Trending Now

Ψήνεσαι για Αιγάλεω;

Από την Πεύκη στο Παγκράτι κι από το Περιστέρι στο Κουκάκι, έχω βαλθεί να γυρίσω όλη την Αθήνα. Σε προειδοποιώ. Αυτή την εβδομάδα, ψηθήκαμε για Αιγάλεω. Εσύ;

Τζένη Μελιτά
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν μας πτοούν οι ζέστες. Δεν μας πτοούν τα μποφόρ. Δεν μας πτοεί καν που έχουμε γίνει σαν γιουβαρλάκια από το πολύ φαΐ. Αντιθέτως, αν δεν ανακαλύψουμε μέχρι και την τελευταία πεντανόστιμη τυροκαυτερή αυτής της πόλης δεν θα το βάλουμε κάτω. Αυτή την εβδομάδα, ο Κοσμάς Γ. μας έστειλε Αιγάλεω. Και καλά μας έκανε. Πάμε, λοιπόν, μια βόλτα στα 3 μαγαζιά-έπος που ξεχωρίσαμε.


image


Αιγάλεω City for ever.

«Qahwa». O καλύτερος καφές στην περιοχή.

image

Από το 2012, που ο Δημήτρης Τζατζανάς (ιδιοκτήτης του «Qahwa») αποφάσισε να ανοίξει αυτό το καφέ στο Αιγάλεω, όλη η πόλη μιλάει γι’ αυτό. Γιατί πολύ απλά έχει τρομερό καφέ. Speciality ποικιλίες καφέ από τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα, την Αιθιοπία και τον Παναμά, καβουρδισμένος καφές για diy καταστάσεις σπίτι σου και ένα προσωπικό που ξέρει μόνο να χαμογελάει σε περιμένουν καθημερινά στο «Qahwa».

Τι πρέπει να ξέρεις

* Δοκίμασε ζεστό καφέ φίλτρου με τη μέθοδο παρασκευής V60 και Chemex ή προτίμησε καφέ Cold Brew (κρύα εκχύλιση φίλτρου, που χρειάζεται πάνω από 12 ώρες) και Flat White (ρόφημα με φρέσκο γάλα και από πάνω διπλή δόση εσπρέσο χτυπημένη με πάγο).

* Στο «Qahwa» θα πιεις βραβευμένο καφέ, αφού κατέχουν πάρα πολλές διακρίσεις. Εδώ δουλεύει ο Μιχάλης Κατσιαβός που έλαβε φέτος την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Barista 2016, καθώς και ο Νίκος Αντζάρας που, επίσης, έλαβε την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Brewers Cup 2016.

* Αν είσαι τύπος του αλκοόλ, ακριβώς δίπλα θα βρεις το street bar «Qahwa Alcohol» με ενημερωμένη κάβα από premium ποτά, τρομερές τιμές και επικά κοκτέιλς. Α! Και το καλύτερο! Κάνει delivery σπίτι σου.

image

Με όλο το προσωπικό του «Qahwa» σε μεγάλα κέφια.

image

Ο έτερος Δημήτρης επί τω έργω.

image

Και τώρα τι να πρωτοδοκιμάσω; Cold Brew ή Flat White;

image

«Έλα, κυρ-Στέφανε. Πιάσε και τέσσερις διπλούς freddo espresso μέτριους. Έχω βρει μια δουλειά, μια σπουδαία δουλειά».

Ψήνεσαι για «Qahwa»; Τότε βουρ... Μάρκου Μπότσαρη 1, Αιγάλεω, 2105695933


«Ρακοθεωρίες». To στέκι στην Αγίας Λαύρας.

image

Την προσοχή σας! Θέλω, τώρα, να σας μιλήσω για το πιο παλιό μαγαζί-καφενείο στον πεζόδρομο της Αγίας Λαύρας, από το 1998, παρακαλώ. Το 2011 οι «Ρακοθεωρίες» μετετράπηκαν σε μεζεδοπωλείο και μιλάμε για την απόλυτη οικογενειακή επιχείρηση. Οι δύο γλυκές αδερφές Στέλλα και Γεωργία δουλεύουν όλη μέρα στο μαγαζί, η μαμά μαγειρεύει και μπαμπάς το τρέχει. Εδώ, λοιπόν, θα πιεις και θα φας λαχταριστή ελληνική μαμαδίσια κουζίνα με μόλις 10 ευρώ το άτομο. Κάθε μέρα γίνεται χαλασμός, μόνο αυτό σου λέω.

Τι πρέπει να ξέρεις 

* Διάλεξε ένα από τα 87 πιάτα του καταλόγου από σαλάτες, πίτες, ποικιλίες, κρεατικά, ψαρικά και μαγειρευτά. Σε όλους τους κιμάδες, οι συνταγές είναι πολιτικές και αρμενικές, καθώς ο παππούς των κοριτσιών ήταν από τη Σμύρνη και όλα είναι ολόφρεσκα. Αν είσαι vegetarian, υπάρχουν πιάτα και για σένα.

* Το χειμώνα, μάλιστα, στις «Ρακοθεωρίες» κάνουν και live με έντεχη και ρεμπέτικη μουσική. Μην ξεχάσω να σου πω ότι το μαγαζί είναι φουλ pet friendly.

* Από ποτάκι, ό,τι πιεις εδώ είναι από δικούς τους παραγωγούς. Θα πιεις ρακή από την Κρήτη, τσίπουρο Τυρνάβου, κρασιά Νεμέας και οινόμελο και ρακόμελο δικής τους παραγωγής.

image

Με τη Στέλλα και το κέφι της.

image

Μα τι να πρωτοδιαλέξω από τα 87 πιάτα;

image

Εντάξει, κατέληξα. Γαύρος μαρινάτος, κεφτεδάκια με σάλτσα και ντολμαδάκια της μαμάς. Ας ξεκινήσουμε το ρεπορτάζ...

image

Αυτό το γλυκό τα σπάει. Σπιτικός κορμός με σπιτικό παγωτό καϊμάκι.

Ψήνεσαι για «Ρακοθεωρίες»; Τότε βουρ... Αγίας Λαύρας 9, Αιγάλεω, 2105902290


«Αlea In style». Τhe place to be.

image

«Alea in style». Tο αγαπώ. Στο Άλσος Μπαρουτάδικο, από το 1996, θα βρεις το πιο προσεγμένο και στιλάτο μαγαζί της περιοχής, μία όαση στο κέντρο της πόλης μακριά από τη βοή των αυτοκινήτων. Είναι τεράστιο, δροσερό και καταπράσινο με πολλούς εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρου. Για καφέ από τις 08.00 το πρωί, εξαιρετικό φαγητό μεσογειακών γεύσεων με ιταλικές πινελιές αργότερα, ουζάκι ή τσιπουράκι δίπλα στα συντριβάνια συνοδευόμενο από γιγαντιαίες ποικιλίες και το βράδυ για ποτό και κοκτέιλς στο μπαρ του «El Verano» και «El Verano. The Garden» το καλοκαιράκι. Αυτό που θέλω απλά να πω είναι ότι σπάνια βλέπεις σε ένα μαγαζί το προσωπικό του να έρχεται και να φεύγει με ένα χαμόγελο στο στόμα. Αυτό.

Τι πρέπει να ξέρεις 

* Με μόλις 12 ευρώ το άτομο θα πιεις και θα φας του σκασμού. Μακαρονάδες, hamburgers, ποικιλίες, πίτσες, club sandwich, ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα. Έκανα χαμό, δεν κρατήθηκα. Θα το δεις παρακάτω.

* Στο bar του θα βρεις 14 πεντανόστιμα signature κοκτέιλς από μια λίστα που ανανεώνεται κάθε καλοκαίρι και ενσωματώνει πολλά ελληνικά στοιχεία (μαστίχα, τσίπουρο και φρούτα εποχής). Να μην ξεχάσω να σου πω. Κάθε εβδομάδα, θα πιεις το κοκτέιλς της εβδομάδας με μόλις 6 ευρώ, ενώ κάθε Τετάρτη στην τιμή του ενός σου φέρνουν άλλο ένα δωρεάν. Από μουσικές θα ακούσεις σωστές mainstream ξένες επιλογές και καλή ελληνική μουσική μετά τις 02.00 το πρωί. Parties, quest djs και lives με ελληνική ή ξένη μουσική είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.

* Και τώρα το καλύτερο! Έκανα ναργιλέ. Δεν είχα ξανακάνει. Τα comments από κάτω είναι ανοιχτά και το κράξιμο καλοδεχούμενο.

image

Καταφτάσαμε!

image

Πρώτα, καφεδάκι.

image

Μετά, φαγάκι. Τι φαγάκι, δηλαδή; «Σαλάτα Alea ανάμεικτη» με baby λαχανικά, ρόκα, μαρούλι, μανιτάρια, αβοκάντο και καρύδια, «Ποικιλία Κρεατικών» με κοτόπουλο σουβλάκι, αρνίσιο σουβλάκι, κεμπάπ, μπιφτέκι, πανσέτα, λουκάνικο και φτερούγα κοτόπουλου και μία «Σπαγγέτι με άρωμα πέστο» έτσι για τη λιγούρα.

image

Και για το σβήσιμο, κοκτεϊλάρες στο «El Verano. The Garden». Δοκίμασε, οπωσδήποτε, «Alea in Style» με βότκα και μαστίχα, γαρνιρισμένο με καραμέλα γάλακτος και «Mastic Bubble» με μαστίχα, τσιχλόφουσκα και φράουλα.

image

Ψήνεσαι για «Alea in Style»; Τότε βουρ... Έναντι Δαρδανελλίων 4, Αιγάλεω, 2105310629


Κλείνοντας...

image

Άλλο ένα μάχιμο ρεπορτάζ έφτασε στο τέλος του. Σε ξεναγήσαμε σε μερικά από τα πάρα πολλά και πάρα πολύ ωραία μαγαζιά του Αιγάλεω. Ελπίζω να μας ξαναδοθεί η ευκαιρία να βρεθούμε στην περιοχή. Καλό τριήμερο να έχουμε και μην ξεχνάς, αν θέλεις να ορίσεις εσύ το επόμενο #jennyschallenge, στείλε μου στο jennyschallenge@athensvoice.gr και σύντομα θα το δεις στην οθόνη σου.

Κορίτσια και αγόρια, τα λέμε την επόμενη εβδομάδα με νέες περιπέτειες.

Τζενάκι

Φωτογραφίες-Video: Θανάσης Καρατζάς