- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Παράθυρο στα social media: Ουκρανία, μας ραγίζεις την καρδιά
Αλήθεια, δεν γίνεται να μην τους σκεφτόμαστε, παρότι ξέρουμε πως τους έχουμε αφήσει μόνους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από εικόνες, βίντεο, αναρτήσεις, σχόλια
Κάποια από αυτά που είδαμε τις τρεις –τρομακτικές– πρώτες του πολέμου.
Ονομάζεται Elena Kovalskaya. Με το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύντριας του Κρατικού Θεάτρου της Μόσχας Vsevolod Meyerhold. Σε ανάρτησή της στα σόσιαλ μίντια έγραψε: «Φίλες και φίλοι, ως διαμαρτυρία κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παραιτούμαι από τη θέση τής διευθύντριας του κρατικού θεάτρου. Είναι αδύνατον να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι απ' αυτόν».
Όλοι μιλάμε για τη γενναιότητα της πράξης της. Να σκεφτούμε ότι το Θέατρο Mayakovsky της Μόσχας απαγόρευσε νωρίτερα στους ηθοποιούς του να σχολιάσουν με οποιονδήποτε τρόπο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης ο φορέας Πολιτισμού της Μόσχας δήλωσε πως θεωρεί κάθε αρνητικό σχόλιο ως «προδοσία».
Είναι αρκετοί οι Ρώσοι καλλιτέχνες που έβαλαν μαύρο στο προφίλ τους, και διαμαρτηρήθηκαν. Είναι ένα ερώτημα πώς τοποθετούνται και τα Υπουργεία Πολιτισμού των άλλων χωρών για τις προγραμματισμένες εμφανίσεις Ρώσων καλλιτεχνών. Περιμένουμε κι εμείς κάποιους μεγάλους μεγάλους της κλασικής μουσικής. Στις 27 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η μαγνητοσκοπισμένη μετάδοση των Μποσόι από τη Μόσχα στο Μέγαρο Μουσικής και υπάρχει και συνέχεια. Για να δούμε...
Edit: Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ακυρώνει παραστάσεις του διάσημου μπαλέτου Μπολσόι, οι οποίες προβλέπονταν για το καλοκαίρι, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Την Elena υποστήριξαν και οι συνάδελφοί της στο θέατρο. Σαν να λέμε, ηθοποιοί και εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου. Και ακολούθησαν και άλλοι γενναίοι άνθρωποι, προσωπικότητες της τέχνης στη Ρωσία, όπως:
Ruslana Lyzhychko
Την ξέρουμε ως νικήτρια της Eurovision το 2004, και είναι μία από τις δημοφιλέστερες ουκρανές τραγουδίστριες. Σχεδόν κάθε μία ώρα εμφανίζεται μπροστά στη σημaία της Oυκρανίας κάνοντας συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια στον λαό της Ουκρανίας και μοιράζοντας πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση στο Κίεβο. Στην τελευταία της χθεσινοβραδινή ανάρτηση τραγουδάει τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας.
Live από το Κίεβο
Mία συνεχής, πολύτιμη πηγή live ενημέρωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ο εληνο-ουκρανός δημοσιογράφος Kostas Onisenko o οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Κίεβο.
H τελευταία του ανάρτηση, όταν έγραφα αυτό το κείμενο: Ο Πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε όσους έχουν στρατιωτική εμπειρία και θέλουν να βοηθήσουν να έρθουν στην Ουκρανία. Παράλληλα ζήτησε από όλους όσοι μπορούν να βγαίνουν σε διαδηλώσεις για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία. Ακόμα, είπε ότι πρέπει να ανακληθούν άμεσα οι ρωσικές βίζες και να βγει η Ρωσία από το SWIFT.
Εδώ οι μάχες συνεχίζονται παντού. Οι ρώσοι σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό. Στις στρατονομίες υπάρχουν ουρές από άντρες και γυναίκες που κατατάσσονται στον στρατό για να αντιμετωπίσουν τον εισβολέα. Κανείς δεν παραδίδεται.
Η Ουκρανία ζήτησε επίσημα βοήθεια από την Ελλάδα για παροχή ιατρικού και άλλου εξοπλισμού (όχι πολεμικού). Το αίτημα εκκρεμεί.
Για κάποιους αναλυτές να βγει η Ρωσία από το SWIFT θα ήταν μια από τις κυρώσεις που θα είχε πολύ μεγάλο κόστος για τη Ρωσία. Τι σημαίνει αυτό;
«Εάν απαγορεύατε τα ρωσικά ιδρύματα από το Swift, θα μπορούσαν να συναλλάσσονται με τη Δύση με άλλα μέσα, αλλά αν ορίσετε τις τράπεζες που θα υποστούν κυρώσεις ονομαστικά, αυτός είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος τιμωρίας της Ρωσίας (…) Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν υπήρξε ποτέ 100% εμπάργκο σε καμία χώρα. Επομένως, εάν είστε μια νόμιμη εταιρεία που κάνει νόμιμες συναλλαγές με τη Ρωσία, εάν αφαιρέσετε το Swift από μια χώρα, αυτές οι εταιρείες δεν θα μπορούν να πληρωθούν», εξήγησε ο Daniel Tannebaum, επικεφαλής κυρώσεων στο Oliver Wyman στο Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με το CNN, τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα σημαίνει ότι οι ρωσικές τράπεζες δεν θα μπορούν να προχωρούν σε διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Εdit: Kύπρος και Ιταλία στηρίζουν την αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT
Tελευταία ανάρτηση του Kostas Onisenko είπα;
Υπάρχει κι αυτή. Δεν φαίνεται καλά, αλλά ένας Ουκρανός μπαίνει μπροστά στα ρώσικα φορτηγά, πεζός, για να τα σταματήσει.
Τον Κώστα τον ακούμε συχνά να λέει στα live μεταδόσεις του να μην πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι τόσο ρόδινα για τη ρωσική επέλαση, ότι αυτό είναι μέρος της ρωσικής προπαγάνδας. Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος για να μην παραδώσουν τη χώρα τους και να μην υποτιμούμε το σθένος της ουκρανικής αντίστασης.
Σε αντίθεση με την εικόνα που πάει να καλλιεργηθεί, ότι ήταν θέμα ωρών, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πόλεμος θα κρατήσει μέρες.
Το βράδυ στο Κίεβο και στις άλλες πόλεις της Ουκρανίας περίμεναν μια κρίσιμη νύχτα:
«Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη αλλά θα έρθει το ξημέρωμα»: Ο Ζελένσκι λέει ότι σήμερα οι ρώσοι θα επιχειρήσουν να καταλάβουν στο Κίεβο. Ο Θεός μαζί μας.
Εdit: Όσοι τον παρακολουθούμε, περιμένουμε με αγωνία πότε θα δώσει σημεία ζωής. Είχε πολλές ώρες να εμφανιστεί. Στην νέα του ανάρτηση το παρακάτω βίντεο.
«Μετά από δύο 24ωρα συνεχών βομβαρδισμών από τους ρώσους εισβολείς η Ουκρανία ακόμα αντέχει. Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη την Ουκρανία. Το πρωί ο πρόεδρος Ζελένσκι βγήκε ζωντανά από το κέντρο του Κιέβου απευθυνόμενος προς τους Ουκρανούς. (υπότιτλοι)».
Εικόνες πολέμου
Είναι πια αμέτρητες. Οι εικόνες από τον πόλεμο λένε περισσότερα από τις περιγραφές. Όπως αυτή στην ανάρτηση του Ρωμανού Γεροδήμου:
Όχι δεν είναι σκηνοθεσία η κούκλα στο βομβαρδισμένο δωμάτιο. Δυστυχώς η φωτογραφία είναι αληθινή, σε εκείνο το σπίτι πέθανε ένα παιδάκι.
Ανάμεσα στις σκηνές του πολέμου μου έχει καρφωθεί ένα βίντεο τεσσάρων μόλις δευτερολέπτων στο Τουίτερ. Δείχνει ένα χωράφι, με μαύρο το έδαφος σαν καμένη γη, που χωρίζεται με συρματόπλεγμα από το διπλανό του, στο βάθος φαίνονται κάποια κτίσματα, είναι αποθήκες στρατιωτικού υλικού των ουκρανικών δυνάμεων και από πίσω ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού από τους βομβαρδισμούς. Θυμίζουν αγροτόσπιτα μιας φάρμας, όπως αυτές που υπάρχουν παντού σε μια χώρα με τόσο μεγάλη παραγωγή σιτηρών. Ο ήχος από το γάβγισμα ενός σκύλου σε κάνει να σφίγγεσαι. Αυτός ο οικείος ήχος της ειρηνικής (μας) ζωής φωνάζει, ανυπεράσπιστος, για το παράλογο του πολέμου.
#russia #putin #invade
Ukraine Dad sends daughter to safe zone and says goodbye.
Ήταν την πρώτη μέρα. Μετά ο πόλεμος ήρθε μέσα στις πόλεις. Χθες το βράδυ είδαμε αυτό. Είναι ανατριχιαστικό.
Σαν τη σημαία της Ουκρανίας
Contemporary Art Gallery
Mark Rothko
Untitled (Yellow and Blue), 1954
Oil on canvas
Αλλά η σωστή σειρά είναι το κίτρινο κάτω, το μπλε πάνω. Όπως σε αυτή τη βραβευμένη φωτογραφία με στάχια και ουρανό.
«Σοκαρισμένοι παρακολουθούμε να σκοτώνονται τόσοι Ουκρανοί, ένας αχρείαστος πόλεμος ξεκίνησε σκοπίμως στην Ευρώπη. Μία εισβολή που συνιστά απόφαση ενός βαρβάρου. Είναι έγκλημα πολέμου και, ότι και να συμβεί, δεν πρέπει ποτέ να του επιτραπεί να φύγει από ρωσικό έδαφος ξανά». -Πίτερ Γκάμπριελ
Very shocked to see so many Ukrainians being killed, a totally unnecessary war being deliberately started in Europe. This invasion is one man’s barbaric decision.
— Peter Gabriel (@itspetergabriel) February 24, 2022
This action is a war crime, and whatever else happens, he should never be allowed to leave Russian soil again.
- pg
Μήνυμα από το Άουσβιτς
«Αυτή τη στιγμή, ο ελεύθερος δημοκρατικός κόσμος πρέπει να δείξει αν έχει πάρει τα μαθήματά του από την παθητικότητα της δεκαετίας του 1930. Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι κάθε σύμπτωμα αδιαφορίας είναι σημάδι συνενοχής».
Οι Ρώσοι επιστήμονες στέλνουν ανοιχτό γράμμα στον Πούτιν
«Εμείς, οι Ρώσοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι της Επισήμης, δηλώνουμε την έντονη διαμαρτυρία μας εναντίον των εχθροπραξιών των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας μας στο έδαφος της Ουκρανίας. Μία μοιραία κίνηση που οδηγεί σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και υπονομεύει τα θεμέλια του εγκατεστημένου συστήματος της διεθνούς ασφάλειας. Η ευθύνη για ένα νέο πόλεμο στην Ευρώπη είναι αποκλειστικά της Ρωσίας».
Τα ονόματα που υπογράφουν είναι αμέτρητα.
Το ξαναλέμε: στη Ρωσία του Πούτιν όποιος εκφράζει την αντίθεσή του στο καθεστώς, βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Όμως υπάρχουν πολλοί πολίτες της Ρωσίας που αντιδρούν.
Οι πολίτες της Ρωσίας διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν. Και κάτι παραπάνω.
Η φωτογραφία αυτή έχει τραβηχτεί στην Τυφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, μπροστά στο κοινοβούλιο. Η Γεωργία εκφράζει την αλληλεγγύη της στον λαό της Ουκρανίας και καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα. Δόξα στην Ουκρανία!
Μαζική διαμαρτυρία και στην Αγία Πετρούπολη. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Η Ρωσία είναι ενάντια στον πόλεμο». Υπάρχει και μια άλλη Ρωσία εκτός από αυτή του Πούτιν.
Διαμαρτυρίες έγιναν και στη Μόσχα εναντίον του πολέμου. Οι δημοσιογράφοι μιλούν για πολλές συλλήψεις και επιθέσεις από την αστυνομία στους διαδηλωτές.
Σε περισσότερες από 40 πόλεις της Ρωσίας διοργανώθηκαν διαδηλώσεις εναντίον της εισβολής. Οι διαδηλώσεις διαλύθηκαν από την αστυνομία και τουλάχιστον 1.800 άτομα συνελήφθησαν. Το αξιοθαύμαστο θάρρος των διαδηλωτών δεν μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί από όσους ζουν σε δημοκρατικές χώρες. Θα επανέλθουμε.
To Kίεβο μέχρι προχθές ήταν μια πόλη σαν την Αθήνα
Οι άνθρωποι έπαιρναν το μετρό να πάνε στη δουλειά τους, κάθονταν σπίτι με την οικογένειά τους ή έβγαιναν έξω να ψωνίσουν ή να διασκεδάσουν, έβλεπαν τους φίλους τους, έκαναν ό,τι κάνουμε και εμείς.
Χθες Παρασκευή βράδυ το Κίεβο ήταν έτσι:
Kaι οι άνθρωποι από τα παράθυρά τους έβλεπαν και άκουγαν αυτά:
Η Ρωσία δεν είναι μια δημοκρατική χώρα
Στη Ρωσία δεν υπάρχει ελευθεροτυπία. Υπάρχουν οι κρατικές εφημερίδες και οι άλλες, κατά τον Πούτιν «ξένα πρακτορεία».
Διαβάζουμε στο σχόλιο της μεταφράστριας Ελένης Μπακοπούλου: «Η ρωσική Νόβαγια Γκαζέτα κυκλοφορεί με τίτλο "Η Ρωσία βομβαρδίζει την Ουκρανία", και το εξώφυλλο γραμμένο στις δυο γλώσσες, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον ουκρανικό λαό. (Γιατί δεν τον θεωρεί εχθρό, και γιατί θεωρεί ότι ο πόλεμος αυτός είναι παραφροσύνη- Οι τίτλοι της). Ευτυχώς, υπάρχουν και κάποιοι που σκέφτονται».
Για το ίδιο θέμα από τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη:
«Τα παραδοσιακά ΜΜΕ της Ρωσίας, είναι απολύτως ελεγχόμενα. Μεταδίδουν ότι τους υπαγορεύει η εξουσία λέξη προς λέξη, ως εκ τούτου έχουν ένα συγκεκριμένο ηλικιακό ακροατήριο που φθίνει.
Οι Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως Facebook, Instagram αλλά και η ρωσική В Контакте και Oдноклассники, μοιάζουν σαν τους δεινόσαυρους λίγο πριν πέσει ο μετεωρίτης.
Τόσο τα μεν όσο και τα δε, βρίσκονται υπό έλεγχο, οπότε λίγες αξιόπιστες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν.
Το Telegram απεναντίας, με τα χιλιάδες κανάλια του, μοιάζει με όαση αρκεί να μπορείς να διακρίνεις τα αυθεντικά από τα στημένα.
Έτσι κι αλλιώς, οι γενιές που έρχονται θα ενημερώνονται από τέτοιας μορφής παραγωγούς και φορείς ειδήσεων.
Μέρος κι αυτά του νέου κόσμου στον οποίο ξημερωθήκαμε προχθές».
Στη Ρωσία του Πούτιν όσοι στέκονται απέναντι διακινδυνεύουν. Να υποστούν διώξεις και βασανισμούς, να φυλακιστούν, φοβούνται ακόμα και για τη ζωή τους. Φόβος είναι η λέξη. Και γενναιότητα.
Οι διαδηλωτές οι δικοί τους, και όλοι όσοι διαμαρτύρονται, δεν είναι σαν τους δικούς μας. Η Ρωσία δεν είναι μια δημοκρατική χώρα, όπως αυτές που έχουμε στο μυαλό μας. Για αυτό και έχουμε απεριόριστο σεβασμό απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Για αυτό και είναι τραγικό και υποκριτικό το να παίρνει κανείς δήθεν ίσες αποστάσεις. Γιατί όταν αυτοί οι άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να ακουστεί η φωνή τους, πώς να χαρακτηρίσουμε τη στάση όσων φωνάζουν για την ειρήνη των λαών και τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών;
Διαδηλώσεις στην Αθήνα
Είναι κάτι που εκφράζει πάρα πολλούς από εμάς:
Όχι όλους, φυσικά. Κάποιοι, το σκέφτονται τελείως διαφορετικά. Αυτό το πάθος που έχουμε πάντως να συμπαθούμε την ορθόδοξη Ρωσία, και να διαδηλώνουμε στην αμερικάνικη πρεσβεία, πρέπει να το κοιτάξουμε. Βέβαια, για κάθε ενδεχόμενο ο σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης γράφει αυτό:
Κάποιοι στέκονται κάπου στη μέση μήπως για νa μην αδικήσουν κανένα. Δηλαδή, και με το θύμα, και με τον θύτη.
Αλήθεια, γιατί δεν έχουμε μαζικές αντιπολεμικές πορείες στην Αθήνα, αφού μας αρέσουν τόσο πολύ οι διαδηλώσεις; Γιατί δεν συγκεντρωνόμαστε μαζικά να διαμαρτυρηθούμε έξω από τη Ρωσική πρεβεία;
Υπήρξε μια μικρή αυθόρμητη διαδήλωση Ελλήνων και Ουκρανών χθες το βράδυ. Φωτορεπορτάζ από τη Γεωργία Πανοπούλου.
(Χθες το βράδυ συνεχίσαμε τη ζωή μας κανονικά, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν ξέρω. Είναι μια σκέψη που κάνω. Θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Κι αν ήμασταν εμείς στη θέση τους;)
Eίχαμε βέβαια και αυτή την επική φωτογραφία, από την ανάρτηση του δημοσιογράφου Λουκά Βελιδάκη:
Από τον ίδιο τοίχο ένα σκρίνσοτ: «Πριν λίγο έβλεπα ένα βίντεο των ΝΥΤ, πολίτες πήγαιναν στα γραφεία της στρατολογίας και ζητούσαν να πάρουν όπλα ώστε να μπουν κι αυτοί στη μάχη, να υπερασπιστούν το Κίεβο. Άνθρωποι κανονικοί -όπως εσείς κι εγώ».
Για αυτό δεν μπορούμε να μην τα σχολιάσουμε και αυτά: Να τοποθετηθεί αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσε η κομματική νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με μια ανάρτηση που έτυχε «θερμής υποδοχής» από τους χρήστες του Τwitter.
Δίδαγμα: Όταν ο εχθρός είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, και όχι η χώρα που έκανε την εισβολή... μπορεί να μπερδέψεις το σήμα της Ειρήνης με το σήμα της Μερσεντές.
Στο ίδιο πνεύμα και αυτό (και με το θύμα και με τον θύτη, και με τον βιασμένο και με τον βιαστή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους):
Το παγκόσμιο σκηνικό της AltRight απλώνεται σε όλο τον κόσμο, μέσα σε ένα πλαίσιο υποκρισίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου.#Gavdosfm@SYRIZAEP @Left_EU
— Kostas Arvanitis 🔻 (@kostarvanitis) February 24, 2022
Να κλείσουμε, για την ώρα, με κάτι συμπονετικό (γιατί το προηγούμενο ΔΕΝ είναι).
Και γιατί δεν γίνεται να μη συναισθανόμαστε κάτι από την αγωνία τους και τον τρόμο τους, να μην κοιμόμαστε και να μην ξυπνάμε με τη σκέψη τους, παρότι ξέρουμε πως τους έχουμε αφήσει μόνους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λόγια που ακούστηκαν δημοσίως
Μια βόλτα από το Χ θα σας πείσει
Προφανώς η συνεννόηση τους δεν ήταν και τόσο καλή...
Στραμπούληξε τον αστράγαλό του και είπε να το μοιραστεί στο Instagram, όμως οι followers δεν του χαρίστηκαν
Η Νεφέλη Μεγκ σχολιάζει την επικαιρότητα σε πρώτο και τελευταίο βαθμό
Τι ακριβώς κάνει η λειτουργία αεροπλάνου;
To βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ξεπέρασε τα 800.000 likes το βίντεο που δημοσίευσε ο σταρ του ποδοσφαίρου
Η ανάρτηση της «πράσινης» ΠΑΕ
Τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκάλεσαν εσωτερική έρευνα στην εταιρεία
Λόγια που ακούστηκαν δημοσίως
Κάποιοι θα πουν ότι αποκοιμήθηκε - Δείτε το βίντεο
Ουρά έξω από το σπίτι - Τι λέει ο ιδιοκτήτης για το ενδιαφέρον των υποψήφιων ενοικιαστών
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Οι δύο καλλιτέχνες βρέθηκαν στα παρασκήνια του show
Το βίντεο-απάντηση του τραγουδιστή μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το «Απαγορευμένο» στα Τρίκαλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.