Trending Now

Γίνε μικρός συγγραφέας

H Αμάντα Μιχαλοπούλου δίνει έξυπνες οδηγίες στα πιτσιρίκια για το πώς να γράψουν, τώρα το καλοκαίρι, τις δικές τους ιστορίες

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 402
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24621-54602.jpg

1) Να έχεις πάντα μαζί σου ένα μολύβι για να σημειώνεις τις ιδέες σου. Ή καλύτερα δύο, μπορεί να σου σπάσει καμιά μύτη.

2) Για να γράφεις καλά, πρέπει να σβήνεις συχνά. Η ιστορία μένει μισή, αν βγάλεις τα μπλα μπλα. Οπότε, ας έχεις μαζί σου και γόμα καλύτερα.

3) Τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά. Οι ωραιότερες ιστορίες είναι αυτές που κάποιος αρχίζει να διηγείται στο διπλανό του στο δρόμο, στο πάρκο, στη θάλασσα. Εσύ ακούς και μετά αλλάζεις, προσθέτεις τα δικά σου. Ιδέες μπορείς να πάρεις και από τα μυθιστορήματα των αγαπημένων σου συγγραφέων. Οι καλοί συγγραφείς είναι και μανιώδεις αναγνώστες…

4) Να σκέφτεσαι πάντα «τι θα γινόταν αν;» Έτσι θα ξεκολλάς σε δύσκολες στιγμές.

5) Αν κάτι δεν πάει καλά, μη συνεχίσεις να γράφεις. Γύρνα πίσω στο σημείο που τα πράγματα πήγαιναν ακόμη καλά, σβήσε ότι έγραψες από εκείνο το σημείο και μετά και ξαναρώτα: «τι θα γινόταν αν;».

6) Διάβασε δυνατά ό,τι έγραψες. Κάνε πώς τα έγραψε κάποιος που τον συμπαθείς κάπως, αλλά όχι πολύ. Κάνε τώρα πώς αυτός ο κάποιος σε ρωτάει τι πρέπει να αλλάξει για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η ιστορία. Σκέψου τι θα του πεις.

7) Να έχεις πάντα δίπλα σου ένα λεξικό. Όχι για να γράφεις περίπλοκες λέξεις, αλλά για να ξέρεις τι σημαίνουν και να τις χρησιμοποιείς μόνο αν χρειαστεί. Και για να ελέγχεις την ορθογραφία σου.

8) Μη χρησιμοποιείς χαζοπαρομοιώσεις. Π.χ. τα σύννεφα ήταν άσπρα σαν βαμβάκι.

9) Να παιδεύεις τους ήρωές σου, αλλά να τους αγαπάς κιόλας, να προσπαθείς να τους καταλάβεις (ξεκίνα με αδέρφια, ξαδέρφια, φίλους, όχι και τόσο φίλους). Προσπάθησε να αναλύσεις γιατί φέρονται όπως φέρονται. Δες τους σαν ήρωες.

10) Μην καταδεχτείς να τελειώσεις την ιστορία με δίδαγμα. Είναι σαν να λες ένα ανέκδοτο και μετά να προσπαθείς να το εξηγήσεις.

Το Bookbook.gr οργάνωσε τον περασμένο χειμώνα δύο διαδικτυακά  εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά, το ένα με τη Σώτη  Τριανταφύλλου και το άλλο με την Αμάντα Μιχαλοπούλου. Αυτή τη στιγμή το ηλεκτρονικό περιοδικό σχεδιάζει τα επόμενα εργαστήρια, που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Τις παραπάνω χρήσιμες συμβουλές η συγγραφέας τις έδινε κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο site bookbook.gr στο πλαίσιο διαδικτυακών σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για τα πιτσιρίκια


Φωτό: «Τhe little summer», Ανδρέας Ζυμβραγός, Γκαλερί Αγκάθι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ