτές οι παραμορφωμένες φωτογραφίες; Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι ξεκάθαρη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το trend της 0,5 selfie έχει αποκτήσει απήχηση, επειδή η παραμόρφωση των φωτογραφιών αποδομεί την επιδίωξη της τελειότητας στα social media. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, η 0,5 selfie, είναι λιγότερο επιμελημένη, άρα περισσότερο ρεαλιστική. Όλο αυτό συμβαδίζει με την νέα τάση των casual profiles των χρηστών στο Instagram. Άλλωστε, το "Casual Instagram" ανήκει και αυτό στις τάσεις που καθιέρωσε η Gen Z. Πάνω στην ίδια φιλοσοφία βασίζεται και η νέα εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης BeReal. Ακόμη, χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί celebrities έσπευσαν να υιοθετήσουν την τάση της 0.5 selfie, γεγονός που την διέδωσε ακόμη περισσότερο.

Από την άλλη, υπάρχουν λόγοι για να αμφισβητηθεί ότι η 0.5 selfie συνεισφέρει στην αυθεντικότητα στα social media. Καθώς ο ευρυγώνιος φακός αλλοιώνει το πρόσωπο και το σώμα, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ διαφορετικοί στις φωτογραφίες. Η παραμόρφωση στα άκρα, που προκύπτει λόγω του φακού, έχει αρχίσει να αναπαράγει ένα ψηλό και αδύνατο πρότυπο σώματος, το οποίο έρχεται σε αντίφαση με το κίνημα αποδοχής όλων των σωματότυπων. Πολλές φορές μάλιστα η χρήση του φακού δεν μπορεί να γίνει καν διακριτή.

Αν θέλετε και εσείς να πειραματιστείτε, τραβώντας μια selfie 0.5, χρειάζεται απλώς να γυρίσετε το smartphone σας στην πίσω κάμερα, να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία του ευρυγώνιου φακού και να απλώσετε τα χέρια σας. Το αποτέλεσμα θα είναι μια παραμορφωμένη και εκτός κλίμακας φωτογραφία. Η 0,5 selfie είναι μια καλή λύση, εάν θέλετε να συμπεριλάβετε όλη την παρέα σας μέσα στο κάδρο της φωτογραφίας. Από εκεί και πέρα, εσείς θα αποφασίσετε εάν η λήψη αυτή ικανοποιεί την αισθητική σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ