Trending Now

Το σημείωμα που δίνει ο Κοντιζάς στους σεφ, όταν βγαίνει με την κόρη του για φαγητό

Οι αλλεργίες για ένα παιδί είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
41384611_484669882041791_8051795131785518822_n.jpg
Instagram: scontizas

Οι αλλεργίες για ένα μικρό παιδί μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα και να το περιορίζουν αρκετά στις γευστικές επιλογές που έχει. Ο Σωτήρης Κοντιζάς αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα στην οικογένειά του, με την κόρη του Αριάννα να πρέπει να αποφύγει ορισμένες τροφές. Ο γνωστός σεφ είδε ότι ένα προηγούμενο ποστ του είχε συγκινήσει αρκετό κόσμο και έτσι προσχώρησε ένα βήμα παρακάτω, ανεβάζοντας μια φωτογραφία με το μήνυμα που στέλνει σε κάθε σεφ, όταν πηγαίνει να φάει οικογενειακά σε ένα εστιατόριο.

Μάλιστα ο σεφ, που είναι γνωστός και για το χιούμορ του, ενημερώνει στο τέλος του κειμένου του ότι τα γράμματα είναι της συζύγου του, μιας και τα δικά του δεν θα τα καταλάβαινε κανείς. Ιδού λοιπόν τι αναφέρει ο Σωτήρης Κοντιζάς σε κάθε σεφ, όταν επισκέπτεται κάποιο εστιατόριο μαζί με την αγαπημένη του κόρη.

«Όταν έγραφα το προηγούμενο ποστ για τις αλλεργίες ήξερα ότι αναφέρομαι σε ένα θέμα που αγγίζει πολύ κόσμο. Ομολογώ όμως ότι δεν περίμενα αυτή τη συγκινητική, αλλά και αγωνιώδη ανταπόκριση από τόσους από εσάς. Τα σχόλια και τα μηνύματα έδωσαν αφορμή για περαιτέρω συζήτηση. Κρατώ πολλά από όσα διάβασα: σημειώνω τις προτάσεις σας για εστιατόρια και ιστοσελίδες που προσπαθούν και ακόμα γελάω πικρά με το περιστατικό που μου μεταφέρατε για το εστιατόριο που αρνήθηκε να αποκαλύψει τυχόν αλλεργιογόνα υλικά για να μην «προδώσει» τα μυστικά της συνταγής!

Επειδή όμως δεν έχουν μόνο τα εστιατόρια υποχρεώσεις, αλλά και όλοι όσοι έχουν αλλεργία, επανέρχομαι με μερικές σκέψεις-συμβουλές από προσωπική πείρα. Τι κάνω εγώ όταν επιλέγω να φάω έξω με την οικογένειά μου;

Επειδή η Αριάννα έχει έντονη αλλεργία στο ψάρι, αποφεύγω τις ψαροταβέρνες. Είναι δύσκολο να σου εγγυηθεί ένας επαγγελματίας που στο 80% του μενού του έχει ψάρια και θαλασσινά πως δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επιμόλυνση ακόμα κι αν σου φτιάξει μπριζόλα. Αποφεύγω γενικά τα μέρη που η επιμόλυνση είναι σχεδόν αναπόφευκτη, γιατί αντιλαμβάνομαι και τη δική τους δυσκολία να μου προσφέρουν ασφαλή επιλογή. Δεύτερον, γράφω σε χαρτί τις αλλεργίες της Αριάννας και τις δίνω στο σέρβις, καθώς είναι πολλές και δεν μπορώ να περιμένω να τις θυμάται και να τις μεταφέρει με απόλυτη ακρίβεια ο σερβιτόρος, και να τις συγκρατήσει όλες η κουζίνα. Με αυτόν τον τρόπο φυλάω τα νώτα μου και διευκολύνω και τους μάγειρες. Τρίτον, δείχνω κατανόηση όταν είναι ώρα αιχμής και υπάρχει πίεση στην κουζίνα. Λίγη υπομονή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, βγαίνουμε για να χαλαρώσουμε! Τέταρτον, δεν περιμένω να μου αλλάξουν όλα τα πιάτα βάσει των αλλεργιών μας, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ούτε εύκολο είναι, ούτε έχει πάντα νόστιμο αποτέλεσμα. Ζητώ να μου δώσουν 2-3 ασφαλείς επιλογές. Ίσως να μην είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελε να φάει, όμως της εξασφαλίζει δύο βασικά πράγματα: ότι θα είναι ασφαλής και ότι θα μπορεί να φάει κι εκείνη χωρίς άγχος και πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Με καλή διάθεση, οργάνωση και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, νομίζω τo ’χουμε!

(υ.γ. τα γράμματα στη φωτό είναι της Δέσποινας, τα δικά μου δεν θα τα καταλαβαίνατε ούτε εσείς ούτε κανείς στην κουζίνα)».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ