Trending Now

Ποιος έχει τα δικαιώματα όταν ο φωτογράφος είναι μαϊμού; (εικόνα)

Η selfie που οδήγησε σε δικαστική διαμάχη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
74469-150367.jpg

Πρόκειται για την περιβόητη selfie που τράβηξε μια μαϊμού από την Ινδονησία, πριν από περίπου τρία χρόνια. Όμως αυτή η selfie δεν είναι μόνο εξαιρετικά δημοφιλής είναι και η φωτογραφία που οδήγησε σε δικαστική διαμάχη. Ο λόγος; Τα δικαιώματα της φωτογραφίας.

Ο ιδιοκτήτης της φωτογραφικής μηχανής -ο φωτογράφος Ντέιβιντ Σλέιτερ- ισχυρίζεται ότι τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας είναι δικά του και αποφάσισε να πάρει την δικαστική οδό κατά του Wikimedia -πλατφόρμα του Wikipedia- που έχει δημοσιεύσει την φωτογραφία χωρίς δικαιώματα.

Όμως πώς γίνεται να έχει τα δικαιώματα αφού το κουμπί πατήθηκε από το ζώο; H εκπρόσωπος του Wikipedia αναφέρει ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος: «μόνο οι άνθρωποι έχουν πνευματικά δικαιώματα, τα ζώα δεν έχουν. Και παρόλο που η φωτογραφική μηχανή ανήκει στον κ. Σλέιτερ, τις φωτογραφίες τράβηξε η μαϊμού, επομένως τα δικαιώματα είναι κοινά». Από την πλευρά του ο φωτογράφος ισχυρίζεται ότι αυτός έκανε τις ρυθμίσεις στη μηχανή και έμαθε την μαϊμού να πατάει το κουμπί και τονίζει ότι έχει χάσει πάνω από 14.000 ευρώ εξαιτίας μη απόδοσης πνευματικών δικαιωμάτων... η συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ