Trending Now

Σαν Φρανσίσκο: ένα σπίτι που άλλαξε διεύθυνση

Βικτοριανό σπίτι 139 ετών μεταφέρεται έξι τετράγωνα πιο κάτω

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Englander House, Σαν Φρανσίσκο
Το Englander House © Facebook / San Francisco Historical Society

Το Englander House, ένα από τα ιστορικά σπίτια του 19ου αιώνα στο Σαν Φρανσίσκο, μεταφέρθηκε 7 τετράγωνα πιο πέρα για να μην κατεδαφιστεί

Την περασμένη Κυριακή οι κάτοικοι της συνοικίας Ηayes Valley του Σαν Φρανσίσκο είδαν ένα σπίτι 480 τετραγωνικών μέτρων και επτά υπνοδωματίων να κινείται από την οδό Φράνκλιν ένα χιλιόμετρο πιο κάτω στην οδό Φούλτον. Στο παλιό οικόπεδο θα χτιστεί οκταώροφη πολυκατοικία 48 διαμερισμάτων. Ο ιδιοκτήτης του βικτοριανού σπιτιού, το οποίο χρονολογείται από το 1881, πλήρωσε για τη μεταφορά 200.000 δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος ήταν 400.000 δολάρια και καλύφτηκε από τη Historical Society της πόλης. Στη διαδρομή, σε μια γωνία, το σπίτι χτύπησε έναν πάσσαλο και στη συνέχεια ένα δέντρο, αλλά γενικά η μεταφορά ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Είναι η πρώτη μεταφορά σπιτιού από το 1974.

 

 

 

 

Πρόκειται για το Englander House, ένα από τα ιστορικά σπίτια του 19ου αιώνα που προστατεύονται από την Historical Society του Σαν Φρανσίσκο. Πολλοί κάτοικοι που παρακολούθησαν τη διαδικασία της μεταφοράς πάνω σε τεράστιους γερανούς τύπου dolly, θυμήθηκαν στην ταινία της Pixar «Ψηλά στον ουρανό» όπου ένα σπίτι μεταφέρεται κρεμασμένο σε μπαλόνια.

Englander House, Σαν Φρανσίσκο
Το Englander House © Facebook / San Francisco Historical Society

Η Historical Society προσπαθεί να διασώσει τα βικτοριανά και εδουαρδιανά σπίτια της πόλης, τα λεγόμενα Painted Ladies, που αποτελούν κληρονομιά της αμερικανικής αρχιτεκτονικής. Mερικά αποδίδονται στον πολεοδόμο Matthew Kavanaugh που στη δεκαετία του 1890 έμενε στην οδό Στάινερ, όπου έχτισε επτά περίτεχνα διακοσμημένα οικήματα, το ένα δίπλα στο άλλο. Αυτή η σειρά των σπιτιών, που είναι γνωστή σαν Οι Επτά Αδελφές, ήταν το πιο φωτογραφημένο σημείο του Σαν Φρανσίσκο στην εποχή των καρτ-ποστάλ.

«Painted Ladies» στο San Francisco
© Margarethe Wichert/Getty Images

Μερικά από τα σπίτια του 19ου αιώνα καταστράφηκαν στον μεγάλο σεισμό του 1906, ενώ δεκάδες κατεδαφίστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να ανεγερθούν πολυώροφα κτίρια. Από τη δεκαετία του ‘60 άρχισαν να ανακαινίζονται και να βάφονται σε τρία ή περισσότερα χρώματα. Σήμερα υπάρχουν σε πολλές συνοικίες του Σαν Φρανσίσκο, όπως Νομπ Χιλ, Λόουερ Χέιτ, Πασίφικ Χάιτς και Χέιζ. Υπολογίζεται ότι οι Painted Ladies έχουν παίξει σε 70 χολιγουντιανές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές μεταξύ των οποίων «Η κυρία Νταουτφάιρ», «Ο άγνωστος του Πασίφικ Χάιτς» και το «Full House». Η τιμή του κάθε σπιτιού υπολογίζεται σήμερα σε 3,5 έως 6 εκατομμύρια δολάρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ