Trending Now

Ψήνεσαι για ντραμς;

Σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να μάθεις ντραμς; Εμένα όχι. Αυτή την εβδομάδα, όμως, μου το ζητήσατε. Την επόμενη, πού ξέρεις, μπορεί να θέλετε να με δείτε πιλότο.

Τζένη Μελιτά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ομολογώ ότι η αποστολή αυτής της εβδομάδας με άφησε άφωνη. Από κει που τρώγαμε τις ωραίες μας τις μπεργκεράρες και πίναμε κοκτέιλς το καταμεσήμερο, να με στείλετε να μάθω ντραμς. Μα δεν έχει λογική συνέχεια. Δεν βγάζει νόημα. Αλλά τι πειράζει; Αφού το ζητήσατε, θα γίνει κι αυτό. Σηκώθηκα αχάραγα, βρήκα τον τέλειο δάσκαλο (θα τον γνωρίσεις σε λίγο), έκατσα στο σετ, πήρα και δυο μπαγκέτες στα χέρια και...

Υ.Γ. Στο τέλος του άρθρου σου παραθέτω βίντεο-έκπληξη με τα κατορθώματά μου. Έχε υπομονή.


Τύφλα να ’χει ο John Bonham

Το λοιπόν, να πούμε πρώτα τα βασικά. Από ντραμς δεν είχα ιδέα. Κάτι μαθήματα πιάνου στο δημοτικό και από αυτά δεν θυμάμαι να σου παίξω ούτε τα κάλαντα. Πράγμα που δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα με έψηνε να ήξερα να σου παίξω τα κάλαντα είτε στο πιάνο, είτε στα ντραμς. Αλήθεια, θα ήθελα πολύ. Το ζήτημα είναι αν και εφόσον μπορεί κανείς με ένα και μοναδικό μάθημα ντραμς (που έκανα εγώ για τις ανάγκες του #jennyschallenge), να καταφέρει να σκαμπάσει κάτι. Αυτό θα το μάθουμε αργότερα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

ATK_2497

Κατέφτασα στο στούντιο. Στο «Soundtrap» στο Περιστέρι. Εδώ θα βρεις άρτια εξοπλισμένα booths μελέτης μουσικών οργάνων (κυρίως για ντραμς ή για ολιγομελείς μπάντες), καθώς και αίθουσες πρόβας ή εγγραφής.

image

Εδώ συνάντησα και το δάσκαλό μου, τον Γιώργο Κόλλια. Στους κύκλους των μουσικών, ο Γιώργος είναι σχεδόν μύθος, τι κι αν ακόμη δεν έχει κλείσει τα 40. Για εμάς τους κοινούς θνητούς, λοιπόν, να σας παραθέσω απλά τα εξής: Ξεκίνησε να παίζει ντραμς από 12 χρονών και σήμερα είναι ο ντράμερ των Nile, της αμερικάνικης extreme death metal μπάντας, ίσως της πιο ακραίας τεχνικής μπάντας στον κόσμο.

Τα βίντεό τους στο διαδίκτυο διαθέτουν εκατομμύρια views, ενώ ο ίδιος έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα ένα σόλο album («George Kollias - Invictus»), 2 DVDs διδασκαλίας παγκοσμίως, το πρώτο του βιβλίο (από την τριλογία που ετοιμάζει «The Odyssey Of Double Bass Drumming»), δικές του υπογεγραμμένες μπαγκέτες και πετάλια από κορυφαίες εταιρείες του εξωτερικού, και ταυτόχρονα έχει το κουράγιο και την όρεξη να διδάσκει ανθρώπους σαν και μένα από 9-59 ετών, είτε από κοντά είτε μέσω διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

Website: www.georgekollias.com 

Facebook: www.facebook.com/georgekolliasofficial

YouTube: www.youtube.com/gkdrummer

Band: www.facebook.com/nilecatacombs

Για να πάρεις μια ιδέα

ATK_2515

Αυτές είναι οι ακαταλαβίστικες σημειώσεις, που μου είχε ετοιμάσει ο Γιώργος για το πρώτο μάθημα. Τι θα κάνω;! Ρεζίλι θα γίνουμε στον άνθρωπο.

ATK_2583

- Γιώργος: Σήμερα θα μάθουμε τις βασικές αξίες και θα μπούμε σε ροκ grooves. Θα μάθουμε πώς πιάνουμε τις μπαγκέτες και πώς στηνόμαστε στο σετ. Θα χτίσουμε το πρώτο groove, θα μπούμε σε όγδοα grooves, καθώς και σε γεμίσματα ογδόων. Αν προλάβουμε, θα δούμε και τα δέκατα έκτα.

-Τζένη: @!#$%&* Μήπως να το αφήναμε καλύτερα; Δεν καταλαβαίνω γρι.

- Γιώργος: Θα καταλάβεις τα πάντα σε πολύ λίγο.

ATK_2563

Μόλις έκατσα στο σετ. Κοίτα προσήλωση το Τζενάκι. Ούτε με αχνιστή τηγανιά κοτόπουλο δεν πετυχαίνεις τέτοια προσοχή.

ATK_2548

Μαθαίνω να χειρίζομαι σωστά τις μπαγκέτες. Που λέει ο λόγος.

ATK_2581

Φάτσα Τζένης: Ό,τι πιο κοντά στο ψάρι χάνος έχεις συναντήσει, και ο Γιώργος να προσπαθεί να μου εξηγήσει το πρώτο groove.

ATK_2566

Κάτι αρχίζω και σκαμπάζω σιγά-σιγά.

ATK_2564

Και αρχίζω να το διασκεδάζω κιόλας.

ATK_2621

Τόσο πολύ που αποφάσισα να κάνω ντου στο πριβέ booth του Γιώργου με τα 500 ταμπούρα και τα 200 πιατίνια.

ATK_2641

Αυτή είναι η φάση. Την ψώνισα τελείως.

Μετά από μία ώρα μόλις μάθημα με τον Γιώργο, πάτα το play να δεις τι έμαθα...

ATK_2586

Δικαιωματικά, νομίζω, μου χάρισε ο Γιώργος τις μπαγκέτες του. Τι λες;


Κλείνοντας...

ATK_2555

Θα ολοκληρώσω, όπως ακριβώς άρχισα. Σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να μάθεις ντραμς; Εμένα όχι. Μέχρι χθες. Όπως είδες, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά δύσκολα, όσο φαίνονταν στην αρχή. Ελπίζω αν το είχες κάποτε στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου, σήμερα να στο ξαναθύμισα και να το βάλεις μπρος. Εγώ, στο λέω, τώρα που άρχισα να κουτσομαθαίνω, δεν σκοπεύω να το αφήσω στη μέση.

Και μην ξεχνάς, αν θέλεις να ορίσεις εσύ το επόμενο #jennyschallenge, στείλε μου στο jennyschallenge@athensvoice.gr και σύντομα θα το δεις στην οθόνη σου.

Κορίτσια και αγόρια, τα λέμε την επόμενη εβδομάδα με νέες περιπέτειες.

Τζενάκι

Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία το στούντιο Soundtrap. 

(Ομήρου 2, Περιστέρι, 2105751614)

Φωτογραφίες-Video: Θανάσης Καρατζάς