Trending Now

Για πρώτη φορά πίσω από την μπάρα των Starbucks + Tips για τον τέλειο espresso

Εκπαιδευόμαστε για μια ολόκληρη μέρα πίσω από την μπάρα των Starbucks και μαθαίνουμε τα πάντα για τα αγαπημένα μας ροφήματα με βάση τον espresso

120741-270353.jpg
Τζένη Μελιτά
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
359174-744402.jpg

Όχι να το παινευτώ, αλλά είμαστε οι πρώτοι που μπαίνουν στα άδυτα των Starbucks. Με «χώσανε» κοινώς να πάω να εκπαιδευτώ και να γίνω κι εγώ μια barista της παγκόσμιας αγαπημένης αλυσίδας Starbucks Coffee Company. Όχι ότι με χάλασε. Έμαθα να φτιάχνω εκ των έσω όλες τις μυστικές συνταγές τους για τους αγαπημένους μας ζεστούς καφέδες και σας τις αποκαλύπτω με κάθε λεπτομέρεια. Ξεκινάμε;

Φωτογραφίες & Video: ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ


Τελετή παραλαβής - παράδοσης της πράσινης ποδιάς μου από τον Coffee Master Στάθη. Να ξέρετε ότι στα Starbucks η πράσινη ποδιά συμβολίζει τον κόκκο του καφέ που έχει πράσινο χρώμα πριν καβουρδιστεί. Ενώ, μέσω του προγράμματος Starbucks Coffee Master, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν συμπληρωματική εκπαίδευση και μετά την πιστοποίηση, ο κάθε νέος Coffee Master επιβραβεύεται με τη μαύρη ποδιά και αποτελεί αναγνωρισμένη αυθεντία στον καφέ στο κατάστημά του.


5195

Μπαίνοντας στο κατάστημα της Κηφισιάς (το μόνο κατάστημα στην Ελλάδα, που όλοι οι συνεργάτες είναι Coffee Masters), ο Στάθης μού δείχνει μία φωτογραφία από το πρώτο κατάστημα στο Pike Place Market του Σιάτλ. Τα Starbucks ιδρύθηκαν το 1971 από ένα δάσκαλο αγγλικών (Jerry Baldwin), ένα δάσκαλο ιστορίας (Zev Siegel) και ένα συγγραφέα (Gordon Bowker), και από τότε επεκτάθηκαν σε χρόνο dt. Μάλιστα, από το 1987 μέχρι το 2007, άνοιγαν, κατά μέσο όρο, δύο καταστήματα κάθε μέρα.


5208

Και μετά από μία σύντομη ξενάγηση στο κατάστημα, ξεκινάμε με τον Στάθη μια πρώτη γευστική δοκιμή καφέ. Μυρίζουμε με κλειστά τα μάτια, γευόμαστε το σώμα και την οξύτητα του καφέ, περιγράφουμε τι νιώσαμε και τα σημειώνουμε εξονυχιστικά στο ειδικό μας μπλοκάκι.


5193

Πρέπει να σου πω ότι τα Starbucks επιλέγουν μόνο την καλύτερη ποιότητα καφέ Arabica, που καλλιεργείται σε υψόμετρο 900-1.500 μέτρων. Ειδικοί συνεργάτες ταξιδεύουν 18 εβδομάδες τον χρόνο στις χώρες προέλευσης του καφέ και ανακαλύπτουν τις καλύτερες και πιο σπάνιες ποικιλίες. Ενώ, για την τελική επιλογή των κόκκων τους προηγείται γευστική δοκιμή περισσότερων από 250.000 φλιτζανιών καφέ τον χρόνο.


5201

By the way, o Στάθης είναι από τους εκλεκτούς Coffee Masters των Starbucks, που έχει ταξιδέψει μέχρι τη Ρουάντα για να δει από κοντά όλα τα στάδια της καλλιέργειας και συλλογής του καφέ. 


5281

Και κάπως έτσι με χειροκροτήματα και χαμόγελα με υποδέχτηκαν πίσω από την μπάρα.


Η συνταγή για τον τέλειο espresso:

5300

Ξεκινάμε, λοιπόν, με τον Coffee Master Γιάννη την εκπαίδευσή μου. Μου δείχνει τη μηχανή του καφέ την οποία χρησιμοποιούν σε όλα τα Starbucks ανά τον πλανήτη. Μια μηχανή που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για εκείνους. Για να ξέρεις, ο Starbucks Espresso καφές αλέθεται και παρασκευάζεται μέσα σε 15- 22 δευτερόλεπτα και κάθε 2 ώρες πραγματοποιείται έλεγχος στη μηχανή για να διασφαλισθεί ο χρόνος ροής, το άλεσμα, η κρέμα και η καρδιά των δόσεων. Ενώ ο καφές φίλτρου ζυγίζεται κάθε πρωί και αφού παρέλθει μία ώρα από την εκχύλιση του και δεν έχει καταναλωθεί απορρίπτεται.. 


5305

Πάμε, λοιπόν, να φτιάξουμε την τέλεια δόση espresso των Starbucks. Υπάρχουν 4 θεμελιώδεις αρχές στην παρασκευή του espresso, όπως μου εξηγεί ο Γιάννης, που διασφαλίζουν μια υπέροχη δόση κάθε φορά: αναλογία, άλεσμα, νερό και φρεσκάδα. 

  • Η συνταγή για τον καλύτερο espresso είναι 1,5 κουταλιά της σούπας (7γρ.) καφέ για 30ml νερό. 
  • Ο espresso απαιτεί λεπτό άλεσμα για να διασφαλιστεί η γεύση και η έντασή του. 
  • Το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή καφέ επηρεάζει την τελική του γεύση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είναι καθαρό, φρέσκο νερό που έχει φιλτραριστεί και χωρίς πρόσθετα στοιχεία. Εάν το νερό βρύσης σας έχει καλή γεύση, τότε σούπερ. Διαφορετικά, επιλέξτε φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό. Η κατάλληλη θερμοκρασία βρασμού του νερού για να αναδυθεί το άρωμα και η γεύση του καφέ είναι 90-96 βαθμοί Κελσίου. 
  • Η φρεσκάδα είναι σημαντική για τον καφέ. Οι μεγαλύτεροι εχθροί του είναι το οξυγόνο, το φως, η ζέστη και η υγρασία. Ο καφές, λοιπόν, πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου. Just to let you know, οι baristas των Starbucks έχουν μόλις 10 δευτερόλεπτα στη διάθεσή τους για να χρησιμοποιήσουν τον espresso από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εκχύλισή του, διαφορετικά καθώς δεν πληροί τα πρότυπα της Starbucks, απορρίπτεται.

5382

Και η εκπαίδευση συνεχίζεται... Γιατί ήρθε πελάτης και ζήτησε Caffe Latte και Cappuccino. Ποιος τη χάρη του, που θα δοκιμάσει καφέ απ’ τα χεράκια μου;! 


5387

Όπως βλέπετε τα καταφέρνω περίφημα. Μάλλον. Λοιπόν, στο θέμα μας. Για τον Caffe Latte η συνταγή απαιτεί espresso με φρέσκο γάλα στον ατμό και λεπτή στρώση αφρόγαλα 6 χιλιοστών, ενώ για τον Cappuccino θα χρειαστείς espresso με μισό φλιτζάνι φρέσκο γάλα στον ατμό και μισό φλιτζάνι αφρόγαλα. 


5412

Οι τελευταίες πινελιές στο αγαπημένο μου Caramel Macchiato!


5394

Και ιδού!!! Εξαιρετικά αφιερωμένος και κερασμένος από την ATHENS VOICE!


Αυτό ήταν για σήμερα. Κρέμασα την ποδιά μου. Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα, κορίτσια και αγόρια!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ