Trending Now

Γιατί η εφαρμογή BeReal δεν είναι πραγματικά real

Η νέα εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης είναι απλώς η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί η εφαρμογή Be Real δεν είναι πραγματικά real

BeReal: Ποια είναι και πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα στα social media που μετρά περισσότερους από 10 εκατομμύρια χρήστες - Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εφαρμογής για smartphones

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η υποκρισία των social media εμφανίστηκε μια νέα πλατφόρμα, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το μέλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή είναι η εφαρμογή BeReal. Όπως προϊδεάζει το όνομά της, η εφαρμογή BeReal πρεσβεύει την ειλικρινή επικοινωνία των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι όμως όντως έτσι;

Το BeReal έχει κυκλοφορήσει ήδη από το 2020 στη Γαλλία. Η νέα αυτή προσθήκη στον κόσμο των social media κερδίζει ταχύτατα απήχηση, καθώς σήμερα έχει συγκεντρώσει έναν αριθμό χρηστών που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια.

Η ιδέα πίσω από το BeReal είναι η εξής: οι χρήστες λαμβάνουν τυχαία στιγμή της ημέρας μια ειδοποίηση στο κινητό τους, στην οποία αναγράφεται "Time to BeReal", και καλούνται μέσα σε δύο λεπτά, να βγάλουν μια φωτογραφία τους και να τη δημοσιεύσουν. Σκοπός αυτής της ιδέας είναι να απεικονιστεί ένα αυθεντικό, αφιλτράριστο στιγμιότυπο της ζωής των χρηστών. Το στιγμιότυπο αυτό περιλαμβάνει μια φωτογραφία προερχόμενη από την πίσω κάμερα του κινητού τους αλλά και μια selfie τους. Το πιο σημαντικό σε σχέση με το Be Real, είναι ότι οι χρήστες δεν μπορούν να επεξεργαστούν τη φωτογραφία τους μετά τη λήψη της.

BeReal - Just your Friends, for Real.

Οι φίλοι του εκάστοτε χρήστη, πρέπει να ποστάρουν ταυτοχρόνως το δικό τους στιγμιότυπο. Μετά την ανάρτηση του στιγμιοτύπου, ο χρήστης έχει πλέον πρόσβαση στις φωτογραφίες των φίλων του μέσα στην εφαρμογή. Ο χρήστης λαμβάνει σχετική ειδοποίηση κάθε φορά που κάποιος φίλος του κοινοποιεί μια φωτογραφία. Ακόμη, ο τελευταίος έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει και να σχολιάσει. Μια σημαντική διαφορά του BeReal από τις άλλες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι τα emojis των αντιδράσεων αντικαθίστανται από φωτογραφίες.

Γιατί η εφαρμογή Be Real δεν είναι πραγματικά real

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά σκιαγραφούν το προφίλ μιας εφαρμογής που επιχειρεί να αλλάξει την νοοτροπία των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία συχνά συνιστούν ένα τοξικό και πιεστικό περιβάλλον για τους χρήστες. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζονται. Το ζήτημα του κατά πόσο το Be Real αποτελεί μια πραγματική πρόοδο όσον αφορά στην καταπολέμηση της τοξικότητας στα social media δεν είναι βέβαιο. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι εντοπίζονται τεχνικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής που προδίδουν ότι το Be Real δεν ενσαρκώνει την απόλυτα ρεαλιστική επικοινωνία των χρηστών.

Το BeReal φαινομενικά παρουσιάζει μια πιο ειλικρινή εικόνα της πραγματικότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα διαθέσιμα μέσα, κυρίως λόγω της ανάρτησης κατεξοχήν αφιλτράριστων φωτογραφιών. Ωστόσο, η δυνατότητα που δίνεται στους χρήστες για απεριόριστες λήψεις της -κατά τα άλλα- αφιλτράριστης φωτογραφίας αποδομεί την αρχική ιδέα. Με άλλα λόγια, αν η πρώτη φωτογραφία που βγάζει ο χρήστης δεν τον ικανοποιεί, μπορεί να ακυρώσει τη λήψη και να προχωρήσει σε μια νέα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι ο χρήστης μπορεί να αντικαταστήσει ανά πάσα στιγμή το αναρτημένο του στιγμιότυπο με κάποιο άλλο.

Ακόμη, το BeReal απομακρύνεται από το αρχικό του concept, καθώς δίνει στους χρήστες την δυνατότητα να παραλείψουν τη λήψη της φωτογραφίας τους, όταν λάβουν την ειδοποίηση. Αντίθετα, οι χρήστες έχουν την εναλλακτική να βγάλουν τη φωτογραφία τους μια άλλη στιγμή της ημέρας. Η δυνατότητα αυτή καθιστά παρόμοια την εφαρμογή με πολλές από τις ήδη δημοφιλείς εφαρμογές, όπως για παράδειγμα το Snapchat.

Με πρόφαση την αυθεντικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το BeReal στο διαφημιστικό του spot αναφέρει χαρακτηριστικά: "Just your Friends, be Real". Η παραπάνω φράση παραπέμπει σε ένα περιβάλλον όπου ο χρήστης αλληλεπιδρά μόνο με τους φίλους του. Στην πραγματικότητα όμως, η εφαρμογή διαθέτει το παράθυρο «Discovery», στο οποίο ο χρήστης μπορεί να προβάλει τις αναρτήσεις άγνωστων χρηστών. Εκεί μπορεί κανείς να μοιραστεί αντίστοιχα και την δική του φωτογραφία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κύλιση στη σελίδα Discovery είναι ατελείωτη, γεγονός που μπορεί να καθηλώσει τον χρήστη μπροστά στην οθόνη του για ώρες ή και να τον υποβάλει σε μια διαδικασία σύγκρισης με άγνωστα άτομα.

Η ανακατεύθυνση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη διαδικασία. Η εφαρμογή BeReal, πέρα από μια έξυπνη επιχειρηματική κίνηση, αποτελεί ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι χρήστες των social media, όντας εξουθενωμένοι από τη συνεχή αναπαραγωγή μιας πλαστής πραγματικότητας στο ίντερνετ, μπαίνουν στο κόσμο του BeReal με περίσσιο ενθουσιασμό. Εντούτοις, μετά την εγγραφή και την χρήση της εν λόγω εφαρμογής, μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως το BeReal δεν έχει φέρει την επανάσταση στη διαδικτυακή επικοινωνία. Αντιθέτως, αυτό που σίγουρα έχει καταφέρει είναι να αποτελέσει έναν ακόμη λόγο για να τσεκάρουν οι χρήστες συνεχώς το κινητό τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ