Trending Now

The Xmas story…στα ρωσικά!

Ένα συγκινητικό παραμύθι για τη δύναμη της ευχής

Αλκιβιάδης Σιαράβας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε μια εποχή που ο Αϊ Βασίλης βάλλεται καθημερινά και αμφισβητείται με κάθε ευκαιρία, ο συμβολισμός του είναι τόσο πανίσχυρος που εξακολουθεί να μας συγκινεί. Η ανεξάρτητη μητέρα και πετυχημένο στέλεχος εξασφαλίζει στην κόρη της όλα τα αγαθά ωστόσο η καριέρα της καθιστά αδύνατη τη φυσική της παρουσία. Σε αυτό το σύγχρονο παραμύθι, η λιλιπούτια πρωταγωνίστρια στέλνει για γράμμα προς τον Αϊ Βασίλη μια ζωγραφιά με τη μητέρα της σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Η δράση μοιάζει περισσότερο με θρίλερ και καταφέρνει να σε κρατήσει και τα 5 λεπτά στα οποία η ταινία διαρκεί.

Αυτή η ανάγκη του ανθρώπου να προσομοιωθεί με το θείο και το φανταστικό δίνει πάντα υπέροχο συναίσθημα και δύναμη στην εικόνα. Η ενέργεια την οποία διαθέτουν οι ευχές παίρνει διαστάσεις πραγματικά μαγικές και ίσως το αποτέλεσμα αποτελεί ότι πιο εναλλακτικό είδαμε φέτος σε χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις. Ο βραβευμένος Γερμανός Charley Stadler γυρίζει αυτή την ταινία για την Credit Bank of Moscow και υπό τη δημιουργικό concept του ρωσικού γραφείου 3Sba. Η σύνθεση κόρης και μητέρας είναι ένα διαχρονικό στερεότυπο το οποίο θα συνεχίσει να μας συγκινεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλλειψη πατρικής φιγούρας και η σούπερ απασχολημένη με τη δουλειά μητέρα απέσπασε πολλά αρνητικά σχόλια στη Ρωσία. Αφενός σχολιάστηκε ότι αφήνει υπονοούμενα ότι η εργαζόμενη μητέρα δεν είναι καλή και αφετέρου Ρωσίδες φεμινίστριες κατηγόρησαν τη διαφημιστική ταινία ότι δίνει την εντύπωση ότι μια επιτυχημένη γυναίκα-στέλεχος δεν μπορεί να είναι καλός άνθρωπος. Οι αντιδράσεις για την ταινία δεν έχουν κοπάσει όσο γράφεται αυτό το άρθρο, οπότε παραμείνετε συντονισμένοι. Μέχρι τότε, καλές γιορτές!