Trending Now

Για πρώτη φορά πίσω από τη μπάρα των Fridays

Fridays ΑμπελοκήπωνΠώς είναι η ζωή μιας barwoman των Fridays; Πώς γίνεται η εκπαίδευσή της και πόσο διαρκεί; Είναι τόσο fun η φάση της όσο φαίνεται; Πώς φτιάχνει όλες αυτές τις πεντανόστιμες μαργαρίτες, που λυσσάμε να πίνουμε; Όλα θα σας τα αποκαλύψω. Όλα...

Τζένη Μελιτά
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ώρα 14.00 το μεσημέρι και η διεύθυνση γράφει «Fridays Αμπελοκήπων». Εδώ στην ΑTHENS VOICE, ως γνωστόν, με έχουν βάλει να κάνω όλες τις δουλειές, που υπάρχουν σε τούτο τον πλανήτη. Τώρα θεώρησαν σωστό ότι ήρθε η ώρα να μάθω και την τέχνη του bartender. Πώς αντέδρασα; Challenge accepted, φυσικά! Είναι που λιγουρεύομαι τα πάντα στα Fridays, ακόμη και τα σουπλά τους. 

Φωτογραφίες & Video: ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ


Η ώρα 14.00 το μεσημέρι και η διεύθυνση γράφει «Fridays Αμπελοκήπων». Εδώ στην ATHENS VOICE, ως γνωστόν, με έχουν βάλει να κάνω όλες τις δουλειές, που υπάρχουν σε τούτο τον πλανήτη. Τώρα θεώρησαν σωστό ότι ήρθε η ώρα να μάθω και την τέχνη του bartender. Πώς αντέδρασα; Challenge accepted, φυσικά! Είναι που λιγουρεύομαι τα πάντα στα Fridays, ακόμη και τα σουπλά τους. 

Σίγουρα θα έχεις ακούσει, μάλιστα, ότι τα Fridays έπαθαν…Mexiquila. Τι σημαίνει αυτό; Τacos, burritos, churros και μεξικάνικα cocktails με περιμένουν. Φόρεσα κι εγώ το σομπρέρο μου και είπα «Vamos Τζενάκι!». 

0607

Kι αφού πλησίασα τη μπάρα, γνώρισα τον γλυκύτατο Κώστα και bartender του καταστήματος και πολύ απλά τον έπεισα ότι είμαι γεννημένη γι’ αυτήν τη δουλειά. Ε, πώς να το κάνουμε, μια πειθώ την έχω. Και κάπως έτσι η εκπαίδευσή μου ξεκινά. 

- Καλέ Κώστα, τι είν' τούτη η λόξα με την προπέλα αεροπλάνου πάνω από κάθε bar των Fridays;

- Υπάρχει παντού στον κόσμο, για να συμβολίζει ότι το bar είναι η μηχανή που κινεί την επιχείρηση, Τζενάκι. Γι' αυτό πρέπει να είσαι επιμελής μαθήτρια. 

- Τώρα σώθηκες. 

9749

Ως πρωτάρα οφείλω να ξέρω τις δοσολογίες. Ξεκινάμε, λοιπόν, το μάθημα με το free pouring. Όχι! Στα Fridays, δεν θα δεις την κλασική μεζούρα. Εδώ, ο σωστός ο barman ρίχνει αβέρτα το ποτό, ξέροντας πάντα που να σταματήσει για να βγει το coctail σου τέλειο κάθε φορά. Ο Κώστας, λοιπόν, μου φανερώνει το φίλο του, «το δοσομετρητή», και αρχίζουν τα ευτράπελα.

0107-0117

Εν συνεχεία και με τον κατάλογο στο χέρι αρχίζουν τα θεωρητικά. 

- Τζένη, πρέπει να ξέρεις ότι εδώ δεν ψάχνουμε σοβαροφανείς bartenders. Άλλωστε, ο Alan Stillman, πωλητής αρωμάτων, που άνοιξε το πρώτο Fridays, με σκοπό να γνωρίζει ελεύθερες αεροσυνοδούς που έμεναν στη γειτονιά του...

- Α! Τον πονηρούλη.

- Ο Alan, λοιπόν, προσλάμβανε, συνήθως, άνεργους ηθοποιούς και αθλητικούς τύπους, που τους άρεσε να διασκεδάζουν στα Fridays, γιατί θεωρούσε ότι έχουν καταπληκτικές προσωπικότητες. 

- Πολύ αλάνι ο Alan, Kώστα μου.

- Την εποχή εκείνη στη Ν. Υόρκη (1965), πρέπει να σου πω τα περισσότερα εστιατόρια είχαν «στημένους» και σοβαρούς σερβιτόρους.

- Ταιριάζω γάντι φίλε μου!


Ας ξεκινήσει η εργασία κι η χαρά...

Σήμερα, λοιπόν, θα μάθουμε να φτιάχνουμε Pink Chili Margarita και Watermelon Margarita. Και όταν λέω θα μάθουμε, εννοώ κι εσάς καλά μου παιδιά.

9759

Ξεκινάμε ευθύς αμέσως με το Pink Chili Margarita. Μην το φοβηθείτε, είναι πικάντικο σαν και μένα, αλλά όχι καυτερό.

Θα χρειαστούμε:

  • Τεκίλα
  • Triple Sec
  • Φρέσκο χυμό ροζ γκρέιπφρουτ 
  • Σιρόπι από τσίλι 

0209

Η εκτέλεση:

Αφού περάσουμε το στόμιο του ποτηριού από ένα μείγμα πιπεριού καγιέν, ζάχαρης και αλατιού, βάζουμε τα υλικά στο shaker, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει πάγο. Και ο σεισμός ξεκινά! Σερβίρουμε με μπόλικο πάγο και στολίζουμε το cocktail μας με ροζ γκρέϊπφρουτ και μια πιπερίτσα τσίλι. Μόλις το γευτείς, παίζει να αρχίσεις να μιλάς ισπανικά σαν τη μητρική σου γλώσσα. Τσεκαρισμένο. 

0369

0422

Κι αφού έχω αρχίσει, ήδη, να ζεσταίνομαι, περνάω στο επόμενο cocktail. Το φημισμένο Watermelon Margarita. Κορίτσια, ετοιμαστείτε να ξετρελαθείτε!

0059

Θα χρειαστούμε:

  • Τεκίλα
  • Τriple sec 
  • Καρπούζι
  • Φρέσκο χυμό λεμονιού και lime
  • Nέκταρ αγαύης

9888

Η εκτέλεση:

Η διαδικασία έχει ως εξής. Περνάμε και πάλι το στόμιο του ποτηριού από ζάχαρη αυτή τη φορά. Τοποθετούμε πάγο στο shaker και λιώνουμε 4 κομματάκια καρπουζιού, ώστε να πάρουμε τα ζουμιά τους. Έπειτα, προσθέτουμε το νέκταρ αγαύης, μαζί με την τεκίλα, το triple sec και το χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε με ένα «σουβλάκι» καρπουζιού. Θα σου πω μια αλήθεια. Την ώρα που το ετοιμάζαμε παρέα με τον Κώστα, όσο κι αν ήθελα να συγκρατηθώ και να το παίξω καλή μαθήτρια, το alter ego μου μου έλεγε να πηδήσω έξω από τη μπάρα και να το ξεζουμίσω. Όπως και έκανα...

9853

9992

0082

Άρχισαν τα όργανα...

Kι επειδή ο εξαίρετος Κώστας με βρήκε υπερταλαντούχα bartender, είπε να μου δώσει «προαγωγή». Να με μάθει flair. Τι είναι αυτό; Μα φυσικά, τα κόλπα που κάνουν οι barmen με τα μπουκάλια κι εμείς τα κοριτσόπουλα πέφτουμε, και ξαναπέφτουμε, και ξαναπέφτουμε! Είναι, άλλωστε, στην κουλτούρα των bartenders των Fridays να σερβίρουν τα cocktails τους με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Αυτό δεν είναι service, είναι υπερπαραγωγή. Το Τζενάκι πείσμωσε και θέλησε να τα μάθει όλα. Στο κάτω- κάτω, τυχαίο είναι που ο Tom Cruise εκπαιδεύτηκε από bartender των Fridays για το ρόλο του στην ταινία “Cocktail”; Αφού μπορεί ο Tom, μπορώ κι εγώ.

0457

Αυτή τη φορά, θα με διώξουν δεν το γλιτώνω. Καλοκαιρινό θα το κάνω το κατάστημα.

0508

Πάντα ξεκινούν το μάθημα με ένα πλαστικό μπουκάλι καλού-κακού.

0531

Και επειδή είμαι τρομερό ταλέντο, με πέρασαν στα σκληρά. Στα γυάλινα, εννοώ.

0576-0581

9814

Τα κοπάνησα λιγάκι.

0145

Κι άρχισα τους χορούς και τα πανηγύρια.

Και μη νομίζετε ότι θα κάτσω ήσυχη. Όλο και κάποιο άλλο μέρος θα αναστατώσω και την επόμενη εβδομάδα. See you there!


Ευχαριστώ πολύ-πολύ τα Fridays Αμπελοκήπων για τη φιλοξενία, Λ. Κηφισίας & Αλεξάνδρας, 2106475417