Trending Now

«Baby, Just Go Outside»: Η πολιτικά ορθή και συναινετική βερσιόν του «Baby It's Cold Outside» που έχει γίνει το viral των Χριστουγέννων (video)

Οτιδήποτε σεξιστικό έχει αφαιρεθεί χειρουργικά και υπάρχει λόγος σοβαρός

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις αρχές του μήνα ένας ραδιοφωνικός σταθμός στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών πέταξε από την playlist των κλασικών χιτ των Χριστουγέννων το «Baby It’s Cold Outside» χαρακτηρίζοντας «απρεπείς» τους στίχους του.

Το τραγούδι που έγραψε ο Φρανκ Λοέσερ το 1944 κρίθηκε ότι πάει κόντρα σε όσα πρεσβεύει το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo. Από το πουθενά ένα τραγούδι έγινε η αφορμή για την αντιπαράθεση των Χριστουγέννων στα social media. Οι χρήστες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα σε αυτούς που θεωρούν το τραγούδι σεξιστικό και καλώς λογοκρίθηκε και σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι οπαδοί του #MeToo «διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο».

Μια οικογένεια YouTubers που ειδικεύεται στις διασκευές και παρωδίες έφτιαξε μια νέα βερσιόν του επίμαχου τραγουδιού. Μια εκδοχή που είναι όσο πιο πολιτικά ορθή γίνεται και υπερτονίζει τη σημασία της συναίνεσης στις σχέσεις.



Η διασκευή έγινε trending στο διαδίκτυο. Ωστόσο, ο λόγος που η οικογένεια έκανε τη διασκευή δεν είναι τόσο αστείος.

Σε ανάρτησή τους στο Facebook η οικογένεια εξηγεί: «Σχετικά με το πρόσφατο viral βίντεό μας, το «Baby, Just Go Outside» έχουμε να πούμε τα εξής: Δεν το κάναμε για πλάκα. Και οι δυο μας έχουμε πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Η δική μου εμπειρία; Είναι μια ιστορία που την έχετε ακούσει ή διαβάσει χιλιάδες φορές. Ως νέα δημοσιογράφος το αφεντικό μου έβρισκε διάφορους ανατριχιαστικούς τρόπους για να με στριμώχνει στη γωνία. Κάθε φορά που τον απέρριπτα με τιμωρούσε με δύσκολες βάρδιες και χάλια αποστολές. Τον είχα αναφέρει στη Διοίκηση, η οποία δεν έκανε ποτέ κάτι. Έφυγα για να βρω καινούργια δουλειά που δεν είναι ό,τι πιο εύκολο στον χώρο των media.

Η ιστορία του Πεν είναι χειρότερη. Δούλευε ως σερβιτόρος και το αφεντικό τον στρίμωχνε και τον θώπευε όλη την ώρα. Είχαμε πολλούς ενδοιασμούς για τη δημοσιοποίηση αυτού του βίντεο. Φοβόμασταν ότι μπορεί κάποια θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης να θεωρήσουν ότι υποβαθμίζουμε τον πόνο τους. Τέλος πάντων κρίναμε ότι το παλιό τραγούδι ήθελε μια ανανέωση με έμφαση στο κομμάτι της συναίνεσης. Να σημειώσω πάντως ότι δεν συμφωνούμε με το γεγονός ότι ένας σταθμός «απαγόρευσε» το ορίτζιναλ τραγούδι». 

Η οικογένεια Holderness δεν είναι η πρώτη που αποπειράθηκε να «διορθώσει» το «Baby It's Cold Outside». Το δίδυμο Lydia Liza και Josiah Lemanski άλλαξε τους στίχους και έγιναν κι αυτοί viral.

Το τραγούδι έχει επίσης ερμηνεύσει ο Dean Martin. Πρόσφατα η κόρη του διαμαρτύρηθηκε με το κύμα στοχοποίησης του κομματιού. Κάποιοι λένε ότι το «Baby It's Cold Outside» προοωθεί τον βιασμό και τον δικαιολογεί. Μήπως υπερβάλλουν;