Trending Now

10+1 πράγματα από τον πόλεμο, στα social media

Συγκινητικά στιγμιότυπα από τη ζωή των Oυκρανών μέσα στον πόλεμο

Δήμητρα Γκρους
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

10 εικόνες του πολέμου στην Ουκρανία από τα social media και τις αναρτήσεις καθημερινών ανθρώπων

Είναι ο πρώτος πόλεμος που παρατηρούμε τις τόσο πολλές και διαφορετικές διαστάσεις του στα social media. Πέρα από τους πολεμικούς ανταποκριτές, οι Ουκρανοί τραβούν με το κινητό τους οτιδήποτε συμβαίνει και ανεβάζουν στιγμιότυπα στους λογαριασμούς τους. Και κάποιοι Ρώσοι στη Ρωσία. Αλιεύσαμε 10 σκηνές και εικόνες από τη θάλασσα των σόσιαλ που δείχνουν τι είναι αυτός ο πόλεμος. Συγκινητικά στιγμιότυπα από την πραγματική ζωή των ανθρώπων, ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

1) Oυκρανοί πολίτες διαδηλώνουν στο υπό ρωσική κατάληψη Berdyansk.

 



2) Στο Μικολάιβ Ουκρανοί γονατίζουν στον δρόμο, όταν περνά η πομπή με τους νεκρούς στρατιώτες. 

 


3) Στη Ρωσία διαδηλώτρια συλλαμβάνεται επειδή κρατάει μία λευκή κόλλα χαρτί.

 


 

 


4) 94 βιολιστές, 29 χώρες, ενώνουν τις νότες τους με αυτές ενός βιολιστή από καταφύγιο στο Κίεβο σε ένα παλιό παραδοσιακό ουκρανικό τραγούδι. Παγκόσμια συγκίνηση σε ένα ακόμα viral, συγκλονιστικό βίντεο.

«Ήρθα σε επαφή με νεαρούς βιολιστές που ήταν σε καταφύγια με τα βιολιά τους μέσω Ίνσταγκραμ, έτσι ζήτησα από συναδέλφους σε όλο τον κόσμο να παίξουν μαζί τους. Έλαβα βίντεο από 94 βιολονίστες από 29 χώρες σε 48 ώρες (σ.σ. ανάμεσά τους top βιολιστές από τη Συμφωνική του Λονδίνου, τη Φιλαρμονική του Τόκιο, του Όσλο, τα βιολιά της εκκλησιαστικής ορχήστρας του Μονάχου, από τα στούντιο του Χόλιγουντ κ.ά.). Απίστευτη η ανταπόκρισή τους. Ο Illia Bondarenko έπρεπε να φιλμάρει ανάμεσα στις εκρήξεις, καθώς δεν άκουγε τον εαυτό του τι παίζει».


5) Μια βόλτα στο βομβαρδισμένο Χάρκοβο, Ευρώπη 2022 (με ωραία μουσική).

 


 

6) Στο Μίκολαϊβ ζωλογικός κήπος ξεπουλάει σε εικονικά εισιτήρια για οικονομική ενίσχυση.

 

 


7) Ρωσίδα ινφλουένσερ κλαίει επειδή απαγορεύουν το Ίνσταγκραμ στη Ρωσία.

 

 



8)  Δείτε το οπωσδήποτε. Ουκρανή πιανίστρια παίζει μία σπουδή του Σοπέν στο βομβαρδισμένο σπίτι της στο Κίεβο, λίγο πριν το εγκαταλείψει, όσο η κάμερα δείχνει ένα ένα τα δωμάτια του σπιτιού. Το κρεβάτι, την ντουλάπα με τα ρούχα, τα άπλυτα πιάτα στην κουζίνα, τα παπούστια στη σειρά πίσω από την πόρτα μαζί με τις παντόφλες. Κάτι σαν το σπίτι μας. 


9) Το #Kyiv προετοιμάζεται για πιθανό αποκλεισμό. Η πόλη έχει εφοδιαστεί με προμήθειες  για 2 εκατομμύρια κόσμο.  

 



10) Καλά νέα! Τα παιδιά αυτά από δομή στο Samy φωτογραφίζονται έχοντας φτάσει στη δυτική Ουκρανία. Μακρύ το ταξίδι ακόμα που τα περιμένει, αλλά πιο κοντά στην ασφάλεια.

 



11) Η ζωή στην παραλία της Οδησσού το καλοκαίρι που μας πέρασε.