Trending Now

Αυτός ο καρπός κόβεται από τη ρίζα

Strange Fruit: Ένα αλληγορικό animation για την επιδημία του ρατσισμού

Αγγελική Νικολάρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το φαινόμενο του ρατσισμού ως επιδημία προβάλλει το συγκλονιστικό animation των Shimi Asresay και Hili Noy με μοναδική λύση στην εξάπλωσή του, τον πόλεμο του κακού από τη ρίζα του.

Όλα ξεκινούν όταν ένας πατέρας με το γιο του συναντούν στο δρόμο τους ένα αγοράκι διαφορετικού χρώματος από αυτούς. Χωρίς λόγια και με μοναδικό όπλο τη δύναμη της εικόνας οι σκηνοθέτες παρουσιάζουν το ρατσισμό ως επίκτητη πολιτιστική επιδημία, βάζοντάς μας μπροστά στην ευθύνη της προσωπικής συνείδησης και της παιδείας που λαμβάνουμε από την οικογένεια και το σχολείο.

Η ταινία προβληματίζει παρουσιάζοντας το πόσο εύκολο είναι τελικά να αποκτήσουμε το φόβο που θα εξελιχθεί σε μίσος για τους «ξένους» αλλά και πώς ανα πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούμε εμείς οι ίδιοι στην θέση τους.

Το animation έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ λαμβάνοντας σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων και μια μαθητική διάκριση στο 9ο Animfest της Αθήνας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι δύο σκηνοθέτες του κατάγονται από την Ιερουσαλήμ, έναν πολιτισμό που έχει δεχθεί πολλές ρατσιστικές επικρίσεις.