Trending Now

Τα 30 αργύρια πόσα ευρώ είναι σήμερα - Η προδοσία του Ιούδα

Τι είδους νομίσματα ήταν τα αργύρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε σημερινά λεφτά τα 30 αργύρια που πήρε ο Ιούδας αντιστοιχούν σε 15.000 ευρώ
Σε σημερινά λεφτά τα 30 αργύρια που πήρε ο Ιούδας αντιστοιχούν σε 15.000 ευρώ © Pixabay

Τα 30 αργύρια του Ιούδα, σε σημερινά λεφτά, αντιστοιχούν σε 15.000 ευρώ. Τα τυριανά νομίσματα σέκελ και οι αναφορές στην Αγία Γραφή για τον Ιησού Χριστό.

Ta 30 αργύρια ήταν το ποσό που πήρε ο Ιούδας για την προδοσία του. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού Χριστό για 30 αργύρια. Αποκάλυψε το σημείο όπου βρισκόταν ο Κύριος του μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν ενώπιον του αρχιερέα των Ιουδαίων Καϊάφα.

Η προδοσία του Ιούδα περιγράφεται στην Ακολουθία των Παθών σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, η οποία τελείται σε εκκλησίες και ιερούς ναούς.

30 αργύρια - Τι νομίσματα ήταν - Πόσα χρήματα είναι σήμερα

Στο σχετικό απόσπασμα της Αγίας Γραφής δεν διευκρινίζεται από ποια περιοχή προέρχονται τα ασημένια νομίσματα, ωστόσο ερευνητές -αξιοποιώντας στοιχεία από κείμενα προφητών- θεωρούν ότι τα «30 αργύρια» ήταν τυριανά σέκελ (νόμισμα της Τύρου, αρχαίας πόλης του Λιβάνου την οποία είχε πολιορκήσει και ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την Ελληνιστική Περίοδο).

Στην εποχή της Καινής Διαθήκης, το σέκελ άξιζε περίπου τέσσερις δραχμές ή τέσσερα δηνάρια (ρωμαϊκό νόμισμα). Ένα τέτοιο νόμισμα είχε βάρος λιγότερο από μισή ουγκιά ασήμι (σχεδόν 16 γραμμάρια το καθένα). Επομένως, η σημερινή αξία υπολογίζεται σε 400-500 ευρώ. Άρα, τα 30 αργύρια αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως 12.000-15.000 ευρώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ