Trending Now

Ancient Memes: Η σελίδα που έγινε φρενίτιδα στο ελληνικό facebook

Μιλήσαμε με τον admin της και απάντησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στις ερωτήσεις μας

Άγγελος Κούλης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τον τελευταίο καιρό αποτελεί τo απόλυτο «κόλλημα» στο ελληνικό Facebook. Κάθε νέα ανάρτηση συγκεντρώνει έως και τετραψήφιο αριθμό likes μέσα σε λίγα λεπτά, αποτελώντας έτσι μία από τις δημοφιλέστερες (και περισσότερο κοινοποιήσιμες) σελίδες στο ελληνικό κοινό. Ο λόγος για τα Ancient Memes, που αυτή τη στιγμή μετρούν περί τους 270.000 followers και μας έχουν εθίσει στον κόσμο των «μιμιδίων», κάνοντάς μας να πατάμε συνεχώς ανανέωση στη σελίδα τους περιμένοντας την επόμενη δημοσίευση. Υποδηλώνοντας ήδη από την περιγραφή της σελίδας («Όταν οι Έλληνες φτιάχνανε memes, οι άλλοι ήταν ακόμα πάνω στα δέντρα») τον σαρκαστικό/«τρολ» χαρακτήρα του page, ο admin προσκαλεί τους διαδικτυακούς του φίλους να δημιουργήσουν κι αυτοί τα δικά τους memes, τα οποία δημοσιεύονται στη σελίδα, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι τα Ancient Memes «ήρθαν για να μείνουν». Επικοινωνήσαμε μαζί του και –διατηρώντας το ιδιαίτερο χιούμορ του– απάντησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στις ερωτήσεις μας.


Πότε και πώς προέκυψε η ιδέα για τη σελίδα; Υπάρχει κάποια επιρροή και από τα Classical Art Memes;

Η ιδέα προέκυψε ένα ήσυχο απόγευμα στην ανατολική Κορνουάλη όπου μου αρέσει να περνάω τα ήσυχα απογεύματά μου. Έχεις πάει Κορνουάλη; Τέλοσπάντων, να πας, αξίζει! Επιρροή υπάρχει από παντού, το ερέθισμα δηλαδή για να φτιάξουμε ένα meme μπορεί να βρίσκεται στην αμέσως επόμενη λέξη. Σίγουρα τα Classical Art Memes είναι μια απ’ τις αγαπημένες μας σελίδες, λίγο πιο κάτω βέβαια απ’ την σελιδάρα «Η απιστία δεν είναι μαγκιά, είναι αυτοταπείνωση».

Ποιο θα ήταν το εναλλακτικό description της σελίδας;

«Μια σελίδα που ελπίζει πως σε λίγα χρόνια τα memes θα διδάσκονται στα σχολεία».

Από πού εμπνέεσαι για τα memes; Αν έβαζες πρόσωπα της ελληνικής επικαιρότητας να «μιλούν» σ’ αυτά, ποια θα επέλεγες;

Εμπνεόμαστε από ό,τι υπάρχει γύρω μας, πράγματα που ακούμε, που βλέπουμε, πράγματα που φανταζόμαστε, πράγματα που έγιναν αλλά και πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει. Από την αρχή αποφεύγουμε να βάζουμε πολιτικούς στα memes μας γιατί δεν θέλουμε να τους κάνουμε διάσημους αλλά και για να μην σφάζονται στα σχόλια… Γιατί «πού ακούστηκε μωρέ, Έλληνας να βρίζει άλλον Έλληνα στο fb;»

Ancient Memes

Τα καλύτερα σχόλια που έχεις δει κάτω από meme; Κάποιο μήνυμα που σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

Τα σχόλια είναι τόσα πολλά που από ένα σημείο και μετά δεν μπορούμε να κρατήσουμε αρχείο αλλά θα σου πω ότι τα καλά σχόλια είναι πολλά και πολύ έξυπνα ενώ τα προσβλητικά είναι πάνω-κάτω στο ίδιο μοτίβο, αναμενόμενα και εντελώς προβλέψιμα. Κάποιες φορές ξέρουμε τι θα γράψουν πριν καν το γράψουν. Το Top5 σχολίων πάντως θα μπορούσε να είναι το εξής : «Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει». «Έλεος, κάπου υπάρχουν και όρια». «Για τον Μωάμεθ δεν λέτε τίποτα». «Είστε ανθέλληνες». «Ντροπή σας».

Δύο πολύ καλά μηνύματα που θυμάμαι τώρα…Το πρώτο ήταν από έναν τύπο που μας έγραψε ότι θα έπρεπε να ντρεπόμαστε για τη σελίδα –πράγμα στο οποίο συμφωνήσαμε– και το δεύτερο από μια κυρία –μάλλον πάνω στο σκάσιμο της κρίσης μεγαλοπρέπειας που περνούσε– η οποία μας ζήτησε μιλώντας εκ μέρους όλων των Ελλήνων (ναι όλων!) να σβήσουμε όλα τα memes (ναι όλα) γιατί προσβάλλουν όλους τους Έλληνες αλλά και τους υπόλοιπους λαούς.

Αν μπαίναμε τώρα ως admin στο page, πόσα αδιάβαστα μηνύματα και ειδοποιήσεις θα βρίσκαμε;

Τώρα τώρα κανένα, γιατί μόλις τα απαντήσαμε όλα, αλλά αύριο τέτοια ώρα θα έχουμε περίπου 60 με 80 μηνύματα να μας περιμένουν. Ειδοποιήσεις πολλές, τόσo πολλές που δεν ξέρουμε πόσες ακριβώς...

3 κανόνες που έχουν τα Ancient memes στην «πολιτική» τους;

Αν δεν μπορεί να γίνει meme, δεν ασχολούμαστε.

Αν μας θυμίζει κάτι δεν πρόκειται να δημοσιευτεί.

Βάζουμε πατάτες στο σουβλάκι.

Τι απαντάς σε όσους θεωρούν προσβλητικά/φαλλοκρατικά τα memes ή έχουν κάνει κατά καιρούς report;

Συνιστούμε βαθιές αναπνοές και μεγάλους περίπατους στην ακροθαλασσιά.

Πόσες ώρες σού παίρνει καθημερινά η ενασχόληση με τη σελίδα; Είσαι «views addicted» ή κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια;

Η φάση ξεκίνησε πολύ πιο χαλαρά αλλά τώρα πια τρώμε τουλάχιστον 2-3 ώρες την ημέρα. Τα βράδια κοιμάμαι σαν πουλάκι, κάποιοι λένε σαν βόδι, αλλά έτσι είναι ο κόσμος, όλο και κάτι λέει. Mισό, να τσεκάρω τα likes και συνεχίζουμε…

Τώρα που έχεις γίνει πλούσιος από το page (lol), ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου; Έχεις κατά νου κάποιο άλλο «project»;

Το σχέδιο είναι ένα και παραμένει το ίδιο από την πρώτη μέρα. Να μετακομίσω σε ένα ερημικό νησί με καλό ίντερνετ, να γίνω αντμίν στη σελίδα «Η απιστία δεν είναι μαγκιά» ή έστω έντιτορ στις «Ελληνίδες μανούλες του Facebook».

Ancient Memes

Αν είχες μπροστά σου τον πρόσφατο χάκερ της σελίδας, ποια θα ήταν η αρμόζουσα τιμωρία του;

Θα τον έστελνα να ζήσει στη Δράμα. Χωρίς ίντερνετ.

Αν έπρεπε να διαλέξεις ένα Top5 από τα καλύτερα memes μέχρι σήμερα, ποια θα ήταν αυτά; 

Αυτά είναι τα 5 memes που έστειλαν φίλοι της σελίδας κι έκαναν τον «μεγαλύτερο τζίρο» (σε likes):

Ancient Memes

Ancient Memes

Ancient Memes

Ancient Memes

Ancient Memes