Trending Now

Μήπως σε κυνηγάει και σένα ο «Μαύρος Σκύλος»;

350 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη

50591-153528.jpg
Μαρία Κοραχάη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
56746-114165.jpg

Τις μέρες που έχεις τις μαύρες σου, που δεν θέλεις να μιλήσεις σε κανέναν ή που νιώθεις κάτι να σε βαραίνει, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ τις περιέγραφε με τον όρο «Μαύρος Σκύλος». Ο ίδιος ήταν μανιοκαταθληπτικός και αργότερα η έκφραση ταυτίστηκε με την κατάθλιψη. Και με την ελληνική πραγματικότητα, θα συμπληρώσω εγώ. Μισθοί, συντάξεις, μνημόνια, πετρέλαια, διπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες την τελευταία τριετία, διάβασα. Τουλάχιστον ζούμε σε ηλιόλουστη χώρα. Γιατί η Σουηδία μπορεί να μην έχει κρίση έχει όμως τεράστιες νύχτες. Και τα ποσοστά αυτοκτονιών δείχνουν ότι η ζωή χωρίς φως είναι χειρότερη από τη ζωή χωρίς λεφτά. Να δούμε τι θα κάνουμε όταν μας κόψουν το ρεύμα.

Το βίντεο που έφτιαξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε βοηθάει να καταλάβεις ακριβώς τι είναι η κατάθλιψη. Την περιγράφει με έναν μαύρο σκύλο. Μικρό και παιχνιδιάρη όταν είμαστε καλά, μεγάλο και κακό όταν έχουμε κατάθλιψη. Έναν σκύλο που εμφανίζεται παντού και μας χαλάει τη μέρα. Μας πλακώνει όταν ξυπνάμε, στέκεται θεόρατος μπροστά μας στις συναναστροφές μας με τους άλλους και στοιχειώνει τις μέρες και τις νύχτες μας.

Ο Μάθιου Τζόνστοουν, στο βιβλίο του «Είχα έναν μαύρο σκύλο, το όνομά του ήταν κατάθλιψη» δίνει έμπνευση, αισιοδοξία και βοηθητικούς τρόπους σ’ αυτούς που πάσχουν οι ίδιοι ή κάποιος από το περιβάλλον τους από κατάθλιψη. «Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που αφορά τόσο εμάς όσο και τους ανθρώπους γύρω μας», λέει. Γιατί μπορεί εσύ να μην έχεις έναν μαύρο σκύλο αλλά ίσως γνωρίζεις κάποιον που έχει. Και ίσως μπορείς να βοηθήσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.