Trending Now

Το αγαπημένο μιντιακό τσιτάτο του Γενάρη: «Οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ»

Μάλλον το 'χουμε σαν έθιμο εδώ στην Ελλάδα φαίνεται, μετά τα Χριστούγεννα και τα δώρα να έρχονται οι αγρότες και τα μπλόκα τους.

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318281-626790.jpg

Μάλλον το 'χουμε σαν έθιμο εδώ στην Ελλάδα φαίνεται, μετά τα Χριστούγεννα και τα δώρα να έρχονται οι αγρότες και τα μπλόκα τους.

Ψάξαμε τα αρχεία εφημερίδων και ενημερωτικών ιστοσελίδων και ξεχωρίσαμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών τα τελευταία χρόνια.

image

image

image

image

image

2014

[Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Αθανάσιος Τσαυτάρης]

image

image

* 3/2: Μπλόκα σε όλη τη χώρα έχουν στήσει οι αγρότες. Επεισόδια με αστυνομικές δυνάμεις σε Ηλεία και Νίκαια. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτικών Μπλόκων αναφέρει: «Ενισχύουμε τις επόμενες μέρες τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, βγάζουμε τρακτέρ σε νέα χωριά, σε περισσότερες περιοχές. Ενημερώνουμε τους αγρότες για τα μέτρα που έρχονται. Δυναμώνουμε την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους εμπόρους και βιοτέχνες, όλο το λαό, αφού έχουμε κοινό αντίπαλο, κοινά συμφέροντα και αιτήματα».

* 9/2: «Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι αγρότες: Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αγροτών και συμμετείχαν σε μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο στον κόμβο της Νίκαιας. Σειρά δράσεων για την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματίσει οι αγρότες, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν στην πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, ενώ αναμένουν την απάντηση του υπουργού οικονομικών από τον οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση». 

* Στο μεταξύ την ίδια μέρα στην εφημερίδα Αυγή διαβάζουμε: «…Στο κύριο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα στο μπλόκο της Νίκαιας και στο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν επί της ΠΑΘΕ αγρότες από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας παραβρέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, υποψήφια Περιφερειάρχισσα Θεσσαλίας, Δημήτρης Γελαλής, Νίκος Μιχαλάκης και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μαζί με στελέχη και μέλη των τοπικών οργανώσεων Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, συντασσόμενοι μαζί τους απέναντι στην καταστροφική για την πρωτογενή παραγωγή κυβερνητική πολιτική και μεταξύ άλλων δήλωσαν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πλήρη συναίσθηση των συνθηκών των μικρών και μεσαίων κληρούχων αγροτών καθώς και των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και ολόκληρης της επικράτειας, με γνώμονα τις ανάγκες τους, καθώς και τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας για διατροφική επάρκεια, στέκεται απέναντι σε όλη αυτή την οργανωμένη προσπάθεια αποδεκατισμού τους. Συντασσόμαστε στα δίκαια αιτήματα των κινητοποιούμενων, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Στο ίδιο πλαίσιο, διαμηνύουμε ότι η ανατροπή της αποδιάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής της υπαίθρου, είναι προ των πυλών!».

2013

[Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Αθανάσιος Τσαυτάρης]

image

image

image

image

image

* 4/2: Στα μπλόκα των αγροτών ο Α. Τσίπρας. Ανεβασμένος στα τρακτέρ λέει ότι όσο υπάρχει Μνημόνιο και Τρόικα προοπτική για τον αγρότη δεν υπάρχει και προσθέτει: «Εδώ δε μιλάμε απλώς για μία επαγγελματική κατηγορία. Μιλάμε για τα θεμέλια της παραγωγικής συγκρότησης της οικονομίας μας. Εάν μαραζώσει η ύπαιθρος, αν σταματήσει να παράγει η αγροτιά, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από την κρίση». Μάλιστα σε παρότρυνση αγρότη να μην ξεχάσει όσα λέει όταν θα εκλεγεί απαντά: «Η απάντηση που δίνω είναι μια, ή θα συντρίψουμε το κατεστημένο ή θα συντριβούμε εμείς».

* 15/2: Ένταση και συλλήψεις στα μπλόκα των αγροτών. Τέσσερις προσαγωγές από την αστυνομία στο Βέλο Κορινθίας. Κατά την έξοδό τους από το αστυνομικό τμήμα οι αγρότες δήλωσαν ότι θα εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ στράφηκαν και κατά της κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται για τα αγροτικά ζητήματα. «Οι αγρότες δεν πτοούνται, αντιθέτως η σκληρή στάση της κυβέρνησης θα μας ωθήσει στα άκρα», δήλωσαν μεταξύ άλλων οι αγρότες.

* Η Ελληνική Αστυνομία δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τα μπλόκα των αγροτών και τα τρακτέρ τους ανά περιοχή: Θεσσαλονίκη 228 / Λάρισα 728 / Καρδίτσα 97 / Μαγνησία 122 / Δράμα 192 / Ροδόπη 50 / Καβάλα 90 / Αλεξανδρούπολη 34 / Ορεστιάδα 45 / Σέρρες 437 / Χαλκιδική 115 / Ημαθία 40 / Πέλλα 102 / Κιλκίς 102 / Πρέβεζα 20 / Φθιώτιδα 279 / Βοιωτία 134 / Εύβοια 50 / Αργολίδα 20 / Αχαΐα 95 / Ηλεία 136 / Ακαρνανία 11

(φωτό 2013 ΑΠΕ – Λεζάντα: Χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων από το ΑΠΕ)

2011

[Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης]

image

* 7/2: «Με προσυγκεντρώσεις σε κόμβους της εθνικής οδού ξεκίνησαν εκ ναού κινητοποιήσεις των αγροτών. Προσυγκεντρώσεις έγιναν σε διάφορα κομβικά σημεία της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, από ομάδες αγροτών που θα προχωρήσουν σε συσκέψεις και θα αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν από την Τρίτη κινητοποιήσεις ή όχι. Προσυγκεντρώσεις αγροτών έχουν γίνει από Θεσσαλονικείς στα Μάλγαρα, από την περιοχή της Ημαθίας στον κόμβο της Κουλούρας, της Πέλλας στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, της Φλώρινας και του Αμυνταίου στον κόμβο Φιλώτα και της Θεσσαλίας στον κόμβο της Γυρτώνης».

* Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στο 15% για τα αγροτικά προϊόντα, εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου, διασφάλιση των κατώτατων τιμών στην παραγωγή και αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών για το πράσινο σκουλήκι.

* Η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη κατηγορεί την κυβέρνηση πως αδιαφορεί για τα προβλήματα των αγροτών και σημειώνει: «Είμαστε κατά των αποκλεισμών, όμως η κυβέρνηση με την αδράνειά της και την αδιαφορία της οδηγεί τους κλάδους να κατεβαίνουν στους δρόμους». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντάει: «Ο διάλογος κυβέρνησης και αγροτών είναι σταθερός, ειλικρινής και μόνιμος. Η κυβέρνηση απαντά και λύνει χρόνια προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει νέους δρόμους της ανάπτυξης της υπαίθρου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση».

2010

[Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή]

image

image

* 15/1: Τα πρώτα μπλόκα των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, στήθηκαν το μεσημέρι, θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο και θα κορυφωθούν τη Δευτέρα σε όλο το οδικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. Η αρχή έγινε με τους αγρότες της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Καβάλας. Γύρω στη 1 το μεσημέρι εκατοντάδες αγρότες της Φιώτιδας με τρακτέρ και άλλα οχήματα πορεύτηκαν έξω από τη Λαμία και έστησαν μπλόκο, κοντά στη γέφυρα της Αλαμάνας. Λίγο αργότερα στην εθνική οδό Αθήνας Λαμίας έβγαιναν και οι αγρότες της Βοιωτίας. Από την περιοχή της Θήβας έστησαν το μπλόκο τους έξω από τον κόμβο της Θήβας, και από την περιοχή της Λιβαδειάς στον κόμβο του Κάστρου. Ως αργά το απόγευμα πάντως είχαν αφήσει μία λωρίδα ελεύθερη σε ένδειξη καλής θέλησης. Την ίδια ώρα αγρότες της Καβάλας έκλεισαν την Εγνατία οδό στήνοντας δύο μπλόκα: Στα δυτικά στη γέφυρα του Στρυμόνα, κόβοντας την κυκλοφορία προς Σέρρες και Θεσσαλονίκη. Το ανατολικό μπλόκο στήθηκε κοντά στη γέφυρα του Νέστου, διακόπτοντας την κίνηση των οχημάτων προς Ξάνθη.

* 22/1: Περισσότερα από 20 μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας, καθώς και σε συνοριακούς σταθμούς. 

* 25/1: Παράλυση από ρεκόρ μπλόκων. Περισσότερα από 4.800 τρακτέρ σε εθνικές οδούς, δεκάδες σημεία του επαρχιακού δικτύου και παρακαμπτηρίους έχουν παραλύσει τη χώρα. Κλειστός ο Προμαχώνας, αποχώρησε η ΝΔ από το Ζάππειο, διαδηλώσεις αγροτών στο Κολωνάκι

* 27/1: Ο Α. Τσίπρας στο μπλόκο της Νίκαιας

 

2009

[Κυβέρνηση ΝΔ. Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Σωτήρης Χατζηγάκης]

image

image

image

image

* 21/1: 8.500 τρακτέρ βρίσκονται από χθες στους δρόμους, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέχρι και την Κρήτη. Ανησυχία στην κυβέρνηση για το μέγεθος της κινητοποίησης.

(φωτό 2009 έθνος – λεζάντα: Πίνακας από την εφημερίδα Έθνος)

* «Θυμίζουμε μέρες 1996-1997, τότε που τα τρακτέρ πλημμύριζαν την εθνική οδό. Αυτή η κινητοποίηση θα μείνει στην Ιστορία», δήλωσε από το μπλόκο των Τεμπών ο Νίκος Παπαδόπουλος, αγροτοσυνδικαλιστής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΝ.

* Με ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ «καλεί τους αγρότες να μην υποστείλουν τις σημαίες του αγώνα και να αγνοήσουν τα τυχόν μεγάλα λόγια που θα πει και πάλι η κυβέρνηση».

* Το ΠΑΣΟΚ μέσω του εκπρόσωπος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Έξαρχου, καλεί την κυβέρνηση «να απαντήσει και να αναλάβει τις ευθύνες της».

* Το κρητικό φιλότιμο του Χρ. Μαρκογιαννάκη: «…Στη φημολογία που αναπτύχθηκε στην Κρήτη περιλαμβανόταν και η εκτίμηση ότι οι αγρότες θα δέχονταν επίθεση από την Αστυνομία, είτε στον Πειραιά είτε σε κάποιο σημείο της διαδρομής τους προς την πλατεία Βάθη, όπου βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο κλίμα αυτό συνέβαλε και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος κάλεσε τους συμπατριώτες του αγρότες να μην επιχειρήσουν τη μετάβαση στην Αθήνα «για να μην προκαλέσουν έμφραγμα στους δρόμους». «Οι Κρητικοί έχουμε φιλότιμο και ο υπουργός είναι Κρητικός», απάντησε ο κ. Σπυριδάκης και επισήμανε ότι φημολογίες περί αστυνομικής επέμβασης συσπειρώνουν τους αγρότες, δεν τους αποθαρρύνουν»

* 28/1: «Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σήμερα το μπλόκο των αγροτών στο τελωνείο των Κήπων. Ο κύριος Τσίπρας είχε την ευκαιρία να ακούσει τα αιτήματα των αγροτών και τόνισε πως οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί διεκδικούν την επιβίωση τους ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναζωογόνηση της υπαίθρου».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.