Trending Now

Summer is...

Η Αθήνα στο φούρνο στους 40 °C. Οδηγίες επιβίωσης.

Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 532
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η μυστική αιώρα της Αθήνας. Μια αιώρα στη σκιά που περιμένει να προσφέρει απολαυστική σιέστα στον πρώτο που θα το τολμήσει. Κρυμμένη στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, δίπλα στο café, ανάμεσα στην Ανθίμου Γαζή και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

image

Λίγο λεμόνι στην μπίρα σου. Λίγο αλμύρα στα χείλη σου. Λίγο θολούρα στο μέλλον σου.

Καλοκαίρι είναι ο Χαρούλης ιδρωμένος στο Θέατρο Βράχων.

Καλοκαίρι είναι να κατρακυλάς τις πλαγιές στο γκαζόν του Βενιζέλου.

Η κουρτίνα αέρα στην είσοδο του Attica. Περίπου διασκεδαστικό όσο και ο αέρας από τη σχάρα του μετρό που σήκωνε τη λευκή φούστα της Μέριλιν, ψηλά όσο το θερμόμετρο, επειδή ήταν καλοκαίρι, ήταν Νέα Υόρκη, ήταν «Εφτά χρόνια φαγούρα».

Η πιο ρομάντζα-καβάτζα πλατεία της Αθήνας, καταφύγιο για ερωτευμένους. Πλατεία Καρύτση. Οξύμωρο, αν σκεφτείς ότι είναι πέρασμα.

Ο Παπακαλιάτης στην Πλάκα και στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης να γυρίζει τη νέα του ταινία. Τελικά η Αθήνα είναι πιο ερωτική από τη Θεσσαλονίκη. Τι, όχι;

Καλοκαίρι είναι ο Άνταμ Κοέν, τυχαία, μπροστά σου στην Καπνικαρέα.

image

Φέτος όσο ποτέ άλλοτε. Ταινίες του βωβού, σε ταράτσα, με υπόκρουση live μουσική ή και από DJ που πετάει στ’ άστρα. Από το Ίδρυμα Κακογιάννη μέχρι τη λαοφιλή ταράτσα του Bios και τις σινεφίλ προβολές του Δημητρακόπουλου (Sssh! NO! Silent Movies).

Ντραγκς στην πλατεία. Βασικά σε ρωτάνε αν θέλεις γιο-γιο με λαμπάκια. Τους λες όχι. Μετά σε ρωτάνε τι θέλεις και όταν τους πεις, σε στέλνουνε στην ανάλογη πλατεία.

Ήρθε η ώρα να φτιάξεις μπαλκονόκηπο. Λαχανικά σε γλάστρες. Μικρό φορητό μποστανάκι. Μίλα στα βότανα, βάλε τα δικά σου λαχανικά στη διατροφή σου. Τα μυστήρια για τα μυστικά των φυτών και άλλα πολλά μπορούν να σου εξηγήσουν οι Κηπουροί στην Πόλη. Ψάξ’ τους στο Facebook, είναι καλοί άνθρωποι: Urban Farmers of Athens.

Τα wine bars κατεβαίνουν Νέα Σμύρνη.

Η πιο παχιά σκιά της πόλης. Οι μουριές της Μαβίλη.

Καταφύγιο. Ο κήπος του Νομισματικού Μουσείου, όπως μπαίνεις τέρμα δεξιά.

Καλοκαίρι είναι οι δυνατές, υπέροχες μυρωδιές από τα ελληνικά βότανα που είναι φυτεμένα παντού στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Ακολουθήστε μία από τις ξεναγήσεις και απολαύστε το ξεκίνημα αυτού του εκπληκτικού χώρου. Από τους γερανούς-Τυρανόσαυρους Ρεξ μέχρι στους πίδακες νερού, τους χώρους άθλησης, τις video-art προβολές «Πυγολαμπίδες στη νύχτα», τον πευκώνα, τους λαχανόκηπους των Κηπουρών στην Πόλη, τα παιχνίδια ρομποτικής, τους αγώνες σκάκι και το αεράκι που έρχεται από το Φάληρο.

Η Νέλλη Μποφίλιου στα τραπεζάκια του Μπλε Παπαγάλου, στην Πλατεία Αυδή. (Η Νατάσσα λείπει σε περιοδεία.) Προσοχή στην κατηφόρα στο ουζάδικο της Δεξαμενής. Δεν είναι για ντάκους.

Καλοκαίρι είναι η τσάντα-τενεκές από φέτα των StudioLav. Δεύτερη χρονιά επιτυχίας.

Ο Βασίλης Καλλίδης στη λαϊκή, με μπακ-πακ.

Καλοκαίρι είναι η yoga-mania. Hot yoga, aerial yoga, yoga στο σεληνόφως, yoga στη Σαντορίνη (η τελευταία είναι και η καλύτερη).

Electronica παντού.

Νύχτα με τους διάττοντες, με τον ION-Παπαϊωάννου βαθιά στον ακουστικό σου πόρο.

Ρετροσπεκτίβα Λάουρα Αντονέλι με παλιούς συμμαθητές – και τη μαμά τους, ίσως, μαζί.

Cine Δεξαμενή. Έχεις την αίσθηση ότι οι ταινίες της Τζένιφερ Άνιστον πρέπει να παίζονται μόνο σ’ αυτόν τον θερινό.

Να είσαι στα Πετράλωνα και να λες «Μετά τον Ζέφυρο, θα πάμε στη Λόλα για ping pong».

Οι Νύχτες Πρεμιέρας περνούν το καλοκαίρι στην Αθήνα, ετοιμάζοντας την πρώτη μεγάλη γιορτή του Φθινοπώρου, τον Σεπτέμβριο. Πόσες ταινίες μπορεί να δει ένας άνθρωπος της οργανωτικής μέσα σε μία μέρα; Με κατεβασμένα τα blinds; Η μάντρα του Σινέ Ψυρρή. Σαν παλιό αναψυκτήριο.

Καλοκαίρι είναι η ταράτσα του Gazarte, ειδικά αν σου αρέσουν τα υπερωκεάνια.

Καλοκαίρι είναι Μερέντα από το ψυγείο.

Καλοκαίρι είναι η τετραπλή-σε-μία αυτοβιογραφία του Νίκου Δήμου, «Οι δρόμοι μου» (εκδόσεις Πατάκη) που μόλις κυκλοφόρησε, αναθεωρημένη. Γλαφυρό, ξεκάθαρο, ήπιο, σοφό, ανθρώπινο βιβλίο. Ανακουφιστικό, μέσα στη φασαρία των ημερών. Κατά προτίμηση σε φυσικό χαρτί. Όχι ταμπλέτα.

Καλοκαίρι είναι η κασέτα που σου ετοίμασα.

Καλοκαίρι στην Αθήνα είναι η Αίγινα.

Καλοκαίρι είναι το Osho Painting Workshop στην Αίγινα, στο μαγικό χώρο της οικίας Καραπάνου. Βουτιά στα χρώματα και στα νερά, «βουτιά στη φύση», ανακάλυψη της παιδικής αθωότητας μέσα από τη ζωγραφική επάνω σε μεγάλα χειροποίητα ινδικά χαρτιά. Από τους δύο, ίσως πιο χαμογελαστούς ανθρώπους αυτής της πόλης, τον Deepak και την Αλόκα. Βρείτε τους: 6944106678, 6972297000.

Hangover, 8 το πρωί, με 39°C, χωρίς γυαλιά (απαράδεκτος), στην παραλιακή, να ψάχνεις να βρεις το απλικέισιο του TaxiBeat.

Καλοκαίρι είναι πυρασφάλεια, εθελοντής.

Καρακάξες στην πόλη. Έχουν γεμίσει το όρος Αιγάλεω, κατεβαίνουν στην πόλη, την πέφτουν σε άλλα πτηνά, ψάχνουν για λαγούς ή ό,τι κινείται, ρημάζουν φυτά. Αλλά εδώ, θα μου πεις, έχει γλάρους στην Ακαδημίας...

Καλοκαίρι είναι να κάνεις την ταράτσα σου θερινό σινεμά για private προβολές.

Τα ανθρωπάκια του Γαΐτη στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σημαίνοντα και post-pop ακόμα και σήμερα. (Έως 24 Ιουλίου στο Radisson Blu Park Hotel, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, 210 8894500).

Καλοκαίρι είναι το μοναδικό Everest που μένει ανοιχτό ακόμα και Δεκαπεντάγουστο ώρα 3.45 το μεσημέρι – αυτό της πλατείας Μαβίλη.

Η ησυχία κάτω από τη σκιά της συκιάς, μεσημέρι-ντάλα, στην καρδιά του Αρχαίου Νεκροταφείου του Κεραμεικού.

Οι Ροζ Ακρίδες. Porno-latin-camp-trash για καλοκαίρι σαν καρναβάλι και λίγο παρακάτω. Αναζητήστε τις κάτω από το στρώμα σας.

Τουρίστες στην Αδριανού με τσάντες Forget Me Knωt στο χέρι. Και καμένη κατακόκκινη μύτη και μπούτια.

image

Dinner in the sky. Βαγγέλη, ζαλίζομαι. (Ναι, αλλά έχει δροσιά.)

Φωτοβόλτες με γκρουπ. Πρόβλημα: οι Αθηναίοι δεν θέλουν να φωτογραφίζονται.

Το τραμ με κλιματιστικό. Μιάμιση ώρα να πας και μιάμιση να γυρίσεις. Κυλάει η μέρα.

Καλοκαίρι είναι τα CD compilations του Αλέξανδρου Χριστόπουλου. Ε, ναι πια. Κλασικά όσο και το ηλιοβασίλεμα και τα λευκά λινά.

Καλοκαίρι είναι προετοιμασία για το animasyros 8.0. Θα βρεις δωμάτιο; (24 έως 27 Σεπτεμβρίου, animasyros.gr)

Νύχτα με οθόνες-ταμπλέτες να φθορίζουν από τα σκοτεινά μπαλκόνια. Μίλα μας και λίγο.

Νέο ξενοδοχείο στην πόλη

image

Athens Was. Η πιο ωραία βόλτα της Αθήνας – από την αρχαιότητά της ακόμα, ήταν και παραμένει η Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ακριβώς στην καρδιά της, στο νούμερο 5, έχει ανοίξει από την 1η Απριλίου ένα ξενοδοχείο του Ομίλου Anemi Hotels, με ύφος που συνάδει με την τοποθεσία και το πνεύμα της. Κλασικός μοντερνισμός, λιτοί όγκοι, ελληνικά μάρμαρα και ξύλο, η θέα στην Ακρόπολη που τόσο γαληνεύει. Δοκιμάστε το ακόμα και σαν ένα κοκτέιλ πριν ανηφορίσετε προς το Ηρώδειο. (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, 2109249954, athenswas.gr)

Καλοκαίρι είναι οι σούπερ-γαμάουα εκτοξευτήρες νερού Nerf

image

Από τους Hail Fire, για να στείλεις στην Κόλαση κάθε διψασμένο σκουλήκι σε αυτή την πόλη, μέχρι το Mega Strike Big Shock, το ανυπέρβλητο Zombie Strike Flip Fury για νεκροζώντανους, ο κυκλώνας με τις κάψουλες νερού και φυσικά το πολλαπλό υδατοβέλος Zombie Strike Crossfire Bow. Δεν υπάρχει γειτονιά και σχολική αλάνα στην Αθήνα που να μη γίνεται πανικός με τα σουπερόπλα μπουγελώματος.


Για πρώτη φορά... Εκπτωτικά πακέτα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Φτιάξε το δικό σου, με τις παραστάσεις που προτιμάς. Επιλέγοντας 3 παραστάσεις με έκπτωση 5%, 4 παραστάσεις με έκπτωση 7% ή 5 παραστάσεις με έκπτωση 10% επί του συνόλου. (Πληροφορίες: 2103272000)


Η Λίμνη της Βουλιαγμένης

image

Σαν καταφύγιο ξωτικών, κάπως μαγεμένη, ειδικά τις νύχτες. Ένα ιδανικό, φυσικό, διατηρητέο μνημείο με ιαματικά νερά, από πηγές βάθους έως και 100 μέτρων. Βράχια, πεύκα και συναυλίες με την «ευλογία» του Half Note: Κανελλίδου, Κορκολής, Πλέσσας με Δάκη, Χατζής. Μείνετε μέχρι το πρωί για να προλάβετε και το μπάνιο της ημέρας.


Εικονογράφηση: Σταμάτης Παπαδήμος